Editorial

Cultura banului public în interes privat, ediția 2017

Scris de 393

La Cluj-Napoca s-a încetățenit de câțiva ani o adevărată cultură a banului public în interes privat. Sub pretextul organizării de evenimente culturale în interes public, grupuri mereu foarte bine organizate de privați au cerut bani de la Primărie și de la Consiliul Județean. Dacă mai demult băieții deștepți făceau afaceri cu energie, în ultima vreme au apărut și băieții înțelepți de la Cluj care au înțeles că cea mai bună afacere e cultura. Businessul cultural, dacă e, mai ales, adăpostit și sub o cupolă mai largă, una care să sune pompos, precum Capitală Europeană a Tineretului sau a Culturii, atrage simpatia publicului larg care se bucură de evenimentele organizate fără ca oamenilor să le mai pese apoi de dedesubturile organizatorice. Și astfel toată lumea e mulțumită, e liniște și voie bună! Pe ritmuri de muzichie, băieții înțelepți organizează evenimente en-gros. Noaptea, ca hoții!

Există o lege foarte clară care spune că instituțiile publice pot acorda bani nerambursabili doar dacă cei care primesc acești bani nu scot profit, însă asta nu a stat nici în calea organizatorilor, care de obicei au scos profit, și nici în calea autorităților, care au acordat banii ceruți fără să mai verifice apoi dacă entitățile contractante au scos profit sau nu, dacă au respectat legea sau nu. Curtea de Conturi însă a verificat și a constatat nereguli cu un iz puternic de ilegalitate. Însă, cui îi mai pasă în ziua de astăzi de rapoartele Curții de Conturi?

Povestea lupului deghizat în oaie culturală a început cu Untold. Pe scurt, în cuvinte simple, festivalul a fost finanțat din bani publici, deși a fost din start marcă înregistrată pe numele unui privat. Finanțarea Untold a fost motivată imbatabil: va fi evenimentul principal al Capitalei Europene a Tineretului 2015. Festivalul a fost un succes, banii au curs gârlă, profitul a fost evident. După ce evenimentul a fost lansat și crescut din bani publici, acesta a fost privatizat. Un pas normal, din moment ce din start îi aparținea unui privat. Dar nu un pas spre normalitate. Chiar și privatizat fiind, Untold a cerut din nou bani, în 2016, de la Primărie. Au fost discuții, cererea a fost retrasă, dar în schimbul retragerii cererii de finanțare publică a fost cerut sprijin în vederea obținerii autorizațiilor și suportului logistic necesar. Acest suport a fost acordat, spațiul public, în speță Parcul Central, a fost pus la dispoziția organizatorilor, spre disperarea clujenilor nefestivalieri. Și stadionul a fost închiriat pe sume de nimic. Anul acesta, iar s-au cerut bani. Din fericire, Asociația Untold a fost refuzată. O victorie a Ziar de Cluj, care a arătat în numeroase articole în ce constă această afacere și de ce nu ar trebui să beneficieze de banii Primăriei. De fapt, de banii noștri. Firul roșu al afacerii Share îl puteți citi aici.

Însă Untold nu a fost singurul eveniment care a beneficiat nejustificat de finanțări publice nerambursabile. O întreagă caracatiță, intitulată Comʼon Cluj-Napoca, a smântânit banul public. 

An de an, o suveică de asociații, grupuri și fundații de tineret și de oameni de bine au cerut și cer fonduri pentru a organiza, de cele mai multe ori, șușe, pentru un public avid de cultură, care înghite pe nemestecate orice pseudoact cultural care i se servește, pentru că astfel a fost educat în timp. 

Anul acesta, Primăria finanțează noi proiecte „culturale” care, conform regulamentului, trebuie să sprijine obiectivul ratat iremediabil de Capitală Culturală Europeană. Da, ați citit bine. Chiar dacă am ratat acest obiectiv, el rămâne un pretext pentru acordarea de finanțări nerambursabile pentru anumite grupări „culturale” care, vezi Doamne, culturalizează orașul. 

Aproape 200 de asociații, societăți, fundații, federații, uniuni ș.a.m.d. ar putea primi în acest an 4 966 000 de lei. Ele au cerut 18 501 937 de lei, însă nu a fost să fie. Nici cu peste un milion de euro nu ne este rușine! 

Clujul nu are un sediu pentru Filarmonică, are o clădire ponosită a Teatrului Național și a Operei, are o Casă de Cultură comunistă ca înfățișare și exprimare artistică, dar are peste un milion de euro de dat moca unor privați care se jură că nu scot profit, chiar dacă mulți dintre ei scot, care se jură că fac cultură, deși unii dintre ei sunt la fel de culți ca un fotbalist din liga a patra. 

Clujul nu este la primul an de când acordă asemenea sume pentru evenimente culturale. Vi se pare că debordăm de cultură și spiritualitate în minunata noastră urbe? Vi se pare că împopoțonarea orașului vara cu fel de fel de festivaluri și festivăluțe a adus până acum vreun beneficiu real Clujului? Altul decât fudulia deșartă? Și aici nu vorbim despre Untold, care a reușit măcar să se impună în fața publicului de profil. Dar care acum deja dezamăgește, devenind un Retold, spunând în fiecare an aceeași poveste, cu aceiași DJ.

Închideți ochii pentru o clipă și încercați să spuneți 3 nume de festivaluri care s-au petrecut în ultimii doi ani la Cluj, altele decât Untold și Electric Castle, cele mai cunoscute. Cei mai mulți dintre voi veți închide ochii degeaba. Și sunt sute. Sute care și anul acesta vor primi bani publici. Din fericire, pentru că Ziar de Cluj a scos mizeria la suprafață, unele nu vor mai primi. Vom continua să mergem pe firul acestor evenimente „nonprofit” finanțate din bani publici. Dacă Primăria închide ochii atunci când dă banii, măcar presa să îi deschidă.ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 14 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 15 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 16 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 1 day In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Editorial

REPUBLICA PRESCRISĂ ROMÂNIA

E cea mai bună perioadă pentru bandiții României. La cum funcționează justiția în țara asta, […]

Editorial

TOCĂTOARELE DE BANI

Se toacă la bani publici în țara asta mai ceva decât carnea. Dacă facem puțină […]

Recomandările redacției
TOP CITITE