In vizor

Cu profitul în cădere liberă, Aeroportul Cluj-Napoca face angajări în loc să reducă cheltuielile cu personalul. Cum motivează decizia

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca a încheiat anul 2020 cu un profit de doar 87.300 euro, față de 3,9 milioane euro în 2019. Scăderea enormă a profitului a fost cauzată de diminuarea numărului de pasageri, în contextul restricțiilor impuse de pandemie. În ciuda faptului că situația financiară a companiei este mai proastă decât în ceilalți ani, Aeroportul Cluj-Napoca face angajări și a solicitat Consiliului Județean aprobarea unui număr de 23 de posturi.

Înființarea posturilor este justificată atât de reluarea zborurilor tradiționale, cât și de lansarea de noi rute de zbor, implicit, de creșterea numărului de pasageri pe care Aeroportul îi deservește.

„În Statul de funcții propus se solicită suplimentarea numărului de personal cu 23 posturi și desființarea unui post, rezultând un număr de 358 posturi. Ținând cont de recomandările Autorității Aeronautice Civile Romane, urmare a desfășurării unui audit de recertificare, se impune reorganizarea a 16 posturi, respectiv transformarea funcțiilor de conducător autospecială și servant pompier în Agent salvare și instalații de stins incendii, în conformitate cu cerințele Regulamentului nr. 139/2014 și reglementările aeronautice naționale aplicabile acestui domeniu”, scrie în proiectul de hotărâre care va fi discutat în ședința de Consiliu Județean de săptămâna aceasta.

Printre compartimentele și posturile care se vor înființa se află Compartimentul Mediu-Green Airports, “cu personal care va face demersurile necesare pentru rezolvarea unor probleme complexe prin cooperare la nivel internațional, probleme precum crearea unui aeroport neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, logistică sustenabilă, utilizarea eficientă a energiei, intermodalitate și confort sporit pentru pasageri, găsirea și aplicarea demonstrativă a unor soluții circulare la finalul utilizării, compartiment format prin înființarea următoarelor posturi: 3 posturi de inginer de cercetare în protecția mediului, treapta II, studii superioare; 2 posturi de referent de specialitate marketing, treapta III, studii superioare”.

Traficul de pasageri pentru semestrul I al anului 2021 a scăzut cu aproape 23% față de aceeași perioadă a anului 2020. Astfel, au fost înregistrați un total de 384.776 pasageri față de 497.891 în semestrul I al anului 2020.

„Scăderea traficului de pasageri, înregistrată în semestrul I al anului 2021 comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, este justificată de contextul nefavorabil și imprevizibil al răspândirii globale a cazurilor de infectare a populației cu noul coronavirus SARS-COV-2 (sau COVID 19), precum și de măsurile restrictive de călătorie impuse de statele naționale de la nivel european și internațional”, scrie în raportul de activitate al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca pe semestrul I al anului 2021.

În 2020, Aeroportul a declarat o cifră de afaceri de aproape 9 milioane euro, față de 20,1 milioane euro în 2019 și 19,4 milioane euro în 2018.

Profitul net declarat de Aeroportul Avram Iancu a fost, anul trecut, de 87.321 euro, în scădere dramatică față de 2019 când profitul net a fost de 3,9 milioane euro. În 2018, profitul net a fost de aproape 3 milioane euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version