In vizor

Cu un buget mai mic decât în 2019, Tișe alocă bani pentru aceleași proiecte. Spitalul pentru copii nu se regăsește printre priorități

În mod surprinzător, bugetul Consiliului Județean aferent anului 2020 este mai mic decât cel din 2019. Astfel pentru anul 2020 Consiliul Județean a anunțat un buget de 1,4 miliard de lei mai mic cu 76,4 milioane de lei decât în 2019 când a fost 1,48 de miliarde.

Acesta probabil că este motivul pentru care nu sunt cuprinse proiecte noi, doar aceleași vechi proiecte care înghit an de an sume importante. Pentru a ieși din această situație, Consiliul județean a anunțat că va contracta un alt împrumut. Este al doilea împrumut din acest mandat după cele 50 de milioane de euro împrumutate pentru modernizarea drumurilor județene.

Cei mai mulți bani sunt pompați și în acest an în Centrul de Deșeuri, în drumuri județene și în parcurile TETAROM IV și V.

Centrul de Deșeuri mai primește încă 47.847,61 milioane de lei după sutele de milioane de lei înghițite deja. Acesta proiect reprezintă probabil cea mai costisitoare investiție făcută vreodată de Consiliul județean. Chiar dacă Tișe era convins la preluarea mandatului că va reuși să taie panglica într-un timp relativ scurt, iată că sunt șanse să își încheie mandatul și CMID-ul să nu fie încă finalizat.

Drumurile județene au reprezentat principalul obiectiv asumat de către președintele Alin Tișe. Astfel că și în 2020 suma alocată la Capitolul Transporturi este foarte mare, 374.747,13 lei. Aceste alocări bugetare vizează Drumul Bistriței, Drumul Apuseni și Traseul Regional Transilvania de Nord, toate proiecte din Fonduri europene. Având în vedere experiența Consiliului județean cu proiectele din fonduri europene (CMID sau drumul Răchițele- Ic Ponor) nu ar fi deloc suprinzător dacă apar lucrări pentru care nu vor fi decontați banii europeni.

După ce a reușit să piardă banii europeni, 18 milioane de euro, pentru realizarea Parcului Industrial TETAROM IV, Consiliul Județean insistă asupra acestui proiect căruia i-a alocat 4 milioane de lei. De asemenea, insistă și pentru TETAROM V, un parc industrial în zona Câmpia Turzii. Acest proiect a fost cuprins și în bugetul aferent anului 2019. Anul trecut au fost demarate procedurile pentru realizarea drumului de acces. În bugetul aferent anului 2020 a fost cuprinsă 17,5 milioane de lei, majorare de capital social.

Nici în acest an, cea mai performantă regie subordonată Consiliului Județean, Aeroportul, nu beneficiază de niciun ban alocat. Proiectele Aeroportului nu mai reprezintă o prioritate pentru Alin Tișe după războiul personal dus cu directorul David Ciceo.

Învățământul și sănătatea se află la coadă alocărilor bugetare din acest an. Astfel pentru Învățământ a fost alocată suma de 38.766.410 lei, iar pentru Sănătate suma de 72.911.320 lei. Pe lista nu se regăsesc cele două mari proiecte anunțate de Alin Tișe, respectiv Spitalul Monobloc pentru Copii și Centrul de Transplant. În ciuda faptului că a anunțat drept proiect prioritar pentru acest mandat realizarea unui nou spital pentru copii, nu a reușit nici măcar să găsească un teren care să se preteze acestei investiții. Cât despre Centrul de Transplant, acesta a rămas la faza achiziţiei pentru servicii de consultanţă şi pentru organizarea unui concurs internaţional de soluţii. Consiliul județean a organizat o licitație la care nu s-a prezentat nimeni.

Citește și:

Centrul Integrat de Transplant Cluj: un „succes” blocat în a treia licitație

Tișe se laudă cu alocări de 5 mil euro pentru Spitalul Monobloc. Ungureanu: „Este o catastrofă să vii în an electoral cu o asemenea „petardă”, pe un subiect atât de sensibil”

Alin Tișe a învățat bine de la colegul său de partid Emil Boc să iasă în față cu propruneri de proiecte pe care apoi să le abandoneze, alocând fonduri pentru aceleași proiecte pe care nu reușește să le finalizeze sau mai grav, nu reușește nici măcar să le înceapă. Umrează o nouă campanie electorală în care Tișe va veni în fața clujenilor cu aceleași promisiuni de acum patru ani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *