In vizor

Cresc tarifele de salubritate la Turda. Se introduce ”taxa pentru economia circulară”

Autoritățile locale din Turda pregătesc din nou o majorare a tarifelor la salubritate. Creșterea taxei de salubritate ar urma să se facă inclusiv pentru luna iunie, deci retroactiv. Prival Ecologic, compania de salubritate spune că taxa trebuia aplicată de la începutul anului dar că nu a putut înregistra cererea, deoarece era situație de urgență, potrivit infoaries.ro

Taxa de salubritate de la Turda va crește într-un mod netransparent după ce Consiliul Local va vota introducerea în taxa de salubritate a unei ”taxe pentru economia circulară”. Această taxă a fost stabilită prin prin lege pentru a fi aplicată în două tranșe în 2019 și 2020. Prima tranșă a taxei a fost de 30 lei/tonă a doua tranșă prevăzută pentru 2020.

Consiliul Local Turda a stabilit prima majorare de tarif în 2018 prin Hotărârea 379 din 28.12.2018

Atunci tariful a crescut de la 9,48 de lei la 10,69 lei, inclusiv TVA. La persoanele juridice contribuția pentru economia circulară a fost de 3,74 lei/mc, în total firmele având de plătit 50,44 lei mc cu TVA inclus.

Acum legea prevede o altă majorare de 80 de lei/tonă de deșeu municipal.

Tarifele pentru persoane fizice vor crește de la 10,69 lei tonă la 12,53 lei pe tonă. Tarifele pentru persoanele juridice vor crește de la 42, 39 lei tonă la 48, 64 lei tonă fără TVA.

Taxa pe economia circulară este de fapt o taxă plătită către Fondul de Mediu pentru depozitarea deșeurile în depozitele speciale de deșeuri. Legislația privind serviciile de salubritate prevede, pe lângă stabilirea de taxe și modalități de tarifare și alte două aspecte extrem de importante. Primul este acela că firmelor de salubritate trebuie să li se impună indicatori de performanță în contracte. Al doilea aspect important este acela că și firmele de salubritate trebuie să achite această taxă pentru cantitățile de deșeuri suplimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *