In vizor

Cu un deficit de 1000 de locuri în creșele de stat, Primăria anunță darea în folosință a 90

Primăria a anunțat recent darea în folosință a unui număr de 90 de locuri în cadrul creșelor de stat din municipiu, în contextul în care deficitul de locuri este de circa 1000. De câțiva ani încoace, părinții au realizat diverse acțiuni prin care au atras atenția administrației locale asupra necesității prioritizării proiectelor de creștere a copiilor. Drept alternativă, edilul clujean a inițiat un proiect de sprijin a părinților prin plata bonelor, inițiativă anunțată în vara anului trecut, dar rămasă încă inoperabilă. 

„Creșa „Cenușăreasa” este situată pe strada Grigore Alexandrescu nr. 47A, iar lucrările sunt realizate în proporție de 75%.

Noua creșă construită de Primăria Cluj-Napoca va avea 90 de locuri.

După încheierea lucrărilor vor fi realizate procedurile de recepție, avizare etc., în paralel cu dotarea interioară, astfel încât proiectul să fie încheiat până în luna octombrie”, notează reprezentanții administrației locale.

Anul trecut, comparativ cu 2018, în Cluj-Napoca s-au născut cu 296 de copii mai mulți. Dacă în 2018 în municipiu s-au născut 6.667 de copii, în 2019 numărul lor a ajuns la 6.963.

Doar 90 de locuri în creșe, pe an

Deși nivelul de trai a favorizat o creștere a natalității în Cluj-Napoca, principala problemă la numărul mare de nașteri este reprezentată de lipsa condițiilor de creștere a copiilor.

Una din cele mai însemnate probleme este numărul de locuri la creșele de stat. 

În 2018, de exemplu, au existat 1.475 de solicitări de înscrieri la creșă, în timp ce numărul de locuri disponibile era de 570.

Anul trecut, în schimb, 962 de copii au rămas fără locuri la stat, așa încât părinții au fost nevoiți să își ducă micuții la privat sau să le găsească bone. În 2019 au existat un total de 1.232 de locuri în creșele de stat.

Singura creșă inaugurată atunci a fost cea din Grigorescu, care acoperă un necesar de doar 90 de locuri. 

Pentru perioada 2020-2021, Primăria a promis suplimentarea numărului de locuri în creșe cu 430. 

Din acestea 180 ar trebui să fie disponibile de anul acesta, în două creșe, ambele în Mănăștur (Strada Grigore Alexandrescu și Strada Meziad).

Anul trecut au fost date în folosință același număr de 90 de locuri într-o nouă locație, de pe strada Donath. 

CITEȘTE ȘI: Sute de copii rămân fără locuri în creșe în fiecare an. Primarul lucrează la scheme educaționale

O altă măsură, menită să sprijine părinții prin acordarea unui ajutor financiar modic, anunțată în august 2019, abia urmează să fie pusă în discuție în cadrul următoarei ședințe de consiliu local. 

„În ședința de Consiliu local din data de 18 iunie 2020 vom dezbate și aproba un proiect de Hotărâre de Consiliu local pentru acordarea unui sprijin financiar la plata bonelor.

În acest moment avem 1.232 de locuri în creșe, toate creșele au fost reabilitate și modernizate. În luna februarie 2021 vor fi finalizate alte 90 de locuri în creșă”, notează reprezentanții administrației locale. 

CITEȘTE ȘI: BocoBona e degeaba. Îl ajută doar pe Boc să-și crească imaginea

„Nu putem face expropriere pentru a construi creșe…”

Anul trecut, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, declara că administrația locală „nu poate face exproprieri pentru a construi creșe”. Altfel spus, tema deficitului de locuri în creșele de stat la nivelul municipiului nu pare a fi una destul de serioasă. În schimb, alte proiecte electorale demarate de Primărie, bazate pe exproprieri, continuă. 

„Ca să poți să construiești o creșă de la zero înseamnă, în primul rând, să identifici terenul. 

Ori noi, la nivelul municipiului Cluj-Napoca, avem o problemă cu identificarea terenurilor.

Avem nevoie de terenuri pentru creșe, avem nevoie de terenuri pentru grădinițe, pentru școli, pentru locuințe sociale, pentru parkinguri, pentru spații verzi, pentru locuri de joacă, pentru baze sportive. Și avem o reală problemă cu aceste terenuri.

Și nu putem face expropriere pentru a construi creșe, școli și grădinițe. (…).

Am reușit să construim 2 creșe în ultimii ani la Cluj-Napoca. 

Mai avem una în fază avansată, sperăm la anul să-i putem da drumul. 

Dar nu facem față natalității, să spun așa, cu numărul de creșe pe care trebuie să le construim”, declara Dan Tarcea în august 2019.

CITEȘTE ȘI: VIDEOREPORTAJ Un tătic și-a luat inima-n dinți și a ieșit în stradă, nemulțumit că Primăria Cluj-Napoca nu face ABSOLUT NIMIC pentru cei 905 copii care nu au un loc la creșă: „Suntem disperați! Efectiv, nu am unde să-mi duc copilul!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *