PORTRET

Cristina Varo, coach și trainer în relații interumane: ”Oamenii care mor m-au învățat să trăiesc. Viața merită trăită în fiecare clipă și savurată cu fiecare respirație!”

Cristina Varo e coach și trainer în relații interumane, pasionată de oameni și de călătorii. E o persoană conștientă și conectată cu adevărurile supreme ale ființei și existenței umane, ce își dorește să contribuie activ la armonizarea și vindecarea semenilor săi, pentru că e convinsă că orice vindecare individuală contribuie la bunăstarea întregului sistem din care facem parte.

De-a lungul carierei sale a lucrat  cu oameni de vârste și poziții sociale variate, chiar extreme: cu tineri și cu bătrâni, cu infractori condamnați pe viață, sau cu oameni de succes. De la cei aflați în ultima perioadă a existenței, pe care de multe ori i-a însoțit în clipele finale, a învățat o lecție importantă: ,,Oamenii care mor m-au învățat să trăiesc, să prețuiesc viața.” Iar viața, exclamă Cristina Varo, ,,e tare frumoasă și merită trăită în fiecare clipă, și savurată cu fiecare respirație!”

Trăitul frumos, în echilibru cu sine și cu ceilalți, este pentru Cristina o vocație, ce a devenit o profesie și o ocupație permanentă: ea îi învață pe ceilalți cum să își ,,onoreze” viața până la ultima respirație, în acord cu valorile și cu potențialul unic al fiecăruia.

,,Am știut dintotdeauna că vreau să lucrez cu oamenii”

Cristina Varo a terminat Asistență socială la UBB, profil ales deloc întâmplător, pentru că ea a știut dintotdeauna ce vrea să facă în  viață – să lucreze cu și pentru semenii săi:

,,Cum am ajuns să fac asta e o întreagă poveste. Prima mea formare, deschizător de drumuri pe calea asta a fost liceul pe care l-am  urmat, Liceul Teoretic nr. 5, profilul de istorie și științe sociale. Am avut șansa să am acolo profesori tineri foarte entuziasmați de noul pe care îl aducea perioada de după  Revoluție, și ne-au stimulat foarte mult să ne dezvoltăm, să ne arătăm și să ne exprimăm încrederea în noi, să avem aspirații. 

Un lucru interesant e că am fost pionieri ai debate-ului în  România, am fost liceul în care s-a introdus arta oratorică. Am făcut parte din echipa asta de debate până am terminat liceul și inclusiv după aceea, pentru încă  un an, în care am continuat, pentru a promova debate-ul și în rândul studenților, în mediul universitar.”

Cristina a fost pasionată de domeniul asistenței sociale, considerând facultatea absolvită drept una de ,,psihologie practică”. Studiile universitare s-au potrivit perfect profilului ei interior, fiind în deplin acord și cu cele liceale, cu formarea sa anterioară în istorie, ce a ajutat-o să privească firul logic și coerent al oricărui proces social, atât la nivel macro, cât și micro, individual.

,,Oamenii care mor m-au învățat să trăiesc”

Ca studentă, a avut înclinația și curiozitatea de a experimenta lucrul cu cât mai multe categorii sociale, și astfel și-a descoperit ,,slăbiciunea” pentru vârstnici și atracția pentru domeniul geriatriei:

,,Eram preocupată de această ultimă parte a vieții, și după ce am terminat facultatea am  început să lucrez la «Fundația pentru Îngrijirea Vârstnicului», unde am fost implicată într-un proiect de îngrijiri socio-medicale la domiciliu. Pe parcursul unui an, am luat cele mai multe lecții de viață, pentru că aveam pacienți care mi se stingeau de la o lună la alta, și îi însoțeam în a-și lua rămas bun de la viață, de la apropiați, și, în plus, a fost și cel mai mișcător pentru mine, fiindcă mi-a redat pofta de viață și am descoperit valoarea sănătății, care pe mine mă călăuzește, este esențială.”

Înainte de experiența cu persoanele în vârstă, imediat după absolvirea facultății, împreună cu o colegă, Cristina a înființat o organizație pentru tineri, ,,Protin”, unde a creat un club de zi pentru tinerii aflați în situații de risc, o alternativă la petrecerea timpului liber, în care aceștia beneficiau și de anumite programe de dezvoltare personală, de orientare în carieră sau de educație sexuală. 

Fiind invitată în mod repetat să lucreze la ,,Fundația pentru Îngrijirea Vârstnicului”, Cristina Varo a dat curs celei de-a treia propuneri, și a lăsat ,,Protin”-ul, pentru a lucra într-un mediu marcant din punct de vedere emoțional:

,,Am foarte multe mărturii puternice și emoționante despre oamenii aflați în ultima perioadă a vieții, sau dependenți de domiciliu în urma unui accident. A fost momentul în care mi s-au deschis foarte multe percepții, legat de ceea ce este important în viață și de modul în care trăiești cu ceilalți, și cum îți iei rămas bun, și ce lași în urma ta.

Oamenii care mor m-au învățat să trăiesc, să prețuiesc viața, pentru că e ca un dar pe care îl ai pentru o durată determinată în  timp. Am înțeles că momentele nu se mai întorc, și atunci trebuie să mă hrănesc cu ele și să îmi iau toată valoarea și semnificația din fiecare moment. Am realizat că trebuie să fiu mereu conștientă că tot ceea ce fac are un impact în mediul în care trăiesc și în oamenii cu care mă întâlnesc, pentru că nu am văzut doar omul care s-a stins, ci și familia lui, cum a rămas, ce calitate a vieții au avut, dacă au avut timp să se împace, dacă și-au cultivat o relație hrănitoare, sau dacă a fost o relație toxică.

Mi-am dat seama că resentimentele creează un hău între oameni, în sensul în care nici  nu te mai poți apropia de ei, și îți ia mult timp după aceea să îl refaci, și adesea se întâmplă să nu ai timp, și atunci rămân regretele.”

De la oamenii aflați în suferință, Cristina a învățat și lecția devotamentului. A cunoscut o femeie de 45 de ani, cu scleroză multiplă în plăci, ce și-a descoperit afecțiunea la 27 de ani, iar, 18 ani mai târziu, era deja în ultima fază. În momentul îmbolnăvirii era căsătorită, iar soțul ei, deși divorțaseră între timp, continua să o caute, să meargă la ea tot la două zile, ca să o ajute, să îi facă igiena, să o hrănească:

,,Au divorțat pentru că a fost dorința ei ca el să aibă o viață. El se căsătorise, avea un copil, dar pe mine m-a impresionat puternic să văd atâta dedicare și prezență în viața unui om pe care l-ai iubit. Cumva, el și-a văzut de viață, dar nu a uitat de viața lui anterioară, și asta a fost lecția devotamentului pentru mine.”

A lucrat și cu deținuți condamnați pe viață

Recomandată de una dintre profesoarele sale din facultate, Sorina Poledna, Cristina Varo a ajuns să lucreze și în penitenciar, ca ofițer specialist în asistență socială:

,,M-am dus de curiozitate și din dorință, mi se părea că deținuții sunt cea mai provocatoare categorie socială cu care aș putea lucra, și am zis că dacă mă descurc cu ei și am rezultate, atunci aș putea aborda orice altă categorie socială cu succes.”

Activitatea desfășurată timp de 3 ani în mediul penitenciar a constituit o altă experiență importantă pentru dezvoltarea personală și profesională a Cristinei Varo. S-a ocupat de categorii provocatoare de deținuți, a lucrat cu cei aflați în detenție pe viață, pentru care făcea programe de consiliere individuală și de grup:

,,La prima mea întâlnire cu un condamnat pe viață, eram în birou, singură, și eram atâta de încrezătoare! Abordarea mea a fost că nu mă interesa ce au făcut ei, eram preocupată de ce vor deveni, pentru că urmau să se elibereze după aproximativ 20 de ani. 

Când lucram cu victimele abuzurilor mă interesa trauma lor. Abordarea era diferită când lucram cu victime ale violenței, pentru că acolo trebuia să lucrez cu trecutul lor, și cu rana pe care o aveau, pentru ca să facă față prezentului și să poată să meargă mai departe în viitor, să își trăiască viața, pe când cu cei condamnați mă interesa ce pot ei deveni din  ceea ca erau. Evident că lucram și cu aspecte legate de trecutul lor, pentru că  majoritatea aveau un trecut violent, veniți din familii dezmembrate, cu pierderi, cu lipsă de încredere, cu abuzuri emoționale, fizice, dar în primul rând pe mine mă interesa ce pot ei deveni, pentru că dacă aș fi stat să mă gândesc la faptele lor,  ca orice om, m-aș fi putut simți oripilată  de anumite aspecte.”

Asumarea propriului business și ,,saltul spre feminitate”

După penitenciar, Cristina Varo a lucrat ca trainer-consultant în business, în companii, pe relații interumane. După 9 luni, ,,ca o nouă naștere”, și-a dat demisia și a mers pe propriul drum, pentru că își dorea foarte mult să se ocupe de domeniul dezvoltării personale și al redescoperirii de sine. Și-a înființat propria firmă, ce se ocupa de coaching și training în companii naționale și multinaționale, pe dezvoltarea de abilități, pe partea de relații interumane la locul de muncă și creșterea performanței, motivare, leadership, gestionarea conflictelor sau crearea unei viziuni organizaționale.

În 2009, în plin val de criză, Cristina a închis firma, intenționând să plece să călătorească în lume, timp de un an de zile. Până la urmă, nu a mai plecat, dar și-a luat la dispoziție un an pentru a sta cu sine, a se hotărî și a-și da seama ce vrea cu adevărat să facă mai departe:

,,Și am zis: vreau dezvoltare personală! Și am început cu primul meu program, destinat femeilor. S-a numit «Salt spre feminitate», și a fost rapid preluat de presă, radio, televiziuni. 

A fost un program care cu adevărat m-a săltat și pe mine, care îmi e cerut și acum, și era un program  pe asumarea și exprimarea propriei feminități, pentru că  multe femei știu că sunt femei, dar uită să se exprime, le e foarte greu să accepte lucrul ăsta, să lase să se manifeste feminitatea lor. Există foarte multe blocaje, răni, experiențe traumatizante din trecut, care le împiedică și le-a blocat energia feminină și încrederea de a se arăta ca femei în lume, în relația cu sexul opus.”

Metoda Resonanz

Din 2010, Cristina Varo a devenit colaborator cu Institutul Kutschera din Austria, practicând metoda Resonanz:

,,Practic, eu m-am format cu ei între anii 2003 și 2008, și am trecut prin toate nivelurile de formare în lucrul cu oamenii: pe programe de comunicare și relaționare, pe ceea ce ține de a-ți gestiona și a fi  conștient de starea interioară, de a-ți explora propriile resurse și a le folosi pentru binele tău, pentru că există un potențial imens în fiecare dintre noi. Prin  această metodă lucrezi cu potențialul uman, pentru a crea un bine interior, care se reflectă în lumea în care trăim, în ceea ce facem, și asta îmi place și iubesc la nebunie, și o fac de 5 ani în mod constant. Am condus multe grupe, peste 20.”

Și în momentul de față, Cristina Varo conduce formări în metoda Resonanz. Această metodă te ghidează și spre înțelegerea trecutului, a strămoșilor, și spre conștientizarea bagajului primit de la aceștia:

,,Iar aici se află atâtea lucruri sănătoase, dar și lucruri care ne intoxică și pe care avem nevoie să le curățăm și să facem pace, să le lăsăm în urmă.”

Resonanz, după cum ne explică Cristina Varo, este o metodă foarte profundă și complexă, care necesită un angajament ferm, iar la finalul acestui proces, care se parcurge într-un an de zile, ,,te redescoperi un om în putere, echilibrat, cu certitudinea interioară a cine ești, ce poți să faci, cu performanțe la locul de muncă, cu relații sănătoase și reechilibrate în familie, cu prieteni, cu un echilibru între viața personală și profesională”. Cei care vin din mediul business pot beneficia de această metodă pentru a-și conduce echipele cu rezultate favorabile, și pentru a își dezvolta natural abilitățile de lideri.

Până  acum, Cristina a lucrat cu aproape 200 de oameni din Cluj, București și Brașov, cei care doresc, după primul an, putând continua printr-un nou proces, ce durează tot  un an de zile, în care metoda se axează pe partea de strategii comportamentale, interioare, pe strategii de succes:

,,Înveți să faci diferența între evenimentele de excelență, de reușită, și acelea în care eșuezi, ce face diferența între o zi bună și una proastă, și, culmea, ești tot tu, și atunci înveți să lucrezi pe structura emoțiilor, conștientizând reperele interioare ca valori, filtrele interioare prin care absorbim lumea, realitatea, și modul în care dai semnificație, sens, evenimentelor trăite.”

,,M-am format aproape numai cu străini, a fost o șansă de-a mea”

Una dintre metodele de formare pe care Cristina o consideră a fi contribuit decisiv la devenirea sa, atât ca om, cât și ca specialist în lucrul cu oamenii, a fost ESPERE, o pedagogie a comunicării relaționale, creată de Jacques Salome:

,,Formarea asta a durat doi ani de zile și a fost foarte importantă, cu multe conștientizări, tehnici și rezultate concrete; am primit multe instrumente tehnice pe care le-am putut folosi în lucrul cu oamenii.”

Un alt  mentor a fost Andre Moreau, un psihiatru și psihoterapeut belgian, alături de care Cristina s-a format tot pe parcursul a doi ani, într-un program de autocunoaștere și dezvoltare a inteligenței emoționale:

,,E unul dintre mentorii care au avut cel mai mare impact în viața mea și căruia îi sunt recunoscătoare pentru ce sunt acum. M-am format numai cu străini, a fost o șansă de-a mea.”

Rezistențele și nevoile din spatele mâncatului compulsiv

Cristina Varo a lucrat și la Gimmy, într-un proiect destinat celor supraponderali, în 2011:

,,A fost un coaching de grup în care eu îi ajutam să își înțeleagă blocajele interioare, rezistențele și nevoile din spatele mâncatului compulsiv, și am avut și rezultate. De exemplu, campionul a fost un cursant care a slăbit 30 de kilograme, ajutat de mine, nutriționist, și instructorul de sport de la Gimmy. Am fost o echipă, și intenționez să deschid din nou o grupă pentru supraponderali, în care să colaborez cu o sală de sport și cu un nutriționist. Programul e deja făcut, îl am, știu cum să îl derulez, e validat și are rezultate.”

O călătorie frumoasă prin viață

Trainerul în relații interumane aplică și practic, în viața sa, ceea ce îi învață pe ceilalți: trăiește cu pasiune și se bucură de muncă, de oamenii cu care interacționează, cu care lucrează, și care, sub îndrumarea sa, își reconfigurează o viață în care se regăsesc pe ei și trăiesc în rezonanță cu sine și cu ceilalți, învățând să digere mult mai ușor chiar și experiențele problematice, provocările, durerile și căderile inevitabile ale existenței umane:

,,Ai la îndemână deja un set de instrumente și ai o putere și o stare de conștientizare a propriilor capacități și știi să le folosești pentru a te poziționa în fața acestor experiențe, și nu înseamnă că trăiești zen, sau că nu te mai dor, durerea e umană, dar înveți să treci prin durere în așa fel încât să îți onorezi viața până la ultima respirație, în acord cu valorile și cu potențialul tău.

O bună cunoaștere de sine creează un spațiu pentru o călătorie frumoasă prin viață, pentru că atunci nu mai ai nevoie să dovedești nimic nimănui. Dincolo de natura umană care cere atenție, validare, recunoaștere, în momentul în care îți descoperi pacea interioară și starea de a te prețui pe tine, înveți să îl prețuiești și pe celălalt, în diferențele sale, pentru că, după cum spunea Virginia Satir, e minunat atunci când ne întâlnim în asemănări, dar e fantastic când creștem pe baza diferențelor noastre.”

Pasionată de călătorii, Cristina a văzut peste 40 de țări, de pe aproape toate continentele. Tocmai s-a întors din Madagascar, unde a stat 3 săptămâni. Explorarea atâtor regiuni ale lumii a făcut-o să înțeleagă la un alt nivel ,,teoria lui Einstein asupra relativității”:

,,Ce este aici important, în Africa e inexistent. Ceea ce acolo este o comoară, aici nu o mai vedem și nu o mai cunoaștem. Am văzut viața în toate paradoxurile ei, de la a fi rupt de foame, până la ultimele scorneli ale imaginației umane, pe care le-am văzut în Japonia – o manifestare atât de puternică a imaginației, concretizată prin obiecte, lucruri, la care nu m-aș fi putut niciodată gândi.

Dintr-un capăt la altul al lumii suntem noi, oamenii, și am găsit omul. Populăm aceeași planetă, și îl găsești în simplitatea și în complexitatea lui, în același timp. Suntem atât de asemănători și suntem cumva la un gând, la o privire distanță de a ne vedea și a ne recunoaște. 

Am învățat din călătoriile astea ale mele, care mi-au adus multe revelații, că acolo unde îmi îndrept atenția se află toată puterea mea, pentru că îmi folosesc întreaga energie. Și atunci e foarte important să fii aici și acum, prezent și conștient.”

Cristina a învățat o lecție din fiecare loc prin care a trecut. În  Africa, în 2011, a avut parte de o viziune, care o călăuzește în munca sa:

,,Prin fiecare vindecare care are loc, planeta respiră mai ușor, și atunci, eu însoțesc oamenii spre un proces de vindecare, cunoaștere de sine și manifestare a lor, într-un mod congruent și în acord cu puterea și capacitățile fiecăruia. Și neapărat ecologic. La asta țin mult. Pentru că orice schimbare care are loc afectează sistemul mare.”

După ce și-a povestit experiențele și convingerile de viață, călătoriile și revelațiile avute, la finalul discuției noastre, Cristina Varo, ridicându-se în picioare și pregătindu-se să se îndrepte spre noi experiențe, a mai avut un singur lucru de completat, cu tumult, sinceritate și entuziasm:

,,Viața e tare frumoasă și merită trăită în fiecare clipă, și savurată cu fiecare respirație!”

foto: Facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *