Politica

Creșterile de taxe și scăderea cheltuielilor publice propuse de ministrul Finanțelor nu au convins Comisia Europeană. Marcel Ciolacu, negocieri decisive vineri cu Ursula von der Leyen

Oficialii Comisiei Europene cu care a discutat în ultimele zile la Bruxelles ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, au rezerve față de impactul bugetar real al măsurilor propuse de guvern. Directorii din Comisie, care nu au putere de decizie, dar fundamentează tehnic hotărâririle luate de colegiul comisarilor, au sugerat în discuțiile cu Boloș că necesarul de bani la buget ar putea fi strâns prin creșterea TVA cu două puncte, de la 19% la 21%, potrivit informațiilor publicate de libertatea.ro.

De altfel, și ministrul Boloș a recunoscut într-o declarație pentru Digi24 că reprezentanții Comisiei Europene au avut semne de întrebare legate de calculele privind impactul bugetar:

”am discutat în termeni de impact bugetar, unde au avut un semn de întrebare cu privire la calculele pe care le-am întocmit și modalitatea la care am ajuns la acel impact”.

O altă măsură sugerată de echipa condusă de Céline Gauer, director general în cadrul Comisiei Europene, este creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%. Impozitul a crescut deja o dată în acest an de la 5% la 8%.

Oficialii Comisiei Europene au cerut măsuri mai decise pentru scăderea cheltuielilor statului, care au explodat în ultimii ani, inclusiv rezovarea problemei pensiilor speciale.

Boloș a declarat marți că a cerut Comisiei Europene să accepte o țintă de deficit de 5,5% din PIB, semnificativ mai mare decât ținta asumată în legea bugetului, de 4,4% din PIB. Boloș, aflat la Bruxelles la discuții cu oficialii europeni, a spus că le-a prezentat acestora proiectele de creșteri de taxe și de reduceri de cheltuieli

Având în vedere diferențele de opinie între ministrul de Finanțe și oficialii Comisiei Europene, devine decisivă întâlnirea programată vineri la Bruxelles între premierul Marcel Ciolacu și șefa Comisiei, Ursula von der Leyen. La discuții ar putea participa și președintele PNL, Nicolae Ciucă, și vicepreședinte executiv al Comisiei, responsabil pentru problemele economice.

Sursa: Libertatea