In vizor

Culmea tupeului: Avocații clujeni nu respectă legea. Cine sunt avocații care se șterg la fund cu deciziile Baroului Cluj  

Se pare că unii avocați din Cluj-Napoca nu dau doi bani pe prevederile imperative ale Baroului Cluj, care impun interdictii privind promovarea și publicitatea și continuă să își sponsorizeze postări plătite și rezultate favorabile pe motoarele de căutare.

În concret, chiar dacă Baroul Cluj a impus, prin hotărârea 108/13.05.2024, interdicții clare la adresa titularilor cabinetelor de avocatură, de a nu mai sponsoriza cuvinte cheie pe motoarele de căutare precum “avocat cluj”, “avocat penal cluj” sau “avocatura cluj”, unii avocați nu se sfiesc să încalce aceste prevederi, chiar dacă săvârșesc o abatere disciplinară.

“Campionii” unor astfel de practice anticoncurențiale par să fie avocații Bogdan Blaj, de la societatea Blaj Law, Paul Călian, de la societatea Nexum Legal și Pop Roxana, titulara propriului cabinet de avocatură.

Cei trei își sponsorizează masiv site-urile și cumpără cuvinte cheie pentru a apărea primii în primele rezultate pe motoarele de căutare, chiar dacă interdicțiile impuse de Baroul Cluj au intrat în vigoare încâ din luna iunie.

Astfel, apare evident faptul că atât avocatul Bogdan Blaj, cât și Paul Călian sau Pop Roxana se află efectiv într-o competiție acerbă legată de prima poziție în orice domeniu legat de avocatură, sponsorizând masiv orice termen generic doar pentru a acapara clientela.

Din capturile de mai jos se poate observa cu ușurință faptul că cei trei avocați din Cluj-Napoca sposorizează masiv cuvintele cheie generice “avocat cluj”, “avocat penal cluj”, “avocat comercial”, “avocat familiei”, “avocat contracte” și multe altele pentru a obține un avantaj competitive injust în fața celorlalți avocați din Cluj-Napoca, chiar încălcând legea.

Hotărârea Baroului Cluj: Interdicții clare și consecințe disciplinare pentru încălcarea lor

Conform Hotărârii Baroului Cluj nr. 108/13.05.2024, nerespectarea prevederilor legale și statutare în ceea ce privește publicitatea avocaților constituie abatere disciplinară. Baroul Cluj a stabilit un termen de 30 de zile pentru conformarea cabinetelor de avocatură la aceste prevederi, urmând ca, în caz contrar, să dispună retragerea de pe piață a mijloacelor publicitare care încalcă legea.

Această atitudine sfidătoare din partea unor avocați din Cluj-Napoca ridică întrebări serioase cu privire la respectul pentru normele profesionale și echitatea în concurență. Baroul Cluj trebuie să acționeze prompt și ferm pentru a restabili integritatea și respectul pentru regulile care guvernează profesia de avocat. Această problemă nu trebuie ignorată, iar măsurile disciplinare împotriva celor care încalcă aceste reguli sunt esențiale pentru menținerea unui climat concurențial corect și respectabil în cadrul avocaturii clujene.

Considerăm că este esențial ca aceste practici să fie investigate și sancționate pentru a proteja atât integritatea profesiei, cât și interesele publicului larg, care trebuie să aibă acces la avocați pe criterii de merit, și nu de capacitate de manipulare a motoarelor de căutare.

Comisia de disciplină din cadrul Baroului Cluj poate considera acest articol drept sesizare, motiv pentru care suntem curioși dacă va lua măsuri împotriva avocaților mai sus arătați care îi încalcă cu nesimțire regulile.