Eveniment

CREDEȚI CĂ ANAF VA DISTRUGE AFACERILE CLUJENILOR DE ”ANTOL” ȘI ALE URBANIȘTILOR DE CUMETRIE DIN CLUJ-NAPOCA? De la anul, impozitul va fi mai mare pe chirii, contractele vor fi declarate OBLIGATORIU la ANAF

Aveți o locuință pe care o închiriați? Mare atenție, pentru că din 2023 trebuie obligatoriu să declarați contractul la Fisc. În plus, veți plăti un impozit mai mare cu peste 60 la sută. În primele nouă luni, ale acestui an au fost înregistrate cu 25% mai puține contracte de închiriere, potrivit ANAF. Doar o treime dintre chiriaşii români ştiu că au contractul de ȋnchiriere ȋnregistrat la Administraţia Financiară, ȋn timp ce 3 din 10 declară că au un contract nedeclarat, ori o proprietate ȋnchiriată printr-o ȋnţelegere verbală.

În România, datele oficiale arată că doar 4% dintre locuințele private sunt închiriate. Neoficial însă, o analiză sugerează că între 7 și 15% din locuințele private sunt închiriate, și chiar între 15 și 20% pentru orașele mari precum București sau Cluj. Ceea ce înseamnă că există un număr de persoane care închiriază fără un contract.

  • Lucrurile se schimbă însă, de anul viitor.

Stela Andrei, expert fiscal, citat de digi24.ro, susține că: ”Va exista obligația de a înregistra contractul de închiriere la organul fiscal de care aparține.  În plus, și impozitul pe venitul obținut din chirii va crește de la începutul anului.”

În plus, și impozitul pe venitul obținut din chirii va crește de la începutul anului. Dacă înainte aveam 6%, având în vedere cota forfetară de 40%, după intrarea în vigoare a noilor obligații, vom avea (de la 1 ianuarie 2023): 10%. De la anul, această creștere de impozit, va veni ca o măsură de a lua mai mulți bani de la propietari.

De exemplu, în 2022, pentru o chirie lunară de 300 de euro, impozitul anual este de 217 euro. Din 2023 însă, pentru aceeași chirie, impozitul anual va fi de 362 euro.

Specialiștii sunt de părere că noile modificări nu îi încurajează pe proprietari să intre în legalitate.