Din oras

Cu o săptămâna înaintea începerii anului şcolar, Emil Boc confirmă că elevii de la Mihai Eminescu vor învăţa la Anghel Saligny

Programul Educaţie la standarde europene în învăţământul preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca finanţat prin POR 2007-2013 a adus o gaură la bugetul local de 30 de milioane de lei ca urmare a nefinalizării la termen a proiectului de reabilitare a câtorva dintre şcoli. După amânări repetate, Liceul Mihai Eminescu, una dintre instituţiile de învăţământ care a beneficiat degeaba de finanţare europeană, căci, pentru finalizarea lucrărilor, s-a ajuns la cheltuieli din bugetul local, nu va avea parte de elevi la ore de săptămâna viitoare. Emil Boc a admins acest lucru în cel de al 12 ceas şi a anunţat azi când vor putea elevii să beneficieze de noile săli de clasă ultramoderne şi ultradotate. 

Proiectul de reabilitare a infrastructurii educaţionale şi de creştere a capacităţii de şcolarizare în 3 unităţi şcolare din învăţământul preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca, respectiv Şcoală gimnazială Ion Agârbiceanu, Liceul Avram Iancu și Liceul Mihai Eminescu va fi încheiat cu resurse de la bugetul local la sfârşitul acestui an. Consiliul Local a aprobat  în acest sens  un nou termen de finalizare a proiectelor de modernizare ale celor trei unităţi de învăţământ şi totodată alocarea sumei de 29.038.808,96 lei. Dacă în cazul şcolii Ion Agârbiceanu şi a Liceului Avram Iancu desfăşurarea lucrărilor este în termen, acestea urmând a fi finalizate până vineri, în cazul liceului Eminescu situaţia nu este una prea optimistă. Ultimul termen pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a Liceului Eminescu a fost acordat pentru data de 30.11.2016, la două luni după începerea anului şcolar, fapt ce va determina că elevii să îşi înceapă studiile în vechile locaţii în care au desfăşurat activitate şi anul trecut.

“În mod normal nu avem probleme în municipiul Cluj-Napoca cu începerea anului şcolar. Lucrările de reparaţii la şcoli se vor realiza până vineri astfel încât școlile să primească copiii de luni, în condiţii decente. La Liceul Avram Iancu se va începe şcoala într-o locaţie nouă cu dotări ultramoderne, la Agârbiceanu, se va începe şcoala în locaţie nouă şi ultramodernă. La Mihai Eminescu, am decis împreună cu conducerea şcolii, cu Inspectoratul Şcolar să finalizăm toate lucrările şi nu doar cele care erau oarecum gata raportat la ce era încadrat în lucru la început. Corpurile noi nu vor fi gata până la 1 decembrie şi s-a stabilit că întreaga şcoală să se mute după ce se finalizează la 1 decembrie lucrările. La celelate unităţi şcolare lucrările încă sunt în curs dar, vor fi finalizate până la începutul anului şcolar“, a afirmat Emil Boc în această dimineaţă la un post local de radio. 

Cele afirmate azi de primarul Emul Boc erau cunscute încă din timpul vacanţei de vară, fapt confirmat de către Valentin Cuibus la mijlocul lunii august. Încă de pe atunci inspectorul general a cerut primăriei că elevii să începă anul şcolar pe locaţiile în care au învăţat anul trecut, pentru a nu fi deranjaţi în timpul orelor de muncitorii care îşi vor continuă munca în sălile de clasa nefinalizate. 

“Faptul că s-a acordat un nou termen pentru finalizarea lucrărilor înseamnă că pe primul semestru sau până la 1 decembrie, cel puţin din câte am fost noi informaţi că ar fi ultimul termen, elevii îşi vor desfăşura activitatea pe locaţiile pe care şi-au desfăşurat anul trecut. În cazul liceului Mihai Eminescu elevii vor rămâne încă 3-4 luni de zile pe locaţiile de la Anghel Saligny. Eu am văzut la faţa locului care e stadiul lucrărilor şi le-am spus că e imposibil să termine până la începutul anului şcolar. Ideea de a ocupa o parte dintre clasele care ar fi terminate până în septembrie, iar în celelate clase să lucreze muncitorii nu e în regulă. Mai bine se vor muta cu totul când e gata”, a afirmat pentru Ziar de Cluj Valentin Cuibus în 16 august.

Proiectul „Educaţie la standarde europene în învăţământul preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca”, prin care liceul Mihai Eminescu urma să fie reabilitat, extins, etajat şi mansardat are o valoare de 62.522.750 lei din care contribuţia Uniunii Europene este de 42.118.142 lei. În contractul semnat cu asocierea de firme Codlea Construcţii SRL -Grup Energoinstal S.A.-Dava Invest SRL data finalizării investiţiei era sfârşitul anultui 2015. Cum nu s-a reuşit recepţionarea lucrării, primăria a fost nevoită să aloce suplimentar încă 7 milioane de euro din bugetul local, suma considerată neeligibilă în cadrul proiectului, ca urmare a depăşirii termenului prevăzut în contractul de finanţare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *