In vizor

CUM A REUȘIT IOHANNIS SĂ PROMOVEZE LEGEA LUI DRAGNEA A PUMNULUI ÎN GURA LIBERTĂȚII DE OPINIE A PRESEI

Dacă tot a izbutit tot ceea ce și-a propus în timpul celor două mandate de concedii sudate de vacanțe și invers, președintele Klaus ”Ja Napot Kivanok Peeee Seeee Deee” Iohanis, a zis să-și încununeze ”opera” și cu un șut în gura presei și a libertății de expresie și a promulgat o lege care prevede închisoare pentru incitare la violenţă sau ură împotriva politicienilor.

Incitarea la violenţă, ură sau discriminare se consideră infracţiune dacă se adresează şi pe criteriul de apartenenţă politică sau de opinie și este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, conform unei legi promulgate miercuri de către președintele Klaus Iohannis.

”Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”

Proiectul de lege a fost inițiat de Guvern și modifică art.369 din Codul penal care se referă la incitarea la ură sau discriminarea. Mai exact, modificările aduse au ca scop soluționarea aspectelor ridicate de Comisia Europeană prin scrisoarea suplimentară de punere în întârziere în Cauza 2016/2075 în cadrul procedurii de infringement și a deficiențelor semnalate de aceasta.

Proiectul de lege promulgat elimina sintagma criticată de COM, astfel încât infracțiunea de incitare la violență, ură sau discriminare să poată fi reținută dacă făptuitorul a săvârșit elementul material indiferent dacă acesta a considerat ori nu drept cauze ale inferiorității unei persoane în raport cu celelalte pe baza criteriilor de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenență politică, avere, origine socială, vârstă dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA.

Pînă acum, art. 369 din Codul Penal prevedea ca „incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Vă lăsăm pe dumneavoastră să analizați cam care ar fi diferențele dintre ce a promulgat Klaus Iohannis și ce a vrut să i se promulge Liviu Dragnea.

În 2016, Liviu Dragnea inventa ”Legea defăimării sociale”, olege profund neconstituțională care reducea din libertatea de exprimare a presei şi îngrădea mediul online. Pentru a promova o asemenea lege, Liviu Dragnea a scornit un organism european, care, de fapt, este un ONG. În plus, după cum afirmam, legea avea un puternic potenţial de neconstituţionalitate pentru că dubla, practic, legislaţia aflată deja în vigoare.

”Legea defăimării”, iniţiată de liderul PSD, Liviu Dragnea propunea amenzi de până la 100.000 de lei pentru cei care aduc atingere imaginii unui grup sau unei comunităţi. Potrivit proiectului, persoana care se consideră vizată de defăimarea socială poate formula, în faţa instanţei de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri şi restabilirea situaţiei anterioare defăimării sau anularea situaţiei create prin discriminare, în termen de 3 ani de la data săvârşirii faptei sau ”de la data la care persoana interesată putea să ia cunoştinţă de săvârşirea ei.

”Deschide un evantai de posibilități singurului grup social care îl preocupă pe dl Dragnea, ca și pe majoritatea politicienilor. E vorba de hoţii politico-financiari, infractorii cu bani mulți care apar pe la televizor și în presă și care pot arunca o haită de avocați în capul unui jurnalist care scrie despre ei sau chiar împotriva cetățenilor care postează pe internet. Internetul e ultima redută într-o societate a exprimării libere”, afirma jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

”Defăimarea socială“, infracţiunea moşită de Dragnea, era definită ca ”fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un anumit grup social“. Prin ”grup social“ se înţelege  ”categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, orientare etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, orientare sexuală, origine socială, apartenență la un grup sau comunitate, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA“.

”Am vorbit cu mai mulţi colegi şi am convenit să lucrăm la o lege care să reglementeze sau să dea posibilitatea statului român, ţării în ansamblu, să poată sancţiona acest lucru, pentru că aceşti oameni, gen Monica Macovei şi alţi europarlamentari, care mint despre propria ţară, care defăimează propria ţară, aduc foarte multe deservicii. Noi din cauza asta pierdem suveranitate, pierdem demnitate, pierdem respect şi nu câştigăm nimic în schimb”, a siusținea Dragnea.

CJUE a sancţionat, în nenumărate rânduri, state care aveau reglementări penale pentru fapte care intră în incidenţa libertăţii de exprimare, așa cum e și cazul acestei așanumite legi.

În 2016, societatea civilă a reacționat urât, ieșind în stradă împotriva acestei imbecilități.

cluj-465x390

În 2023 nici măcar Uniunea Salivăm România nu mai are nimic de contestat.

Cățărat la putere pe valul isteriei anti PSD și Liviu Dragnea, Klaus Iohannis a devenit PSD și Liviu Dragnea!