In vizor

Cu toate că ministrul Sănătății le-a promis din 2 februarie, Clujul doar mâine va primi kit-urile de diagnostic pentru coronavirus

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca 9 persoane care s-au întors din regiunea de nord a Italiei au fost spitalizate pentru evaluarea stării de sănătate. Le-au fost prelevate probe biologice, care au fost trimise la Institutul „Matei Balș” din București, pentru că la Cluj încă nu au sosit kit-urile de diagnosticare pentru coronavirus, promise de către ministrul Sănătății din data de 2 februarie, când acesta a declarat că „de mâine, alte două spitale de boli infecțioase din Iași și Cluj Napoca vor fi dotate cu 100 de kit-uri”.

Pentru două persoane, dintre cele 9 spitalizate la Cluj, deja au sosit rezultatele și sunt negative, rezultatele pentru celelalte 7, fiindcă probele au fost trimise la „Matei Balș” mai târziu, fiind încă așteptate. Până în prezent nu s-a confirmat niciun caz de infectare cu coronavirus, nici în Cluj, nici în țară. Prefectul Mircea Abrudean a declarat astăzi pentru Ziar de Cluj că kit-urile de diagnostic vor ajunge la Cluj mâine.

Emisiuni online alarmiste anunță „Nouă suspecți de infectare cu coronavirus la Cluj”

Între timp, o emisiune realizată de Via Cluj, „platformă online independentă de video-jurnalism inițiată de Raul Chiș, Bianca Pădurean și Claudiu Pădurean”, postată în 25 februarie pe YouTube, riscă să creeze panică, cu titlul: „Nouă suspecți de infectare cu coronavirus la Cluj – NU POT FI ÎNCĂ TESTAȚI”. Realitatea fiind însă că nu există niciun caz confirmat.

Dr. Irina Filipescu, medic primar boli infecțioase în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, a declarat, în cadrul acestei emisiuni cu titlu alarmist:

„În acest moment nu (se pot face testări pentru coronavirus în Spitalul de Boli Infecțioase Cluj – n.r.), noi, conform metodologiei pe care am primit-o de la Direcția de Sănătate Publică, chiar când au început să fie semnalări de cazuri întâi în partea de Asia, respectiv în China, am făcut comandă pentru aceste kit-uri, dar, încă nu au ajuns la noi.

În cazul în care se ridică suspiciunea unui caz de infecție cu coronavirus și persoana respectivă ajunge să fie spitalizată în serviciul nostru, dacă se infirmă alte etiologii de tip gripal, pentru că, și noi, la rândul nostru, facem anumite evaluări de laborator, atunci noi trimitem mai departe către Institutul Matei Balș din București, cel puțin actual, probele, pentru a fi confirmate sau infirmate. În maxim 48 de ore (primim răspunsul – n.r.). (…)

Actualmente sunt spitalizate în serviciul nostru 9 persoane care s-au întors din regiunea de nord a Italiei, respectiv din aceste zone, din regiunea Veneto și Lombardia, s-au întors în ultimele 14 zile, și care, după întoarcere, au prezentat simptome respiratorii și, momentan, ei sunt în serviciul nostru pentru a fi evaluați.”

„Spuneați că încă nu aveți kituri, înseamnă că nu se știe încă dacă este confirmat sau nu coronavirusul în cazul lor!”, a adaugat moderatoarea.

„Nu! Nu!”, a confirmat dr. Irina Filipescu.

Întrebată cât timp se va mai aștepta după kiturile necesare, medicul a răspuns:

„Din păcate, momentan, nu știm, dar probabil în curând vor veni și kiturile și în serviciul nostru. (…)

Acum, noi, momentan, nu am confirmat nici un caz. Deci, nu avem încă un pacient zero nici în Cluj, nici în România. Nu putem vorbi încă de o alertă de genul acesta”, a precizat dr. Irina Filipescu la finalul emisiunii al cărei titlu ar putea crea panică: „Nouă suspecți de infectare cu coronavirus la Cluj – NU POT FI ÎNCĂ TESTAȚI”.

Prefectul Mircea Abrudean a declarat, pentru Ziar de Cluj, că mâine vor ajunge la Cluj kit-urile pentru diagnostic

Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj, a confirmat pentru Ziar de Cluj cele 9 cazuri spitalizate pentru evaluare la Spitalul de Boli Infecțioase:

„Așa este. Kiturile se vor primi mâine. În momentul de față, celor care prezintă simptome le-au fost recoltate probe și trimise la Institutul Matei Balș. În cazul a două persoane, deja probele au venit, rezultatele sunt negative. Ei sunt internați de două zile. Celelalte probe au fost trimise mai târziu și urmează să vină rezultatele.”

Instituția Prefectului – județul Cluj a anunțat astăzi, și printr-un comunicat de presă, că „în acest moment, nu este nicio persoană care să fie confirmată cu infectarea cu noul Coronavirus în județul Cluj”, că „totalul persoanelor evaluate medical la sosirea pe aeroport este de 751 de persone, din care 487 sunt în județul Cluj, izolați voluntar la domiciliu. Toți sunt asimptomatici.” Prefectura a anunțat, de asemenea, că „au fost identificate în județ 6 locații pentru carantină, cu un număr de 197 de locuri, care îndeplinesc cerințele igienico-sanitare, putând fi utilizate în cazul în care situația o va impune; în cadrul dispeceratului 112, există un medic specialist care să ofere consiliere celor care apelează, pentru a nu aglomera inutil activitatea spitalelor”.

Ministrul Sănătății a declarat în 2 februarie că, la Cluj, kit-urile vor ajunge în 3 februarie

Conform unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, din data de 26 ianuarie, „unitățile medicale desemnate să preia cazurile sunt spitalele de boli infecțioase din Iași, Timișoara, Constanța, Cluj, iar în București – INBI Matei Balș și SCBIT Victor Babeș”.

„Capacitatea de identificare și diagnosticare rapidă a cazurilor – implementat prin Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”, care a achiziționat testele de diagnostic recomandate de OMS, pentru spitalele de boli infecțioase din Iași, Timișoara, Constanța, Cluj și București”, precizează același comunicat. Așadar, în 26 ianuarie, doar Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. dr. Matei Balș” era dotat cu toate kit-urile necesare diagnosticării infecțiilor de tipul coronavirus, care ar fi venit și dinspre celelalte centre.

În 2 februarie, prin intermediul unui alt comunicat de presă, Ministerul Sănătății transmitea declarația ministrului Victor Costache:

„Nu trebuie să creăm panică, dar trebuie să pregătim sistemul. În spațiul european au fost înregistrate 20 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, în statele din jurul României nu au fost înregistrate cazuri. Mortalitatea este undeva între 2% și 4%, față de aprox. 17% cât a fost în 2009 în cazul gripei tip A(H1N1).

În prezent, avem o capacitate bună de diagnostic. Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” are achiziționate 1000 de kit-uri pentru diagnosticarea rapidă a cazurilor suspecte. De mâine, alte două spitale de boli infecțioase din Iași și Cluj Napoca vor fi dotate cu 100 kit-uri” , a spus Victor Costache.

Suntem în 26 februarie și la Cluj încă nu există kiturile necesare pentru stabilirea diagnosticului de infecție cu coronavirus, cu toate că ar fi trebuit să le primim din data de 3 februarie. Dacă kit-urile vor ajunge la Cluj mâine, așa cum a declarat prefectul Mircea Abrudean, le vom avea cu 3 săptămâni întârziere. Aceasta este capacitatea autorităților române de a gestiona o criză ce privește sănătatea publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version