Focus

Criză cronică de personal la Poșta din Cluj. Pensionarii nu-și primesc cupoanele de pensii cu lunile

Scris de 587

Disperarea a ajuns la cote maxime. Pensionarii clujeni nu mai primesc cupoanele de pensii cu lunile. Doar că situația din interiorul Poștei Române este la cota de avarie: angajații sunt surmenați, fac ore suplimentare fără număr, pentru a acoperi lipsa de personal. Reprezentanții instituției susțin că se fac eforturi pentru a suplini lipsa forței de muncă și că toate zonele din Cluj-Napoca sunt acoperite, prin munca suplimentară (plătită, evident!) a factorilor poștali existenți. Doar că liderul sindicatului din Poşta Cluj, Carol Sinka, a declarat că problemele cu care se confruntă Poșta Română sunt ”cronice”, iar personalul, epuizat.

Iată ce notează un clujean pe Facebook:

”Dacă ești pensionar și locuiești în zona complexului Olimpia din Mănăștur, nu aștepta factorul poștal să-ți aducă cuponul de pensie!

Zona nu are factor poștal de mai bine de o lună!

La O.P. din Piața Gării, la etaj, stau sute de cupoane care își așteaptă destinatarii!”

click foto pentru imagine completă
 

Piața Gării Oficiul Poștal nr. 11

Oficiul Poștal nr. 11 din Cluj-Napoca arată cam jalnic. 

Locul este foarte prost semnalat – dacă nu ai fi de-al locului, nu prea ai cum să știi ce se întămplă aici.

Am încercat să discutăm pe marginea acestei probleme cu reprezentanții instituției. 

Ionela Sâncrăian, director județean Poșta Cluj, nu a dorit să ofere un punct de vedere oficial în privința crizei de personal cu care se confruntă Poșta Română din Cluj și a afirmat că problema este una de nivel național, iar județul Cluj nu face excepție. 

”Acolo unde avem lipsă de factori poștali există concursuri în desfășurare și locurile se vor ocupa. Dar până la ocuparea acestor locuri, avem personal care suplinește activitatea și primesc și sporuri suplimentare în bani. 

Iar situația pe care o semnalați (din cartierul Mănăștur – n. r.) este acoperită și nu există probleme. 

Apropos de cupoanele de pensie: acestea se duc o dată, dacă nu e găsit omul acasă, te duci și ți-l iei, este avizat și te duci și ți-l iei. Nu știu exact ce situație semnalați, dar zona respectivă este acoperită cu personal suplimentar. Iar oamenii primesc sporuri pentru asta. Aceștia au preluat atribuțiile, până la ocuparea funcțiilor care sunt scoase deja la concurs. Chiar unul dintre concursuri, pe zona respectivă, urmează să se desfășoare luni. 

Posturile unde este nevoie de personal sunt toate scoase la concurs. 

Există un deficit de personal la nivelul întregii țări, dar nu numai la nivel de Poșta Română. Este o chestiune care, din păcate, se întâmplă. Posturile sunt scoase și sunt publice, organizăm frecvent concursuri. 

Acolo unde sunt probleme și trebuie acoperite niște zone, sunt acoperite cu colegi din orașele respective care primesc chiar și sporuri suplimentare pentru chestiunea asta”, a declarat reprezentantul Centrului de Presă al Poștei Române, Claudia Bibire.

Prin urmare, chiar dacă problema lipsei de personal este acută, există și soluții: orele suplimentare, plătite, realizate de factorii poștali existenți.

”Situația durează deja de un an de zile.

Noi avem lipsă de personal, lucrăm ca vai de noi, oamenii sunt surmenați, noi nu avem oameni, dar aceasta e situația în toată România.

Ce să facem? 

Angajăm oameni, angajăm pensionari, dar în România nu vrea nimeni să muncească, aceasta e problema de fapt.

Toată lumea vrea bani, dar nu vrea să muncească. 

Avem criză de personal, nu acută, cronică!

Am semnalat această situație de nenumărate ori. Ce pot să fac, chiar în calitate de lider de sindicat?

Mi-am contactat liderii de sindicat de la alte instituții. Știți ce mi-au spus?

”Ce, crezi că la noi e mai bine?”

Situația aceasta nu este specifică doar Mănășturului. Este general valabilă. Oamenii nu și-au primit cupoanele de pensie? Noi facem toate demersurile, dar nu vine nimeni să se angajeze.

Posturile sunt deblocate, anunțurile sunt făcute…

De ce se dau ajutoarele sociale atât de ușor și se încurajează nemunca, asta întreb?

Țara încurajează nemunca, prin ajutoarele astea sociale.

Știți ce situație am întâlnit în mediul rural?

Ne-am deplasat în sate, să căutăm poștași și am fost, credeți-mă, la birturi.

Oamenii au zis: ”De ce să venim la Poștă, că ne dați salariul minim pe economie, iar primarul ne dă 800 de lei ajutor social. Mai bine stau și beau în birt”.

Am discutat și cu colegii de sindicate din penitenciare: nu mai are cine să păzească hoții”, a declarat Carol Șinka, lider de sindicat Poșta Cluj.

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 2 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 6 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 7 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 7 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 8 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 8 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 8 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 9 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 10 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
 • Acum 21 hours Politica
  Csoma Botond, în gura ”șoșoacei” și a ”romașcanului”. S-a umflat rânza patrihoților în ședința solemnă din Parlament de Ziua Națională
 • Acum 23 hours Politica
  AVANGARDE CU CE CRED ROMÂNII: 41% sunt de părere că România va fi admisă; Corupția din vămi și poliție este motiv de îngrijorare pentru țările membre, spun 56% dintre români; 46% cred că ar fi corect ca România să intre singură în Schengen, decuplată de Bulgaria; Cine ar trebui să demisioneze în caz de eșec?
Citește și...
Recomandările redacției