In vizor

Culmea educației virtuale: Monica Anisie a semnat ordinul prin care părinții sunt OBLIGAȚI să le asigure copiilor laptopuri, lecțiile online devin obligatorii pentru elevi, iar profesorii sunt monitorizați

Ministerul Educației a anunțat recent semnarea ordinului prin care părinții au obligația de a le asigura propriilor copii partea logistică pentru participarea la cursurile online, adică laptopuri și tablete inteligente, elevii sunt obligați de acum înainte să participe la cursurile online, iar activitatea vrtuală a profesorilor urmează să fie monitorizată de către minister. 

„Prezența online la cursuri a elevilor și a cadrelor didactice va fi monitorizată de unitățile de învățământ, iar toate informațiile relevante pentru susținerea și îmbunătățirea accesului la învățare vor fi completate în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR). Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) va elabora analize semestriale privind accesul elevilor, cadrelor didactice și al unităților de învățământ la resurse pentru învățarea on-line.

Ministerul Educației și Cercetării poate decide, în cazuri justificate, și pe baza unor instrucțiuni emise în prealabil, ca evaluarea la anumite discipline/module să fie realizată on-line. Tot în cadrul acestei instrucțiuni se specifică și responsabilitățile inspectoratelor școlare, ale unităților de învățământ preuniversitar, ale profesorilor, elevilor și părinților”, anunță ministrul Educației, Monica Anisie, prin intermediul unui comunicat. 

Documentul poate fi consultat aici.

Mai mult chiar, nu doar activitatea cadrelor didactice, în privința desfășurării orelor on-line, urmează să fie monitorizată.

O seamă de prevederi îi vizează direct pe părinți, care sunt „obligați”, conform noului ordin semnat de Monica Anisie, să asigure copiilor laptopuri și tablete inteligente. În cazul în care aceste device-uri vor fi puse la dispoziția elevilor, spre uzul temporar, de unitățile de învățământ, atunci părinții sunt obligați să plătească contravaloarea acestora în cazul care acestea vor fi deteriorate.

Astfel, părintele, tutorele legal sau susținătorul legal are obligația de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura accesul și participarea preșcolarului sau elevului la activitățile de învățare online organizate de unitatea de învățământ.

De asemenea, acesta răspunde material pentru distrugerea echipamentelor informatice și de comunicare în situația în care acestea aparțin patrimoniul unității de învățământ.

În schimb, elevul are dreptul de a avea acces gratuit la portalurile platformele de învățare, bibliotecile virtuale și la alte resurse de învățare digitale, în funcție de nevoi.

Dar în același timp, elevul are obligația de a participa la activitățile de învățare online stabilite de unitatea de învățământ.

În plus, elevii care nu au putut participa la cursurile online, din motive obiective, precum lipsa logistică – laptop ori tabletă, cât timp activitatea în unitățile de învățământ școlar a fost supendată din cauza instiurii stării de urgență de către guvernul liberal-militar Orban, vor fi obligați să recupereze materia:

„Unitățile de învățământ vor realiza planuri de recuperare și planuri remediale pentru elevii care în perioada suspendării cursurilor nu au putut participa, din motive obiective, la activitățile de învățare on-line.

Acestea vor fi aplicate imediat după reluarea cursurilor”, subliniază Ministerul Educației. 

Între timp, reacția Consiliului Național al Elevilor a fost una categorică: reprezentanții CNE susțin că deși au făcut o serie de propuneri ministerului, unele care vizau tocmai achiziția de tehnologie pentru a facilita accesul elevilor la cursurile online, acestea nu au fost luate în calcul de oficiali.

În paralel cu măsurile de klaustrare care vor intra în vigoare după data de 15 mai, când urmează să fie anulată starea de urgență, prin introducerea obligativității de a purta măști și mănuși, președintele Iohannis a anunțat miercuri, în cadrul declarației de presă obișnuite, de la ora 14.00, că urmează să aibă o discuție „pentru a analiza pașii” în vederea reluării activității didactice. 

„O activitate foarte importantă este activitatea școlară, astăzi mă întâlnesc cu reprezentanții ministerului Educației pentru a elabora un plan.

După 15 mai, multe restricții vor dispărea, dar multe vor rămâne în vigoare”, a declarat Klaus Iohannis. 

Redăm mai jos principalele prevederi anunțate de ministrul Educației, Monica Anisie, prin care sunt instituite o serie de obligații pentru părinți și elevi pentru desfășurarea cursurilor online:

Anunțul publicat de MEC privind semnarea ordinului de către ministrul Anisie, poate fi consultat aici. 

A fost emis ordinul de ministru privind instrucțiunile pentru crearea și/sau întărirea capacității sistemului de învățământ preuniversitar prin învățare on-line. Documentul precizează măsuri specifice pentru desfășurarea procesului de învățare on-line din învățământul preuniversitar.

Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția cadrelor didactice, elevilor și părinților o colecție de resurse necesare continuării învățării în mediul on-line. Portalul Digital existent pe educred.ro centralizează platforme de învățare și resurse educaționale deschise, inclusiv tutoriale și alte materiale de învățare destinate formării și susținerii cadrelor didactice.

Prezența online la cursuri a elevilor și a cadrelor didactice va fi monitorizată de unitățile de învățământ, iar toate informațiile relevante pentru susținerea și îmbunătățirea accesului la învățare vor fi completate în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR). Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) va elabora analize semestriale privind accesul elevilor, cadrelor didactice și al unităților de învățământ la resurse pentru învățarea on-line.

Ministerul Educației și Cercetării poate decide, în cazuri justificate, și pe baza unor instrucțiuni emise în prealabil, ca evaluarea la anumite discipline/module să fie realizată on-line. Tot în cadrul acestei instrucțiuni se specifică și responsabilitățile inspectoratelor școlare, ale unităților de învățământ preuniversitar, ale profesorilor, elevilor și părinților.

Inspectoratele școlare în colaborare cu unitățile de învățământ și cu autoritățile locale vor identifica soluții pentru asigurarea echipamentelor informatice și a conectării la internet a unităților de învățământ. Toate datele privind desfășurarea procesului de predare-învățare-evaluare online vor fi raportate periodic Ministerului Educației și Cercetării.

În cadrul instrucțiunii elaborate de Ministerul Educației și Cercetării, unitățile de învățământ vor verifica și monitoriza modul în care sunt transpuse în practică activitățile suport pentru învățarea on-line. Conducerea fiecărei unități de învățământ va sprijini accesul cadrelor didactice la platforme educaționale, iar împreună cu învățătorii, profesorii diriginți și cadrele didactice se va organiza un program săptămânal care include activități de învățare on-line pentru fiecare disciplină de studiu.

Documentul elaborat de Ministerul Educației și Cercetării prevede și o serie de activități pe care cadrele didactice trebuie să le desfășoare în cazul suspendării cursurilor în unitățile de învățământ.

Instrucțiunea pentru crearea și/sau întărirea capacității sistemului de învățământ preuniversitar prin învățare on-line mai prevede și faptul că la reluarea activității de predare-învățare-evaluare în unitățile de învățământ, activitatea suport pentru învățarea on-line poate fi valorificată de cadrul didactic prin calificativ sau notă cu acordul elevului sau al părintelui/tutorelui legal.

Unitățile de învățământ vor realiza planuri de recuperare și planuri remediale pentru elevii care în perioada suspendării cursurilor nu au putut participa, din motive obiective, la activitățile de învățare on-line. Acestea vor fi aplicate imediat după reluarea cursurilor”, arată Ministerul Educației. 

 

 

 

 

sursa foto: captură monicacristinaanisie/facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version