In vizor

Cu o mână dă și cu alta ia: elevii vor trebui să plătească dacă deteriorează tabletele și laptopurile cumpărate de Guvern

Scris de 160

Tabletele și laptopurile cumpărate de Guvern pentru 250.000 de elevi vor intra în baza materială a școlilor, iar elevii vor trebui să le returneze după folosire, scrie edupedu.ro.

Dacă le vor strica, familiile elevilor vor trebui, cel mai probabil, să le plătească. Însă elevii care vor primi aceste echipamente le vor primi tocmai pentru că nu își permit să le cumpere, așa că plata echipamentelor deteriorate poate deveni un coșmar financiar pentru familiile nevoiașe.

Potrivit legii, după o perioadă de folosire a acestor tablete și laptopuri, sau conform regulilor specificate în contractele cu părinții/regulementele școlilor elevii vor fi nevoiți să returneze aceste device-uri.

Hotărârea de Guvern 370 din 7 mai 2020, care prevede alocarea a 150 de milioane de lei pentru cumpărarea de tablete și laptopuri a fost publicată în Monitorul Oficial și prevede faptul că achiziția se va face în baza articolului 111, alineatul 1, litera f din Legea Educației Naționale.

Programul lansat prin această hotărâre se numește „Programul național Școala de acasă”, achiziția se va face prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate conform articolului 3, litera k din normele metodologice ale ordonanței de înființare a ONAC și va fi nevoie de un memorandum aprobat de Guvern pentru a putea face achiziția.

Dispozitivele electronice vor avea conexiune la internet şi vor intra în dotarea unităților de învățământ de stat, se arată în proiect. Ele vor fi folosite la “facilitarea activităților didactice la distanță pentru elevii din medii defavorizate înmatriculați în unitățile de învățământ preuniversitar de stat”.

În prezent există posibilitatea prin OMEC 4135/2020 care aprobă instrucțiunea pentru învățământul online ca școlile să cesioneze părinților sau profesorilor echipamente din dotarea unităților de învățământ, pentru a putea desfășura procesul de învățare online. Dacă sunt deteriorate, aceste echipamente trebuie plătite de către cei care le deteriorează. Nu există o statistică publică a ministerului despre câte școli au aplicat acest punct din ordinul amintit.

La orice firmă privată, echipamentele electronice sunt considerate consumabile. Doar dacă le primești de la Guvern, ele sunt pe viață.

Orice laptop sau tabletă are o garanție de 2 ani și o durată medie de utilizare de 3-5 ani. După acest interval, echipamentele sunt depășite ca soft și uzate ca parte de hard. În plus, o tabletă se poate sparge foarte ușor, oricât ar avea un elev grijă de ea, fiind de ajuns un singur moment de neatenție, iar copiii sunt copii.

Cum echipamentele le sunt destinate elevilor din medii defavorizate, cel mai probabil aceștia nu vor avea bani să plătească tabletele sau laptopurile deteriorate. Cum ele sunt fragile și, de multe ori, se uzează și se strică rapid, echipamentele primite cadou de la Guvern riscă să devină o povară financiară în plus pentru familiile nevoiașe.



ULTIMA ORĂ

  • Acum 7 hours Politica
    ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
  • Acum 8 hours Justitie
    ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
  • Acum 10 hours Politica
    SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
  • Acum 11 hours PubliNews
    Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
  • Acum 11 hours Eveniment
    Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
  • Acum 11 hours Politica
    Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
  • Acum 12 hours Rautacisme
    Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
  • Acum 12 hours Rautacisme
    Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
  • Acum 12 hours In vizor
    Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
  • Acum 13 hours Eveniment
    A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
  • Acum 14 hours Eveniment
    Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
  • Acum 16 hours In vizor
    Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
  • Acum 16 hours Din oras
    DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE