Uncategorized

Cu ce v-ati ales ca i-ati ales: parlamentarii clujeni nu prea au birouri

Au trecut mai bine de doua luni de la investirea parlamentarilor, insa alesii clujenilor nu s-au grabit sa isi deschida birouri pentru a-i primi in audiente pe cei pe care ii reprezinta. S-au grabit, insa, sa isi angajeze personal pentru birourile parlamentare. Senatorii si deputatii alesi de clujeni primesc, lunar, o suma forfetara echivalenta cu o indemnizatie bruta si jumatate de parlamentar, pentru cheltuielile de personal si de spatiu. Adica in jur de 10.000 de lei lunar.

In campania electorala, au fost “langa” clujeni, dupa ce au fost alesi au uitat, insa, de ei. Au trecut mai bine de doua luni de cand si-au inceput mandatele si putini senatori si deputati si-au deschis birouri parlamentare, pentru a sta de vorba cu cei care i-au votat. In schimb, toti si-au angajat personal.

Potrivit legii, parlamentarii primesc, lunar,  pentru cheltuielile de chirie si personal in jur de 10.000 de lei, iar spatiile pentru birouri pot fi solicitate din partea administratiei locale.

Majoritatea dintre parlamentarii care sunt la primul mandat nu si-au deschis, inca, birouri.

Alin Tise, senator PDL, a solicitat Consiliului Local Cluj-Napoca acordarea unui spatiu pentru biroul parlamentar pe strada Pasteur nr. 60, unde s-a aflat biroul fostului parlamentar Daniel Buda. Spatiul i-a fost acordat prin votul majoritar al consilierilor locali.

Laszlo Attila, senator UDMR, nu are inca un birou deschis la Cluj-Napoca, dar a pimit spatiu din partea Consiliului Local Cluj-Napoca. Este vorba de un spatiu la adresa Inocentiu Micu Klein nr. 21.

“Am primit spatiul, dar acesta trebuie renovat. Intre timp, tin audientele la sediul UDMR, pe strada Memorandumului, vinerea de la ora 11.00”, a declarat Laszlo Attila.

Investitia va fi decontata din suma forfetara primita de senator din partea statului, adica o indemnizatie si jumatate pe luna – in jur de 10.000 de lei.

Acesta spera ca biroul sa fie gata amenajat pana la sfarsitul lunii martie. Desi nu are birou, senatorul si-a angajat deja doua persoane.

Adrian Oros, preocupat de sindrofii, nu de biroul parlamentar

Deputatul USL Adrian Oros nu are trecuta nicaieri adresa biroului din Cluj-Napoca. Pagina de contact te trimite la contul sau de facebook, care nu a mai fost actualizat de la castigarea alegerilor.

Deputatul USL este mai preocupat sa posteze fotografii de la diverse sindofrii, cum ar fi Balul Anului Nou PNL, decat de audientele cu cetatenii.

Aurelia Cristea are angajati, dar nu are birou

Aurelia Cristea nu si-a deschis nici ea birou la Cluj-Napoca, dar sustine ca a depus saptamana trecuta o cerere la Primaria Cluj-Napoca pentru darea in folosinta a unui spatiu, de preferinta in Centru.

Desi nu are inca birou, deputatul USL a angajat deja doua persoane cu contracte de colaborare.

“Momentan imi desfasor activitatea la sediul PSD Cluj, pe Bulevardul Eroilor nr. 2”, a declarat Aurelia Cristea. Programul teoretic al audientelor este vineri, intre orele 10.00 – 14.00.

Adrian Gurzau si Steluta Cataniciu se bat pentru acelasi spatiu

Nici Adrian Gurzau nu are birou parlamentar, mai ales ca, saptamana trecuta, consilierii locali USL au votat impotriva proiectului de hotarare prin care i s-ar fi atribuit acestuia un sediu pe Bulevardul Eroilor. Pentru acelasi spatiu si-a manifestat interesul si deputatul USL Steluta Cataniciu.

Consilierul local USL Claudia Anastase a motivat refuzul de atribuire a spatiului:

“Pentru acest spatiu si-au manifestat interesul Steluta Cataniciu si Adrian Gurzau. Gurzau a depus solicitarea mai repede, dar in momentul in care ambii parlamentari au fost dusi sa vada spatiul, si unul si celalalt au primit din partea comisiei acceptul pentru un spatiu lipsit de sarcina. Care e unitatea de masura pentru a decanta alegerea intre cei doi parlamentari?”, a spus Anastase la sedinta de Consiliu Local de saptamana trecuta.

Pe de alta parte, Boc a venit in apararea lui Gurzau, spunand ca spatiul solicitat nu se afla in colegiul Stelutei Cataniciu.

Imobilul pentru care se bat cei doi parlamentari se afla in administrarea Consiliului Local si are o suprafata de 55 metri patrati.

Nicoara are 9 angajati

Senatorul USL Marius Nicoara nu are probleme cand vine vorba de biroul din teritoriu. Parlamentar cu vechime, Nicoara are sediul amenajat din urma cu patru ani, iar angajatii, noua la numar, sunt aceiasi. Audiente, spune el, organizeaza saptamanal.

„Cateodata se intampla sa nu fie cazul, cand se inscriu doar cate 2 sau 3 oameni, iar atunci audientele se fac tot la doua saptamani. Asa de intampla si cand sunt sarbatori sau sunt plecat cate o saptamana la Bucuresti, dar, de obicei, le tin regulat, in fiecare saptamana”, spune senatorul. Biroul acestuia se afla pe strada Eroilor nr. 6-8.

Mate Andras se lauda cu doua birouri

Nici deputatul Mate Andras nu are probleme cu birourile din teritoriu. Pentru ca el se lauda cu doua: unul in Cluj-Napoca si unul in Huedin. Mai mult, Mate se deplaseaza si in teritoriu.

„In fiecare vineri am audiente, iar prima a fost in 27 decembrie. Ma intalnesc cu oamenii ori la Cluj, ori la Huedin, iar duminica am fost la Gilau. Nu exista sa nu ma intalnesc cu ei”, se mandreste deputatul.

Fostii parlamentari critica lipsa de interes a actualilor alesi

„Mai sunt parlamentari, care nu si-au deschis cabinete?”, s-a mirat fostul deputat, Mircia Giurgiu. „Eu mi-am deschis imediat dupa alegeri, in 2004. Nu exista niciun termen legal, fiecare isi face dupa cum considera ca are datoria fata de cetatenii care l-au ales”, a precizat acesta.De asemenea, acesta mai spune ca in 2004 el nu a fost lasat sa angajeze personal pana cand nu a putut face dovada existentei unui birou parlamentar.

Ekstein Kovacs Peter, fost senator, considera ca deschiderea unui birou parlamentar ar trebui sa fie o prioritate pentru fiecare ales.

“Eu cred ca ar trebui sa isi deschida cat mai repede, nu in doua luni, ci in cinci minute. Este important pentru cetatean sa stie ca exista un loc unde parlamentarul este accesibil. Imi aduc aminte ca, in primul meu mandat de senator, fostul primar nu s-a grabit sa imi aloce un spatiu si am tinut primele audiente in strada, in fata primariei”, a declarat Eckstein Kovacs Peter.

Fostul senator a avut, pe atunci, dreptul la trei angajati, dar noua lege le permite parlamentarilor sa isi angajeze un numar nelimitat de personal.

Gheorghe Funar, la randul sau fost senator de Cluj, se declara uimit si revoltat fata de dezinteresul actualilor parlamentari.

“Eu am fost preocupat sa imi deschid mult mai repede biroul. Ceea ce fac ei acum este sfidare de alegator si lipsa de bun simt. E pacat ca se intampla asemenea lucruri. E obligatia lor sa isi deschida birourile si sa se intalneasca cu alesii”, a declarat acesta.

Foto: cdep.ro, facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *