„O şuncă şi un litru de pălincă pot aduce un om într-o asemenea stare” – sunt cuvintele de început pe care ni le-a rostit, telefonic, cel mai în vârstă urmărit general din România.
Am aflat de faptul că este urmărit general după ce am citit pe Foaiatransilvania.ro un material despre el. Fragmentul se intitulează: „Cel mai bătrăn urmărit general din ţară este un clujean şi râde cu hohote de justiţia română. Joacă roluri de Moş Crăciun în Ungaria”. Pentru că personajul respectiv este prieten pe Facebook cu subsemnata ne-am gândit să aflăm şi noi întreaga păţanie a omului, chiar de la el. Specificăm că profilul este plin de poze cu familia, cu lucrările lui. Sunt postate imagini de la diferite evenimente de artă. Este un profil al unui artist mereu aproape de familie şi prieteni. Acest fapt te face să te întrebi ce a făcut omul de a ajuns urmărit general. De aici am pornit şi noi.
Am vrut să aflăm povestea, deoarece vorbim despre un artist plastic, depre un om cunoscut la nivel naţional şi nu numai. În anul 2015 în curentul.net a apărut un interviu interesant despre activitatea lui. Simon Kozma a devenit cunoscut, deoarece sculpta în ceară folosind o combinaţie specială.
Să revenim însă la condamnarea pe care a primit-o bărbatul, ajuns acum la vârsta de 78 de ani. Pe site-ul Poliţiei Române este postat că are un mandat de executare a pedepsiei cu închisoarea. Este condamnat la 10 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, înşelăciune, uz de fals şi fals intelectual.
Cu toate acestea, omul duce acum o viaţă liniştită în Ungaria după ani mulţi de chin. După ce ne-a povestit despre şunca şi litru de pălincă am aflat că din anul 1958 şi până în 2001 acesta a locuit în Arad, pe strada Emanoil Gojdu.
„O şuncă şi un litru de pălincă pot aduce un om în situaţia mea. Era un vecin care tot avea treabă cu noi, voia şi casa şi nu mai ştiu ce. Atunci a început să mă reclame peste tot. Am înţeles că se avea bine cu procurorul şef din România şi i-a dat aceste produse (n.r. pălinca şi şunca) să îmi facă viaţa amară. Aveam o firmă de import-export şi dintr-o dată au început să apară controale zi de zi. Venind zilnic m-am săturat să le tot dau ciubuc. Primeam doar amenzi nefondate. Într-o zi am primit informaţia că luni va veni cineva din Bucureşti la Arad şi că voi fi «săltat» pentru o perioadă de 14 ani. Nu ştiam de ce. Am decis pe moment să plec impreună cu familia, în Ungaria. Ne-am împachetat şi nu am mai aşteptat ziua de luni”, povesteşte Simon Kozma.
A plecat din România şi a lăsat aici tot ce avea, firmă, casă, prieteni. Aşa a început o viaţă nouă în ţara vecină. Primii ani i-a petrecut în condiţii grele, abia mai târziu au început să o ducă un pic mai bine.
„Am trăit într-o cameră de spital, toată familia, patru persoane. Nu erau condiţii. A fost greu. A fost o perioada când fiica mea cânta la biserică şi primea de acolo ceva bani, dar nu erau mulţi. Apoi soţia şi-a găsit de lucru. Eu zece ani nu am mai creat nimic, nu puteam. Am avut o trăire vegetativă. Eram dezamăgit de tot. Nu voiam să aud de România. În 2003 am fost dat în judecată, de finanţe, de statul român. Aflu şi eu cu timpul, iar justiţia din Ungaria observă că sunt în acuzare, în urmărire şi că sunt defecte de procedură. Anulează toate sentinţele din Arad, Timişoara şi Bucureşti. Defecte de procedură, cum am spus.
Apoi eu am început o perioadă de studii extrordinare în Ungaria. Ţin să precizez că am plecat într-un an la mare în Croaţia şi acolo m-au reţinut 20 de luni. Eram dat în urmărire generală şi ei m-au închis. Era în 2012. Atât medicii din Ungaria, cât şi din Croaţia mi-au descoperit o boală care mi-a adus libertatea. Când au constatat că sunt aproape de moarte m-au eliberat. Am făcut şi un preinfarct. Am fost găsit cu dubla personalitate”, mărturiseşte bărbatul.
Notă: Dedublarea de personalitate intervine pe fondul unor tulburări psihice, iar adesea persoana suferindă trăiește cu convingerea că este o altă persoană, de obicei cunoscută ca unul din oamenii celebri ai lumii, sau un personaj religios. În fiecare caz, pacienții trăiesc cu intensitate personajul în care s-au transformat. Boala a fost descrisă de Alfred Binet (1857–1911) în cartea Le dédoublement de la personnalité et l’amnésie périodique, carte apărută și în România în 1998, tradusă fiind de Michaela Brândușa Malcinschi cu titlul Dedublarea personalității și inconștientul.
Simon Kozma a mai adăugat că după ani lungi de studiu a ajuns la concluzii ştiinţifice extraordinare: „Şi în Croaţia au fost lucrări paranormale. Dumnezeun a fost lângă mine”
Simon se mai gândeşte la România şi la cei de aici. Casa în care a locuit până la urmă a fost cumpărată de un nepot.
Acesta şi-a încheiat povestea lui vorbind despre un profesor din România: „Pot să vă mai spun un lucru, am cercetat mult…singurul care poate salva România din situaţia în care se află cu această pandemie este profesorul Traian D. Stănciulescu, un cercetător al luminii. Nu ar mai rămâne lumea cu sechele, tromboze, leucemie şi cancer. Dar mă opresc aici, nu spun mai multe”.
Bărbatul ne-a mai mărturisit că acum îşi vede de viaţă liniştit alături de copii şi nepoţi.
PS: Jurnalismul se face din anchete, nu din ştiri. Scopul unui jurnalist, menirea sa este de a arăta focul care răspândeşte fumul, nu fumul. Fumul ascunde realitatea.