Din oras

Cu pistele de biciclete trasate aiurea, a inceput ploaia de amenzi

Scris de 1,368

Mai multi clujeni au fost amendati in ultimele zile pentru ca nu au pedalat pe pistele trasate pentru biciclete. Asta chiar daca multe dintre ele sunt considerate de amatorii de ciclism pericol public. Clubul de Cicloturism Napoca sa gandeste sa atace in instanta avizul Politiei pentru pistele amenajate in bataie de joc pe strazile din Cluj-Napoca.

“Primaria tine la secret tot ce face, numai ne trezim dimineata ca a mai facut o chestie, a doua zi le sterg, le modifica un pic, dar tot foarte nasoale raman, nu numai incomode, dar unele pun in pericol si biciclistii. Ieri a incercat un coleg sa mearga cu fetitele cu remorca si a ramas intepenit, pentru ca e prea ingust si pur si simplu nu incape fizic pentru ca avea remorca la bicicleta.
Primim raspunsuri de genul “urmeaza sa vedeti”, “am mai imbunatatit”, nu primim niciun raspuns clar. Singura solutie va fi sa atacam in contencios avizul politiei ca sa fortam Primaria sa mai repare din aberatiile astea. Suntem foarte ingrijorati de ce se intampla”, arata Radu Mititean, presedintele Clubului de Cicloturism Napoca.

Acesta subliniaza ca amenzile date pentru biciclisti sunt extrem de mari.

“Daca este indicator de pista actuala lege te obliga ca biciclist sa mergi pe acolo. Sunt facute foarte neergonomic. Politia ar fi putut de bun simt sa dea avertisment. Vrea cumva sa-si arate muschii pe linia asta, dar putea sa inceapa cu un avertisment, in conditiile in care amenzile sunt uriase pentru biciclisti. Adica  eu pot face niste fapte mult mai grave ca sofer si primesc o amenda mult mai mica decat un biciclist. Cea mai mica amenda pentru biciclisti e 630 de lei. Amenzile sunt imense raportat la pericolul social”, spune Mititean.

Pistele de biciclete avizate in luna martie si trasate in ultimele zile in mai multe zone din oras sunt realizate parca doar pentru a bifa niste statistici, cerinte din proiectul european. Trasate fara noima, discontinue, o data pe stanga, apoi pe dreapta, incep si se termina nicaieri. Biciclistii clujeni spun ca e mai rau cu ele, decat fara, mai ales ca vor fi obligatorii de folosit si nu indeplinesc cele mai elementare norme de siguranta.

In sedinta din 9 martie planurile de marcaj pentru realizarea a 9,3 kilometri de piste dedicate pentru biciclete, din care 8,3 km pe carosabil.

Trasarea acestor piste face parte din proiectul european „Retea de self service de inchiriere de biciclete”. Proiectul european de bike-sharing a fost aprobat in 2011 si are o valoare totala de 17,6 milioane de lei, din care 13,4 suma nerambursabila. El prevede instalarea a 50 de statii self-service de biciclete, dintre care 44 in Cluj-Napoca si sase in Apahida si Floresti, si achizitionarea a 540 de biciclete.  O parte dintre acestea ar trebui puse in circulatie in aceasta luna.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 15 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 17 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 17 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE