Reportaj

Cum am pictat mamuti si rinoceri pe peretii preistorici ai Muzeului de Istorie

Scris de 316

Mamuti, rinoceri sau bizoni din paleolitic isi fac incet aparitia pe peretii Muzeului de Istorie. Printre animale palme minuscule mazgalite in culori pamantii pe hartia maro mototolita sunt semnatura micilor artisti de pictura rupestra. Azi e randul clasei pregatitoare de la Colegiul National George Baritiu sa se joace timp de doua ore de-a omul creativ din paleolitic. Zgomotul voios din sala destinata proiectului Pedagogie Muzeala e in contrast izbitor cu linistea mormantala din cladire.

20 de copii cu varste cuprinse intre 6 si 7 ani, insotiti de invatatoarea Loredana Petrule si supravegheati de muzeografii responsabili de proiect zumzaie cu fata la perete, in timp ce incearca sa reproduca figurile zoomorfe, siluetele umane sau contururile mainilor, asa cum au vazut in prezentarea initiala.

Cu cate un model in fata micutii deseneaza cu creta pe peretii acoperiti cu hartie, cocotati pe banci si scaune.

“Abia au asteptat sa venim, nu a trebuit sa trimit biletel, sa anunt pe Facebook, nimic. Au venit azi fluturand cei 5 lei “pentru Pietricel”. Iar dupa ce plecam primul lucru pe care o sa il intrebe va fi: cand mai venim”, spune invatatoarea copiilor.

Luminile sunt stinse pentru a reproduce cat mai bine atmosfera de pestera, iar copiii sunt in febra creatiei.

“Eu am facut un cal”, “Eu am desenat magarul asta”, “Si eu mi-am terminat desenul”, “Eu vreau un model”,“Eu mai vreau sa fac si nu am loc, acum unde sa-i mai fac picioarele?”, se aude de peste tot.

Fericirea e maxima atunci cand primesc carbune adevarat, aidoma celui folosit in preistorie in picturile pe care Monica Tecar le-a prezentat la inceput.

“Carbunele asta se face din lemn. Prima data e rosu si dupa aceea se innegreste. Serios!”, ne explica o fetita cu ochii negri.

Toti vor cea mai mare bucata de carbune, iar pe hartiile intinse pe jos apar rapid si animale care nu se gasesc in pesterile Altamira sau Cuciulat.

“Cum sa nu fie? Am vazut eu intr-o pestera animal din asta”, sustine o alta fetita in timp ce lungeste urechile unui iepure preistoric.

Sunt murdari pana la coate de carbuni, ba chiar fac o intrecere din asta, dar fiecare e cu gura pana la urechi. Timpul zboara si nici nu isi dau seama cand s-a terminat peretele care abia astepta sa fie pictat.

“Uite, aici mai este un pic de loc, hai sa facem si niste oameni”, ii indeamna responsabilii proiectului.

“Asta e ideea, sa se distreze, sa se simta bine. Intr-o astfel de atmosfera cu siguranta vor tine minte ce au vazut”, a spus Monica Tecar.

Grupul de astazi a fost cel de-al zecelea in aceasta luna, iar pana la finalul lui martie mai sunt programate alte cinci clase. Tema lunii aprilie este Magie – arta si credinta, iar in mai copiii vor afla lucruri inedite despre mestesugul armelor si mestesugul podoabelor.

In fiecare zi, de luni pana vineri are loc o sesiune de activitate cu o clasa, in baza unei programari prealabile, iar copiii sunt insotiti de invatatoare sau educatoare. Tariful de participare este de 5 lei pe copil, iar activitatile dureaza doua ore.

 



ULTIMA ORĂ

  • Acum 9 hours Politica
    ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
  • Acum 10 hours Justitie
    ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
  • Acum 12 hours Politica
    SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
  • Acum 12 hours PubliNews
    Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
  • Acum 12 hours Eveniment
    Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
  • Acum 12 hours Politica
    Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
  • Acum 13 hours Rautacisme
    Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
  • Acum 13 hours Rautacisme
    Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
  • Acum 14 hours In vizor
    Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
  • Acum 15 hours Eveniment
    A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
  • Acum 15 hours Eveniment
    Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
  • Acum 17 hours In vizor
    Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
  • Acum 17 hours Din oras
    DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE