Articolul publicat de Ziar de Cluj in urma cu cateva zile, in care se anunta deschiderea unei cafenele la parterul Hotelului Continental, a generat interesul cititorilor (peste 3000 de vizualizari) si, totodata, o reclama nesperata pentru patronii noului stabiliment. Intre timp, Ziar de Cluj a aflat ca deschiderea acelei cafenele nu este autorizata, spatiul inchiriat asociatiei lui Claudiu Marginean, Copyratul Roman, fiind destinat exclusiv organizarii de evenimente timp de 10 zile pe luna. Iritat, fostul patron de la Rolland Garros nu mai recunoaste existenta cafenelei, in ciuda faptului ca el a oferit informatii despre planurile de dezvoltare ale localului.
Dupa ce Ziar de Cluj a publicat un reportaj, care informa despre redeschiderea cafenelei Conti, realizat cu buna credinta si bazat pe informatiile date de administratorul localului, Claudiu Marginean , ulterior au aparut informatii contradictorii.
Intr-un demers jurnalistic onest, am incercat sa aflam care este statutul hotelului, cladire istorica din centrul Clujului care face obiectul unui proces de insolventa.
Pe cai jurnalistice, am aflat care este situatia contractului, inedit de altfel: Asociatia Copyratul Roman, al carei presedinte este Claudiu Marginean, a incheiat un contract de inchiriere pentru parterul hotelului cu administratorul judiciar, Expert Insolventa SPRL. Contractul a fost incheiat in 13 februarie 2013 pentru sase luni, contra sumei de 2.500 de euro lunar, cu posibilitate de prelungire.
In contract nu se prevede, insa, deschiderea unei cafenele in acest spatiu, ci organizarea de evenimente, timp de zece zile, in fiecare luna.
“Parterul imobilului a fost inchiriat in scopul organizarii de catre chirias de evenimente social-culturale (aspect precizat in articolul din contract privind obiectul acestuia). Chirasul nu poate cesiona sau subinchiria spatiul decat cu acordul prealabil al proprietarului”, se arata intr-un raspuns oficial primit din partea Expert Insolventa SPRL.
Ca ziaristi, am fost intrigati de aceste detalii, mai ales ca ideea unei cafenele la Conti este foarte buna si nu intelegem motivul pentru care administratorul judiciar nu a acceptat un drept de utilizare complet, pentru o luna, al acestui spatiu.
L-am contactat, din nou, pe Claudiu Marginean care a devenit, brusc, foarte iritat, acuzandu-ne de rea credinta si ne-a facut vinovati de intentii ascunse, ba ne-a facut vinovati si de remarcile unor cititori care au comentat pe site.
Surpriza! La doua zile de cand am servit o cafea si un suc in localul recent deschis, primind si un bon fiscal pentru consumatie, acum Claudiu Marginean spuna ca, de fapt, nu exista nicio cafenea.
“Despre ce cafenea vorbesti, ca nu stiu despre nicio cafenea?! Nu exista cafeneaua Conti, draga! Vi s-a parut ca exista acum doua zile. Sa stiti ca nu exista. Ai vazut undeva vreun anunt ca s-a deschis cafeneaua asta? Ce angajat? Nu am niciun angajat. Erau doar niste oameni pe aici. Stii cum se castiga o cafenea in centrul Clujului? Stii de ce aprobari ai nevoie? Nu dedu tu ca eu nu am avut voie, pentru ca nu vreau sa-ti zic nimic. Eu nu am spus ca exista Cafeneaua Conti, am spus ca intentionam sa facem asa ceva”, a spus Marginean, pe un ton vadit iritat.
Interese in aceasta asociatie si, implicit, in inchirierea fostului hotel Conti, are si agentia de Publicitate Amprenta. PR-ul Amprenta, Cristina Szasz, a declarat unui potential chirias ca agentia a deschis, de curand, o cafenea in acest spatiu. Mai mult, vitrinele hotelului sunt inchiriate pentru postarea unor mash-uri de catre Amprenta Advertising contra sumei de aproximativ 200 de euro pe luna.
Apreciem stilul caustic al domnului Marginean, insa tinem sa ii punem in vedere ca acest spatiu, chiar daca face obiectul unui contract de inchiriere, este in primul rand o cladire-simbol a orasului. Astfel, clujenii au dreptul sa stie care este soarta acestui edificiu.
In schimb, fostul patron de la Rolland Garros pozeaza intr-un salvator-victima:
“Fac ce vreau in continuare aici si cum cred eu si voi dati telefoane, faceti valva si va intereseaza pe voi ce contract am eu si cat am voie si ce am voie. In loc sa ziceti mersi ca am curatat locul… Oricum, am jurat ca nu mai fac nimic in Cluj dupa povestile cu Rolland Garros, povesti care vad ca inca mai exista, ca sunt tepar. Ce sa zic eu? Sunteti oameni curati si oameni puri toti in Clujul asta. Chiar nu cred ca daca te duci la Bologna in Piata Maggiore si vezi o casa care sta sa cada cu o minunata cafenea la parter te intereseaza de ce au voie sa functioneze sau ce contract au?”.
Fostul Hotel New York a trecut prin mana mai multor proprietari, de-a lungul timpului. Ultimul proprietar a fost Dorel Tamas, care l-a cumparat in 2005 prin societatea Ardeleana. Intre timp, firma a intrat in faliment, iar in 2009 s-a dispus insolventa societatii. Din 2012, hotelul a fost scos la licitatie, insa pana acum nu s-a gasit niciun cumparator, ultimul pret de vanzare fiind de 5,25 milioane de euro.