Sex

Cum apare dragostea

Atractia dintre sexele opuse ia nastere in minte. Creierul femeilor si creierul barbatilor sunt programate diferit, pentru ca ele sa-i doreasca pe ei si invers. Bazele acestui mecanism sunt deja stabilite cand fatul se afla in uter: inca dinaintea nasterii suntem meniti sa avem dorinte sexuale.

 

Un experiment fascinant pe care insasi natura l-a facut cu niste oameni din Caraibe ne arata cum apare dragostea la femei si la barbati. “Guevedos” este numele unei populatii rurale putin numeroase din Republica Dominicana, insemnand in limba spaniola “oua cu doisprezece”. De-a lungul copilariei, acesti oameni trec printr-o transformare de sex.

 

La nastere, penisul si testiculele nu sunt vizibile si, pentru ca toti bebelusii arata ca niste fete, ei sunt crescuti ca niste fete. De indata ce apar puseurile hormonale ale pubertatii, sexul devine evident: din labile aparente coboara testiculele, din clitoris creste penisul. In acelasi timp comportamentul devine masculin. De pe o zi pe alta, tinerii isi arunca hainele femeiesti si papusile cu care s-au jucat, imbraca pantaloni si camasi si incep sa se intereseze de fotbal si mai ales de fete. Influenta educatiei primite in copilarie paleste in fata programarii genetice pentru dragoste: ei incep sa reactioneze la nurii femeilor. Acesti tineri abia transformati in barbati nu intampina nici o dificultate in a-si gasi rolul; fac pur si simplu ce le cere natura. In unele regiuni, un copil din 50 este un “guevedoce”.

 

Ca si corpul, creierul este alcatuit dupa un model masculin sau unul feminin. Semne in acest sens apar in primele saptamani de sarcina. In aceasta faza, creierul si organele sexuale ale fatului se dezvolta aproximativ concomitent, dar dupa modele diferite. La “guevedoces” nu se intampla asa.

 

Aici se afla solutia problemei descoperite de oamenii de stiinta americani acum mai bine de doua decenii. In timp ce creierul fatului se formeaza normal, organele sexuale au o dezvoltare intarziata. Asa se face ca exista “guevedoces” nascuti cu creier de baiat si corp de fata; povestea lor arata ce rol important joaca creierul in comportamentul sexual al viitorilor adulti.

 

De ce este vorba insa de fete care se transforma in baieti si nu invers? La inceputul dezvoltarii sale, orice om este de sex feminin. Structura corpului si a creierului din care se dezvolta ambele sexe este o structura de femeie, ceea ce contrazice mitul conform careia Eva a fost plamadita din coasta lui Adam. Abia mai tarziu intra in actiune cromozomul Y care da semnalul dezvoltarii specific masculine. Pe acest cromozom se afla gene care, la circa opt saptamani dupa conceptie, stimuleaza glandele sexuale sa produca testosteron, hormonul sexual masculin. Corpul si creierul primesc astfel de informatii ca fatul va fi de sex masculin.

 

Diferentele dintre sexe se manifesta mai ales in structura creierului mare: la femei, cele doua emisfere sunt mai puternic legate intre ele, de aceea centrii cerebrali par a fi ceva mai putin specializati decat  la barbati. Cert este ca usoara diferentiere a creierului se oglindeste in gandire: in medie femeile folosesc limbajul cu mai mare usurinta, calculeaza mai usor in gand si au o perceptie mai rapida decat barbatii, fiind si mai indemanatice. Barbatii, in schimb, sunt avantajati cand e vorba de gandirea logico-matematica sau reprezentarea spatiului. Dar, in general, importanta acestei diferentieri este supralicitata.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *