In vizor

Cum a reușit Primăria să cumpere o „locuință socială” scumpă la periferia Mănășturului

Primăria Cluj-Napoca a lansat în data de 14 august procedura de achiziție de pe piața liberă a unor locuințe cu destinația de locuințe sociale, de la persoane fizice și juridice. Bugetul estimat pentru acest an a fost de 2,1 milioane de euro, însă doar o singură ofertă a fost depusă, un apartament de 4 camere aflat la ultimul etaj, într-un bloc de 4 etaje de pe Aleea Clăbucet. Acesta a fost negociat la un preț de 94 400 de euro, cumpărarea efectivă urmând a fi aprobată în ședința de Consiliu Local de miercuri, 16 octombrie.

Primăria intenționa să cumpere 32 de locuințe sociale, însă doar o familie a fost interesată să  își vândă apartamentul municipalității. Nu pentru că Primăria ar vrea să cumpere prea ieftin, ci, cel mai probabil, pentru că nu s-a știut de acest demers.

„În scopul asigurării unei transparențe maxime”, angajații Primăriei au considerat suficient ca publicarea anunțului de intenție privind achiziția publică să fie făcută doar într-un cotidian local și pe site-ul propriu. Cine nu s-a uitat pe site-ul Primăriei sau nu a citit acel unic cotidian local, nu a aflat de achiziție. În plus, Primăria s-a angajat să transmită direct minimum 3 cereri de oferte către persoane fizice sau juridice, inclusiv către agențiile imobiliare. Ne întrebăm dacă și după ce criterii au fost trimise cele 3 invitații de participare, din moment ce nimeni nu s-a prezentat.

Conform documentației tehnice, criteriile de atribuire au fost prețul cel mai scăzut și oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Prețurile de achiziție sunt negociate fiindcă, după cum putem citi din documentație, „scopul negocierii este acela de a asigura o utilizare optimă a fondurilor publice ce stau la baza prezentei achiziții”. Lucru care nu s-a întâmplat. „Contractul de vânzare-cumpărare va fi semnat cu ofertantul declarat câștigător doar după îndeplinirea termenului de contestații, de soluționare a acestora și aprobarea Consiliului Local privind tranzacția.”

Norocosul participant, singurul care a aflat probabil de această achiziție publică, a cerut 111 250 de euro și va primi suma finală negociată de 94 400 de euro. Primăria va cumpăra un apartament de 4 camere pe Aleea Clăbucet din Mănăștur, la un preț de 1 186 euro/mp. Un apartament aflat la etajul IV din IV, cu o suprafață utilă de 79,54 mp. Raportul de evaluare al Primăriei definește acest apartament ca fiind „finisat mediu”.

Locuință socială la un preț piperat

Prețul final, la cum arată blocul, ținând cont și de faptul că apartamentul se află la ultimul etaj, nu este deloc unul mic, ba chiar am putea spune că este prea mare. Într-adevăr, conform compariimobiliare.ro, prețul mediu de tranzacționare la începutul lunii octombrie, în Mănăștur, este de 1500 de euro/mp. Însă, oricine lucrează în domeniul imobiliar știe că, cu cât suprafața unui apartament este mai mare, cu atâta prețul pe metru pătrat este mai mic.

De altfel, dacă ne uităm la ofertele existente acum pe piață, găsim în Mănăștur apartamente de 4 camere, la etajul IV, mult mai ieftine.

Acest apartament de pe Hameiului este, de exemplu, cu 7000 de euro mai ieftin. Și mai poate fi negociat:

La 97 000 euro, preț ce mai poate fi negociat, Primăria ar fi putut cumpăra un apartament similar, dar în zona Big, adică o zonă mai bună:

Un apartament cu 4 camere, aflat tot la etajul IV, putea fi achiziționat pe Meziad la 93 000 de euro negociabil:

De ce nu au participat și acești proprietari la achiziția publică a Primăriei? Se încadrau ca preț și criterii, dar cel mai probabil nu au știut. De ce nu le-a trimis Primăria o cerere de ofertă?

Pentru a participa la procedură, proprietarii singurului apartament care a depus documentația necesară au solicitat inițial 6 300 de lei/mp, aproape de maximul admis de 6 636 lei/mp. Au acceptat, în final, la negociere, cât li s-a oferit, adică un preț foarte bun, dat fiind faptul că apartamentul este la ultimul etaj, are finisaje medii, 79 mp și e amplasat la periferia cartierului Mănăștur.

Așa afaceri imobiliare cu Primăria să tot faci! Numai să și știi de ele.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *