Deoarece părinții au mari dificultăți în a găsi o soluție pentru a sta acasă cu cei mici, Guvernul ia în calcul redeschiderea creșelor și grădinițelor începând cu data de 15 iunie. În acest moment Ministerul Educației și Ministerul Sănătății lucrează la un pachet de măsuri pentru a a putea fi redeschide grădinițele.
Astfel INSP a transmis o serie de recomandări pentru a evita posibilele îmbolnăviri.
Se recomandă reducerea numărului de copii în grupă. Trebuie asigurată o suprafaţă de 4,5mp/copil
- Distanţarea fizică se va realiza în dormitoare şi în sălile de masă prin plasarea paturilor, şezlongurilor, respectiv a măsuţelor la cel puţin 1,5m distanţă între ele.
- Jucăriile trebuie spălate regulat, cel puțin o dată pe zi. Cele care nu pot fi spălate trebuie eliminate din sala de grupă, la fel și toate accesoriile neesentiale pentru procesul instructiv educativ.
- Triajul epidemiologic trebuie să se facă obligatoriu în fiecare zi de către cadrul medical au unităţii.
- Întreg spațiul trebuie curățat, inclusiv jucării, tobogane, țarcuri, mânere, balustrade, butoane, accesorii la instalații sanitare, toalete, clanțe, mese, scaune. Suprafețele atinse des de copii trebuie curățate cu apa și detergent.
- Activitățile în aer liber vor reprezenta o proporție cât mai mare din program. Mai multe grupe pot fi în același timp afară, cu condiția de evitare a contactului strâns între copii și evitarea jocurilor care presupun apropierea între copii la mai puțin de 1,5 metri
Cât de fezabile sunt aceste măsuri?
Grădinițele de stat vor întâmpina reale greutăți în a asigura aceste măsuri de securitate deoarece grupele sunt foarte mari, putând să ajungă și la 36 de copii într-o grupă. Astfel că asigurarea unui spațiu de4,5 mp/copil și distanțarea socială pare o utopie în aceste condiții. Mai mult, e foarte greu ca un singur educator sau maxim doi să poată supraveghea toți copiii, asigurându-se că aceștia păstrează distanța și nu se joacă unul cu altul. Situația este mai fericită în cazul grădinițelor private, dar și acolo ar fi nevoie de personal suplimentar care ar implica automat costuri mai mari pentru părinți.
Raluca Turcan, vicepremierul României a precizat faptul că doat grdănințele private și after school-urile vor fi deschise, nu și grădinițele de stat.
„În primul rând trebuie să facem o diferenţă între cursuri şcolare şi activităţi educaţionale de pe perioada vacanţei şcolare. Pe 12 iunie cursurile şcolare se încheie. In sistemul de stat nu se poate vorbi de deschiderea grădiniţelor şi a programelor after school. În sistemul privat, aceste instituţii pot să îşi dezvolte diferite forme de activităţi educaţionale, de tip after school, cursuri de zi, programe de pregătire. Evident, toate acestea vor fi analizate şi în funcţie de situaţia epidemiologică. Dacă vom lua decizia să permitem desfăşurarea unor astfel de activităţi educaţionale după 15 iunie va fi cu respectarea regulilor, ele se vor putea desfăşura cu distanţare socială, cu reducerea numărului de participanţi. Aceste reguli vor deveni o obişnuinţă”, a spus vicepremierul, potrivit MEDIAFAX
Aceste măsuri vor veni în sprjinul părinților care nu au cu cine să își lase copiii deoarece la încheierea anului școlar aceștia nu vor mai beneficia de indemnizația oferită de stat pentru a sta acasă cu cei mici.