Din oras

Cu mare intarziere, Primaria cauta loc pentru scoli si gradinite in Buna Ziua. Acum exista o singura cresa cu 60 de locuri

Cartierul Buna Ziua nu are nici o scoala si nici o gradinita, desi zona s-a dezvoltat continuu in ultimii 20 de ani. Exista o singura cresa cu o capacitate de 60 de locuri. Abia acum, Primaria Cluj-Napoca lanseaza licitatie pentru realizarea unui Studiu de Fezabilitate (SF) si Plan Urbanistic Zonal (PUZ) in vederea construirii de scoli si gradinite. Valoarea contractului este de 570.000 lei.

„Prin elaborarea studiului de fezabilitate, prestatorul va identifica si terenul, va analiza şi propune amplasamentul pentru scoala generala (primara si gimaziala) cu dotarile aferente in conformitate cu tema de proiectare. Zona de interes in vederea alegerii amplasamentului este Cartierul Buna Ziua, delimitat de strada Mihai Romanul si strada Macesului la sud, Calea Turzii la vest, strada Constantin Nottara si strada Paltinis la nord si strada Alverna la est”, scrie in caietul de sarcini.

In acelasi document se mai arata ca in prezent nu exista infrastructura educationala (gradinita, scoala primara si gimnaziala si liceu).

„In prezent la nivelul cartierului este doar o cresa cu o capacitate de 60 locuri, cu un volum insuficient pentru cartier, iar singura dotare bine dimensionata este supermarketul Lidl, amplasat la intersectia cu str. Trifoiului. În cartierele învecinate, cât și în centrul orașului, structurile educaționale sunt aglomerate în mare măsură de către locuitorii din noile cartiere apărute după 1990, ceea ce genereaza o serie de disfuncționalități, atât în ceea ce privește traficul generat de deplasarea către unitățile de învățământ cât și calitatea procesului educațional (cu clase supraaglomerate)”, se arata in caietul de sarcini.

Dezvoltarea imobiliara din ultimii 30 ani, cu accent pe locuire (individuala si colectiva), nu a integrat si elemente componente ale infrastructurii educationale publice (cresa, gradinite, scoala generala, liceu) sau a unor elemente fundamentale urbane (spatii publice – parcuri si piatete).

Dotarile de cartier sunt reduse ca numar si suprafata si sunt grupate majoritar pe str. Buna Ziua, strada care a devenit artera colectoare a intregului cartier. Evolutia cartierului din punct de vedere morfologic a fost determinata pe structura funciara de tip agricol (situatia initiala), cu sectoare lungi, perpendiculare pe str. Buna Ziua, cu constructii insirate in adancime, fara componente de ierarhizare a spatiului urban. Aceste sectoare nu comunica intre ele si cu orasul decat prin intermediul strazii Buna Ziua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *