Editorial

„Cruciada” împotriva corupției

Corupția nu e ceva nou în societatea românească. De exemplu, Constantin Hangerli, domnitor fanariot al Țării Românești între 1797 și 1799, a fost jupân pe corupție. Este considerat cel mai corupt domnitor din întreaga istorie a Țărilor Române, spre invidia corupților din zilele noastre.

Conform adevarul.ro, „el a reuşit să inventeze un sistem propriu de colectare a dărilor şi birurilor, banii ajungând în propriile sale buzunare. Evident, toate sumele erau colectate de la ţăranii şi boierii Ţării Româneşti care, văzând cum se petrec lucrurile, au somat Înalta Poartă. Furia sultanului a fost atât de mare, încât acesta a ordonat ca domnitorul Hangerli să fie omorât prin decapitare.”

Alt fan al corupției a fost Ioan Vodă Caragea, tot domn al Țării Românești. Se pare că era în zona aia o apetență pentru corupție. Caragea a inventat un sistem de plată al funcțiilor, adică oricine dorea o funcție la curtea sa trebuia să marce banu’ la domnitor. Vă sună cunoscut? Și ăstuia i-a fost decuplat capul de corp.

Ideea e că suntem corupți de sute de ani, dar și „luptăm” împotriva corupției. Luptăm atât de bine, că, nu știum cum se face, dar tot timpul corupția câștigă. Și-o fi dorind mai mult victoria sau ceva.

Poate nu știați, dar România are încă din 2004 o lege a avertizorilor de integritate. Ce este acela un avertizor de integritate și cu ce ne ajută în viață? Aflăm de pe spotmedia.ro: „Avertizorii sunt acei angajați sau practicanți de profesii liberale (avocați, medici etc) care fac reclamații atunci când văd că superiorii sau colegii lor comit fapte de corupție, discriminează, cenzurează nejustificat, administrează deficitar sau încalcă legea, în alte moduri”.

Am fost prima țară europeană care a adoptat o astfel de lege. Teoretic, stăm bine. De 17 ani, avem o armată de soldăței care demască actele de corupție din instituții și companii.

Dar ce se întâmplă cu acești curajoși într-una dintre cele mai corupte țări din UE? APADOR-CH și Active Watch au realizat un raport pe această temă și au invitat la evenimentul de lansare mai mulți luptători împotriva corupției.

Unul dintre ei e Ovidiu Ianculescu, cel care a demascat, prin intermediul recorder.ro, corupția de la Apele Române Mureș. Nu doar că n-a fost repus în funcție, dar a fost răsplătit cu o detașare la Baia Mare, la 200 de kilometri de casă. Ești tare-n gură? Sistemul reacționează. Ia caută-ne pe la Baia Mare și te sunăm noi pe fix.

Un alt caz e cel al lui Valer Kovacs, un polițist din Timiș care a reclamat, în 2020, că li se impunea un plan de amenzi. Cazul a făcut vâlvă în presă, iar polițistul a ajuns să vorbească până și cu Ludovic Orban, premierul de atunci. Rezultatul? „La o lună după ce am vorbit cu premierul, am fost dat afară. Pentru 8 zile, am fost dat afară din Poliție. Și dacă n-ar fi fost presa care să mă sprijine, tot dat afară aș fi rămas”, scrie spotmedia.ro.

Frumos, chiar merită să te iei la trântă cu corupția în România! Sigur vom înfrânge, la un moment dat, ce mama naibii! Vom în învinge pe dracu!

Mai vreți? Adrian Valentin Moise a fost. avertizor de integritate la Societatea Română de Radiodifuziune. A fost concediat, după ce a sesizat starea de incompatibilitate în care se afla directorul Ovidiu Miculescu. Acesta povestește: „S-a înființat o comisie disciplinară care să mă cerceteze. A fost condusă de un om pe care îl cunoșteam de 20 de ani. Și l-am întrebat atunci «De ce ai făcut asta?». Și mi-a răspuns «Din cauză că altfel mă dădea pe mine afară»”.

Oh, dulcea slugărnicie din instituțiile statului!

Alții povestesc cum au fost marginalizați de colegi și izolați în birouri, doar pentru că au avut curajul să reclame corupția. Și vor mai tot fi astfel de cazuri, până nimeni nu va mai avea curajul să vorbească și va trebui să ne acceptăm așa cum suntem: corupți până la nivel celular.

„În 2019, s-a adoptat Directiva (UE) 2019/1937 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii. Directiva trebuie transpusă și în legistația românească, până la finele acestui an”, mai scrie spotmedia.ro.

Aș vrea să văd ce va însemna această protecție în țara asta putredă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *