Reportaj

Cum a fost la dezbaterea regulamentului pentru caini – intre reclamatii, aberatii si promisiuni

Dezbaterea publica pentru regulamentul privind cainii de astazi din Sala de Sticla a Primariei a fost un amestec intre audientele de cartier ale primarului, promisiuni neonorate de ani de zile – reluate acum, si interventii pertinente ale iubitorilor de animale care au subliniat superficialitatea cu care s-a elaborat proiectul. Dupa mai multe argumente in acest sens si primarul Emil Boc, care a moderat dezbaterea a admis ca nu se impune ca Clujul sa fie mai catolic decat Papa si va fi suficient sa poarte botnita doar cainii periculosi, asa cum prevede legea la nivel national.

La ora 15 Sala de Sticla a Primariei era arhiplina, pe lista de participare la dezbatere s-au inscris peste 100 de persoane – reprezentanti ai asociatiilor de protectie a animalelor, iubitori de caini, reprezentanti ai autoritatilor, consilieri locali si alti cetateni. Primarul i-a asigurat ca se vor lua in considerare toate parerile si i-a rugat sa se limiteze la trei minute de discurs, timp in care sa aduca argumente pro sau contra regulamentului propus, care este “doar un material de lucru”.

“In momentul de fata sunt doua spatii ingradite pentru caini, la Cartodrom si la Parcul Rozelor. Pana in 1 septembrie vor fi gata inca patru locuri. Sunt 11 locuri marcate si dotate cu cosuri de gunoi si pungi, alte 33 vor fi amenajate pana in 15 august. In studiu sunt foarte multe terenuri, dar avem probleme cu proprietatea. Vreau sa va asigur ca pana nu sunt gata spatiile nu se va aproba regulamentul pentru ca nu poti cere ceva, cand nu oferi alternativa”, a explicat Emil Boc.

Edilul a subliniat ca ultimul cuvant in adoptarea regulamentului il va avea Consiliul Local, dupa ce acesta, in urma dezbaterii, va capata o forma finala. Si la acea forma consilierii pot aduce amendamente si completari atunci cand proiectul se va discuta in plen.

Aproximativ 20 de persoane s-au inscris la cuvant, dar dezbaterea s-a desfasurat anevoios, rareori respectandu-se limita de trei minute sau cerinta sa existe strict referiri la regulament.

“Nu cred ca exista oameni care nu iubesc animalele”, a fost afirmatia primarului care a starnit hohote de ras in sala.

La doar cateva minute o femeie mai in varsta a propus ca detinatorii de caini sa presteze munca in folosul comunitatii o zi pe luna si sa plateasca cheltuieli de bloc pentru caine.

“N-am vazut un detinator de caine sa faca curatenie, sau sa puna o floare. O sa ajungem sa tinem copiii in lesa in loc de caini. Am 116 poze din care sa vedeti ce faceti, voi, cu cainii. Propun ca fiecare proprietar de caine sa faca munca in folosul comunitatii cate o zi, iar a doua propunere este sa plateasca cheltuieli la bloc”, au fost vorbele care au generat o rumoare dezaprobatoare in sala.

“Ceea ce s-a sugerat este fascism”, se aude din public. Nici primarul nu poate fi de acord: “Munca fortata este interzisa de Constitutie, dar doamna a avut o parere, trebuie sa i-o respectam”, a subliniat edilul.

Sorin Muntean, presedintele Federatiei Asociatiilor de Locatari a fost de parere ca asociatiile ar trebui sa fie cele care sa decida daca au sau nu acces cainii in jurul blocurilor, de vreme ce tot asociatiile se ingrijesc de spatiul verde respectiv.

“Spatiul verde nu se afla in intretinerea Primariei ci in cea a asociatiilor de proprietari, care sunt si amendate de Primarie daca nu sunt intretinute corespunzator. In acest context am pretentia ca Adunarea Generala sa decida daca se pot plimba cainii sau nu acolo”, a subliniat Muntean.

Iubitorii de animale au incercat sa scoata in evidenta deficientele discriminatorii din propunerea de regulament.

“Acest regulament restrange un drept acordat de Constitutie, dreptul la proprietate”, a aratat Radu Cocean, unul dintre primii vorbitori.

“Luand in considerare statistica prezentata de dvs: 257 de plangeri in doi ani la 300.000 de locuitori ai Clujului, nu cred ca avem o problema cu cainii. Acest regulament este unul tendentios si arata o municipalitate cu o traditie in discriminarea fata de caini”, a spus si Cornel Vilcu.

“Regulamentul este superficial, va trebui refacut. In ceea ce priveste botnita, sunt rase la acre conformatia nu permite purtarea botnitei, de exemplu Bulldogul American moare in 15 minute daca i-ai pus botnita. Propun sa ramanem la Ordonanta 55, care prevede purtarea botnitei de catre cainii periculosi”, a spus medicul veterinar Andrei Timen.

Edilul Boc a fost de acord, dupa mai multe interventii in acest sens.

“Accesul cainilor este interzis in perimetrul institutiilor de invatamant. Pai asa condamnati Facultatea de Medicina Veterinara la inchidere”, a scos in evidenta Timen o alta aberatie a regulamentului care a starnit hohote de ras in sala.

“In ceea ce priveste transportul in comun, in materialul pe care ni l-ati dat ati reusit sa gasiti tari si orase unde accesul in mijloacele de transport in comun le este interzis cainilor. Haideti sa vedem si partea plina a paharului: in Belgia, Olanda, Spania, Luxemburg cainii au acces in mijloace de transport in comun. De asemenea, se specifica in regulament ca in spatiul amenajat intra numai cainele cu detinatorul. Daca ies si cu cainele si cu familia, familia se uita peste gard? Aceste chestiuni trebuie clarificate”, a subliniat Timen.

Au fost si clujeni care au profitat de ocazia adunarii si au transformat dezbaterea intr-o audienta de cartier.

“Am o vecina care are foarte mare mizerie din cauza cainilor. Am poze, uitati aici! Am doua victime muscate, sunt aici in spate”, a spus unul dintre participanti.

“Ma, tu ai venit aici ca te-a muscat un caine? Te credeam om serios, du-te, ma, acasa”, l-au linistit ceilalti.

“Eu vreau sa stiu daca are voie, sau nu are voie sa plimbe cainele noaptea! La ora 2 il scoate si il duce cu masina. Ziua nu il duce, merge cu masina goala”, s-a gasit un alt cetatean sa se planga.

“Aia de la ANL-uri ies in fata blocului cu cainii si beau si fumeaza. Si ii lasa liberi pe acolo. Trebuia sa ajung la dvs.  saptamana trecuta dar nu am apucat”, a mai spus o alta femeie.

Cand primarului i s-a atras atentia ca tocmai el a fost cel care a spus la inceput ca luarile de cuvant trebuie sa fie despre regulament, acesta a replicat: Eu sunt primarul acestui oras si fiecare cetatean este important.

In final, dupa mai bine de trei ore de dezbatere s-a ajuns la concluzia ca este nevoie ….de o noua dezbatere, care se va organiza in aproximativ o luna.

Foto: Eugen Olariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version