Din oras

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, Turnul Pompierilor OSĂ fie finalizat anul acesta

Cu lucarea realizată în proporţie de 99,9999999(9)% încă de anul trecut, constructorul care se ocupă de modernizarea Turnului Pompierilor promite că lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul anului. Nouă, celor de la Ziar de Cluj, ne este plină redacţia de astfel de promisiuni. Chiar am deschis sesiune de pariuri pe această temă. Cota cea mai mare o are prognoza de la anul. Şi la mulţi ani.

Firma care a preluat proiectul pentru modernizarea Turnului Pompierilor în această primăvară promite că lucrările vor fi finalizate „cu siguranță” până la sfârșitul acestui an.

Firma Decorint (leader), alături de Valcris Ascensoare Comerț, Timbermatrix și Skyline Engineering – subcontractanți au preluat în primăvara acestui an contractul pentru ducerea la bun sfârșit a lucrărilor la Turnul Pompierilor. Primăria Cluj-Napoca a scos la licitație lucrările de modernizare/revitalizare a Turnului Pompierilor, în luna octombrie 2020, după ce a decis să rezilieze contractul cu vechiul constructor, Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL.

Lucrările erau realizate în proporție de 70% la momentul licitării (adică acum doi ani), contractul vizând conservarea lucrărilor și finalizarea obiectivului.

Primarul Emil Boc a anunțat în septembrie că municipalitatea a inițiat rezilierea contractului pentru Turnul Pompierilor cu asocierea Research Consorzio Stabile Societate Consortiale. Valoarea contractului era de aproape 8 milioane de lei fără TVA, iar lucrările trebuiau terminate in 18 iulie 2020. Adică acum doi ani., De atunci, în fiecare an lucrarea era cât pe ce să OSĂ se finalizeze, lună de lună anunţându-se procentele de afans ale lucrării, anul trecut aflând că, în vară, lucrarea finalizată în proporţie de aproape sută la sută, va fi gata-gata de dat în folosinţă publicului. N-a fost să fie.

„Eu am propus rezilierea contractului. Am înţeles că se mişcă tare repede de când am anunţat rezilierea public, dar voi porni reziliere. Mai au 15%, dar nu mai stau să povestesc, ai nişte termene. A primit aproape un an de zile pelungire locală, mai mult”, declara Emil Boc lăsat să vorbească nestingherit de întrebări incomode din faţa unui microfon, acum doi ani.

  • Doi ani pentru realizarea a 15% din mai nimic, dar OSĂ avem metrou!
  • Monumentul istoric cu origini în secolul XV ar urma să devină un adevărat obiectiv turistic al Clujului, care va găzdui recitaluri muzicale şi spectacole „la înălţime”, sub o oglindă uriaşă în care se vor reflecta atât evenimentele în desfăşurare, cât şi împrejurimile. Interiorul turnului, care va fi restaurat, ar urma să le permită vizitatorilor conectarea virtuală la evenimentele din oraş.
  • În urma concursului internațional de soluții pentru proiectare, organizat de Primăria Cluj-Napoca și Ordinul Arhitecților din România (OAR) în 2016, câștigător a ieșit Vlad Sebastian Rusu – Birou Individual de Arhitectură, avându-i drept coautori și colaboratori pe arhitecții Anamaria Olănescu, Anda Gheorghe, Octav Olănescu, Ovidiu Rusu și Ludovic Kopenetz.
  • Implementarea proiectului câștigător este realizată cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, iar lucrările de reabilitare au fost demarate în iulie 2018.

Ar fi interesant de aflat dacă banii europeni nu au fost returnaţi.

 

Exit mobile version