In vizor

Cu cate proiecte “s-a uns” Rodica Gogonea din bani europeni

Rodica Gogonea, angajata Consiliului Judetean, cea care a ratat lamentabil proiectul Centrului de Promovare Turistica a Judetului, a fost implicata in nu mai putin de 15 proiecte din bani comunitari de-a lungul anilor.

Dupa esecul proiectului de promovare turistica a judetului, cu un site plin de greseli si cu texte furate de pe wikipedia, Rodica Gogonea a manageriat un alt proiect european, de aceasta data mult mai gras, de aproape 4 milioane de lei. Panglica Centrului Comunitar Judetean, destinat copiilor si familiilor aflate in dificultate si persoanelor cu deficiente, s-a taiat in luna iunie.

Foto: ziuadecj.realitatea.net

Proiectul s-a finalizat cu intarziere, perioada de implementare de doi ani expirand la sfarsitul anului trecut. Centrul a fost amenajat in imobilul de pe strada Einstein, nr 14, constructie care a necesitat ample lucrari de reabilitare.

“Beneficiarii directi ai proiectului vor fi copii si persoane adulte aflate in dificultate, copii cu dizabilitati, copii cu autism sau cu tulburari din spectrul autist, persoane adulte cu dizabilitati, persoane cu dementa Alzheimer precum si tineri care parasesc sistemul de protectie. 488 de persoane vor beneficia de infrastructura reabilitata/ modernizata/ echipata – infrastructura pentru servicii sociale, din care 24 de copii autisti cu varste cuprinse intre 3 – 12 ani, 50 de copii cu dizabilitati/ handicap motor/fizic si neuropsihic, 190 de tineri care parasesc sistemul de protectie cu varsta cuprinsa intre 14-18 ani si peste 18 ani, 50 de persoane adulte cu dizabilitati/ handicap fizic/motor, 24 de persoane cu dementa Alzheimer sau alte tipuri de dementa si 150 de persoane adulte cu dizabilitati/handicap cu varsta cuprinsa intre 18-45 ani care beneficiaza de consiliere pentru integrarea socio-profesionala. Vor fi si 55 de locuri de munca nou create”, au aratat reprezentantii Consiliului Judetean.

La doua luni de la inaugurare Gogonea adopta aceeasi atitudine ostila fata de orice incercare de comunicare ca in cazul proiectului ratat de promovare turistica.

“Va rog sa nu ma mai deranjati niciodata! Proiectul s-a terminat, de ce nu ati venit la inaugurare? Nu am ce sa va spun”, ne-a spus Gogonea, manager de proiect, desemnata ca persoana de contact de catre Biroul de Presa pentru realizarea unui reportaj in Centrul Comunitar Judetean, un reportaj care sa arate un centru functional, nu niste camere goale, frumos reabilitate in fata carora s-a taiat o panglica.

Acestea nu au fost singurele proiecte pe bani europeni care au trecut prin mana Rodicai Gogonea de-a lungul anilor. In perioada aprilie 2013 – iulie 2014 a fost asistent de proiect la Dezvoltare Parc Industrial Tetarom I – Edificare Cladiri, Extindere si Modernizare Infrastructura, finantat prin Programul Operational Regional 2007 – 2013, Axa prioritara 1- Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere. Contractul a fost incheiat in 26 aprilie 2013 intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest si Unitatea Administrativ-Teritoriala Judetul Cluj. Valoarea totala a proiectului este de 69 de milioane de lei.

A mai fost asistent de proiect in Elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Judetului Cluj pentru perioada 2014-2020, finantat din Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative. Valoarea prooectului a fost 682.000 de lei, iar perioada de implementare 2010-2012.

A coordonat inca patru proiecte in perioada 2004-2009: Administratia Publica Judeteana apropierea de profesionalism – 62.000 de euro – in perioada 2003-2004; Vreau sa fiu sanatos – 46.000 de euro – in 2004-2005; Reabilitarea unitatilor de invatamant din comunele Buza si Unguras – 60.000 de euro – 2006-2007 si Reabilitarea podurilor afectate de inundatii din judetul Cluj – 371.000 de euro – 2007-2009.

Gogonea a mai fost responsabil “cu alte probleme” in proiectul de peste 54 de milioane de lei a Parcului Industrial Tetarom IV. De asemenea a fost responsabilul desemnat de Consiliul Judetean in echipa de implementare a unor proiecte in parteneriat. Spre exemplu in Cresterea atractivitatii turistice a zonei cu potential balnear – Lacurile Sarate in zona Durgau – Valea Sarata si Salina Turda   – 5,8 milioane de euro – 2007-2009; Dezvoltarea potentialului balnear al lacurilor sarate din regiunea Nord-Vest –  crearea de parcuri balneare in Cojocna, Dej, judetul Cluj si Figa – Beclean, judetul Bistrita Nasaud – valoarea totala de 5,4 milioane de euro – perioada de implementare 2007-2009.

A mai fost implicata in proiectul de 410.000 de euro MOFRER Implementarea unei filiere regionale privind energia alternativa in TransilvaniaStimularea infratirii institutionale prin instruire si colaborare in domeniul economic, in Italia – România: Resurse in retea, actiuni de formare pentru gestionarea dezvoltarii locale, cu o valoare de 55.000 de euro si in ClujNetworking4Europe – proiect cu un buget de 43.300 de euro.

De asemenea, in perioada 1998-2009, ca seful Serviciului Dezvoltare Regionala din cadrul Consiliului Judetean, Gogonea a acordat consultanta “consiliilor locale, comunale si orasenesti, institutiilor aflate sub autoritatea Consiliului Judetean, precum si altor institutii publice in vederea intocmirii de documentatii eligibile (cereri de finantare) pentru programele de finantare ale Uniunii Europene”.

In ceea ce priveste rasplatirea eforturilor Rodicai Gogonea din punct de vedere financiar, reprezentantii judetului spun ca nu a primit bani pentru fiecare proiect, indeplinindu-si doar atributiile din fisa postului.

“Incepand cu ianuarie 2011 a beneficiat de majorari salariale conform prevederilor art. 34 din Legea cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, pentru participarea in echipele de proiect finantate din fonduri comunitare nerambursabile postaderare”, arata biroul de presa.

Practic, potrivit legii, Gogonea a primit o marire de salariu cu pana la 75% din salariul de baza.

„Personalul din autoritatile administratiei publice centrale, din structurile din subordinea autoritatilor administratiei publice centrale si din institutiile publice locale, nominalizat in echipele de proiecte finantate din fonduri comunitare nerambursabile postaderare, precum si din imprumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile sau nerambursabile, beneficiaza de la data intrarii in vigoare a prezentei legi de o majorare a salariului de baza cu pâna la 75%, iar incepand cu 1 ianuarie 2011, in locul majorarii de pana la 75%, de o majorare de pana la 25 de clase de salarizare suplimentare aplicata la salariul de baza lunar, proportional cu timpul efectiv alocat realizarii activitatilor pentru fiecare proiect, indiferent de numarul de proiecte in care este implicat”, se arata in lege.

O persoana poate face parte simultan din maxim patru proiecte europene. Potrivit declaratiei de avere Gogonea, simplu consilier in cadrul CJ, a avut anul trecut un salariu de peste 3.700 de lei pe luna. Cu un an inainte, in 2012, remuneratia lunara a Rodicai Gogonea era de 3.300 de lei. In 2010-2011cand proiectele europene nu erau atat de multe sau atat de grase Gogonea castiga lunar 2.300 – 2.500 de lei. In perioada 2007-2009, perioada de implementare a proiectelor banoase de peste 10 milioane de euro a parcurilor balneare, Gogonea lua chiar si aproape 4.000 de lei pe luna: in 2007 salariul ei era de 3.400 de lei, in 2008 3.992 de lei, iar in 2009 aproape 3.500 de lei lunar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *