In vizor

Cum a “strecurat” Primaria in regulamentul de finantare a ONG-urilor o prevedere care a descalificat peste o suta de proiecte

Ziar de Cluj va prezinta, astazi, mecanismul prin care Primaria Cluj-Napoca a reusit sa respinga peste o suta de proiecte de finantare dintre cele destinate sectorului ONG si Culturii, printr-un amendament strecurat in regulament. Amendamentul a fost adaugat in textul regulamentului de finanatre a ONG-urilor si se refera la obligativitatea ca asociatiile  care depun cereri de finantare sa fie din Cluj-Napoca! Pana anul trecut, aceasta conditie nu exista, dar ea a fost adaugata din pix in 22 decembrie 2014, chiar inainte de perioada Sarbatorilor de iarna, iar sesiunea de depunere a proiectelor a inceput abia dupa cateva zile, in 6 ianuarie 2015! Este lesne de inteles ca multe ONG-uri nu stiau de noua prevedere, astfel ca au fost descalificate sau nu au avut suficient timp sa isi infiinteze o asociatie cu sediul in Cluj-Napoca. Altor ONG-isti li s-a spus de modificare si au fost “sfatuiti” sa depuna cererile de finantare prin Federatia SHARE!

In 2013, la sugestia Curtii de Conturi, Primaria Cluj-Napoca a intocmit un Regulament, in baza caruia ONG-urile si institutiile de cultura pot obtine finantari publice pentru diferite proiecte si evenimente, conform Legii 350/2005. Este vorba de acel regulament in baza caruia sunt acordate finantari publice principalelor evenimente de cultura: TIFF, Comedy Cluj, festivaluri de muzica, evenimente de cultura etc. In acest an, pentru acest sector, Primaria Cluj-Napoca a pus la dispozitie cea mai mare suma de pana acum, 4 milioane de euro. Cu atat mai mult, interesul pentru a obtine acesti bani a fost foarte mare, astfel ca aproape 300 de entitati (ONG-uri, federatii, universitati, institutii de cultura etc) au depus ceceri de finantare.

Nu mica a fost surpriza cand, la anuntul castigatorilor si a sumelor primite, am putut constata ca mai bine de jumatate dintre aceste cereri au fost respinse.

Ce s-a intamplat in realitate? Regulamentul, emis initial prin Hotararea de Consiliu Local 603/2013  a fost modificat cu exact 3 zile inainte de Craciun, anul trecut si la cateva zile inainte de inceperea sesiunii de depunere a proiectelor. Modificarea regulamentului a fost facuta prin Hotararea de Consiliu Local 528/2014.

Si mai interesant este ca, la inceputul regulamentului modificat, erau trecute si toate punctele sau articolele la care se aduceau modificari, dupa cum se poate vedea mai jos.

Nicaieri nu era trecut, insa, ca se modifica o conditie importanta pentru depunerea cererilor de finantare, respectiv faptul ca vor fi acceptate doar cererile ONG-urilor cu sediul in Cluj-Napoca.

Alba-neagra cu „litera j”

Modificarea respectiva apare undeva in textul regulamentului, la Articolul 25. Astfel s-a tecut “din pix’ un punct suplimentar la Articolul 25, care prevede situatiile in care nu sunt selectate cecerile de finantare. A fost adaugata litera “j”, care prevede urmatoarele: “Solicitantii nu au sediul/domiciliul sau filiala in municipiul Cluj-Napoca.

Cu alte cuvinte, noul regulament prevedea undeva in text ca ONG-urile care depun proiecte trebuie sa aiba sediu in Cluj-Napoca.

Regulamentul din 2013, FARA litera „j”

Regulamentul din 2014, CU litera „j”

Evident, foarte multi solicitanti nu au stiut de modificarea respectiva. E vorba de ONG-uri din judetul Cluj, nu din municipiul Cluj-Napoca (Vezi Magic People din Floresti, caruia i-au fost refuzate doua cereri de finantare) sau ONG-uri din alte orase, dar care au proiecte pentru Cluj-Napoca (vezi Caravana Filmului Romanesc, organizata de o asociatie din Bucuresti, care nu a primit finantare).

Interesant este ca exact aceasta modificare a regulamentului nu a fost evidentiata in susul paginii, acolo unde au fost trecute toate modificarile aduse vechiului regulament, ci a fost “strecurata” in text.

Alti solicitanti ne-au povestit ca li s-a spus de la primarie ca ONG-ul trecuie sa aiba sediul in Cluj-Napoca, atunci cand au depus cereri de finantare, si li s-a „sugetat” sa depuna cererea prin Federatia SHARE!

Ceea ce stim despe Regulament este ca  a fost conceput de Primaria Cluj-Napoca, in 2013, la propunerea Curtii de Conturi.

La sfarsitul anului trecut, insa, a fost modificat. Ceea ce mai stim este ca modificarea privind obligativitatea ca ONG-ul sa fie din Cluj-Napoca a fost propusa in Comisia pentru invatamant, cultura, culte, drepturile omului, minoritati, societatea civila. Din aceasta comisie fac parte consilierii locali Ioan Bildea, Anna Horvath, Ligia Mihaiu, Ioan Pop si Irimie Popa.

“Nu imi amintesc de unde a venit aceasta propunere, dar s-a argumentat prin aceea ca ar trebui, in acest fel, sustinute ONG-urile din Cluj-Napoca”, spune unul dinre membrii comisiei, consilierul local Ioan Bildea.

Ziar de Cluj a incercat astazi sa o contacteze si pe Anna Horvath, presedintele comisiei, dar si pe Ligia Mihaiu, secretara comisiei, pentru a explica felul in care a fost strecurata in regulament aceasta modificare. Nici una dintre reprezentantele clujenilor in Consiliul Local nu au raspuns apelurilor noastre.

Ca urmare a acestei “mici” modificari, unii aplicanti – TIFF spre exemplu – au fost nevoiti sa isi infiinteze un ONG din Cluj-Napoca, pentru a primi finantare. Ei au depus proiectul prin Asociatia Film si Cultura Urbana (presedinte Cristian Hordila), si nu prin Asociatia de Promovare a Filmului Romanesc (presedinte Tudor Giurgiu), ca si pana in anii trecuti.

Din lista anuntata pe site-ul Primariei Cluj-Napoca, se poate vedea cum 118 ONG-uri au primit finantare, in timp ce 157 de proiecte au fost respinse. Cei care sunt nemultumiti de modul in care au fost distribuite fondurile pentru Cultura sau de decizia Comisiei de evaluare a dosarelor, mai pt depune contestatie, la registratula Primariei Cluj-Napoca, pana marti, 10 martie 2015.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version