Focus

Cum a mințit Șulea în 2016 că în 6 luni e gata Centura de Sud Florești și a început lucrările fără exproprieri. Acum plătește avocat să rezolve problemele cu terenurile

Horia Șulea, primarul celei mai mari comune din România, a rostit, în campania electorală din 2016, una dintre cele mai mari minciuni din istoria Floreștiului și anume că lucrările la Centura Sud Florești vor fi gata în 6 luni. În mai 2016 a dat ordinul de începe a lucrărilor, șantierul a fost deschis, firma Diferit a început să lucreze, cu toate că nu erau făcute exproprieri. Practic, Șulea și-a făcut campanie electorală pe bani publici, cu complicitatea firmei constructoare. Primarul din Florești a dat ordin de începere a lucrărilor deși șantierul nu era conform. Miroase a penal? Se autosesizează vreo instituție abilitată? După toată această campanie electorală pe bani publici, trei ani mai târziu (în precampanie electorală pentru europarlamentare și cu un an înainte de alegerile locale), același Șulea vine și se plânge că șantierul Centurii Sud Florești este blocat din cauza unor terenuri care sunt ale nimănui și se plânge că este blocat de exproprieri. 

La sfârșitul lunii mai 2016, au fost semnate documentele pentru predarea amplasamentului lucrării Drum Ocolire – Centura Sud Florești. Au participat reprezentanți ai Primăriei, ai constructorului și ai deținătorilor de rețele și utilități publice. Deși nu erau făcute exproprierile, Șulea a dat ordin de începere a lucrărilor. Atunci spunea că vor fi făcute 15 exproprieri pentru care există deja evaluări realizate. 

“Floreștiul și Clujul depind de această Centură SUD. Primăria și Consiliul Local Floresti și-a luat responsabilitatea realizării acestei investiții, banii necesari există, forță și dorință de a o realiza avem, iar dumneavoastră trebuie să manifestați profesionalism și deschidere în punerea la dispoziție a documentelor și planșelor cu rețelele existente sau cu cele care urmează a fi amplasate. Următorul pas pe care îl vom face în zilele viitoare este de a vira banii spre expropriați”, declara atunci primarul comunei Florești, Horia Șulea.

Tot atunci, primarul din Florești afirma că finanțarea pentru centură este asigurată din creditul de 44 milioane lei pe care l-a accesat Primăria. Ieri, la prezentarea bugetului, a fost invocat același credit pentru alte investiții, banii nefiind folosiți. 

”Este vorba de o linie de finanțare ce va fi folosită la realizarea Drumului de Ocolire pe partea de SUD, precum și la alte investiții publice. Bineînțeles, toate acestea pe lângă investițiile suportate din fonduri europene sau fonduri de la bugetul local. Este un instrument modern, care va greva bugetul anual al comunei cu mult sub nivelul maxim legal de 30%. Din păcate, iată, suntem nevoiți ca la acest proiect să ne descurcăm pe cont propriu, fără nici un ajutor. Vorbim de un proiect cu o importanță nu doar locală sau regională ci chiar și națională, fiind vorba totuși de o rută alternativă la calea de comunicație cu Occidentul a României. Este o investiție de aproximativ 27-30 milioane lei, o sumă considerabilă pentru o comună sau chiar un oraș, care nu putea fi suportată altfel decât printr-un credit”, afirma Șulea în 2016.

Au trecut 3 ani, centura nu e gata, exproprierile nu sunt gata. Cu un an înainte de alegerile locale, Șulea simte nevoia să se plângă în conferințe de presă că are probleme cu exproprierile (conferințe de presă care nu au prea existat până acum). Potrivit primarului, exproprierile în cazul Centurii de Sud s-au împotmolit într-o suprafață de teren de 800 mp care nu aparține nimănui. Pe lângă faptul că sumele pentru această investiție sunt considerabile, lucrările nu pot continua din cauza revendicărilor financiare ale proprietarilor de terenuri.

În același timp, revendicările financiare ale proprietarilor de terenuri variază între 60 euro/mp și 300 euro/mp. Iar toate aceste neconcordanțe se blochează definitiv în cei 800 de mp de teren, suprafață de teren fără proprietar. În acest sens, Primăria comunei Florești a apelat la asistență juridică de specialitate. Alți bani, altă distracție. Șulea plătește acum bani și pentru avocați. 

Studiul de fezabilitate pentru Centura Ocolitoare Sud, etapa a doua, est în valoare de 170.000 de lei din bugetul local; iluminarea drumului de legătură cu Varianta de Sud presupune costuri de 2.135.000 lei, iar pentru execuția unui drum de legătură costurile se ridică la 36.000.000 de lei; pentru exproprieri sunt prevăzuți 2.000.000 de lei. 

sursa foto: monitorulcj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *