PORTRET

Creatoarea de modă Veronica Frișan: „Orice alegi să faci în viață, să fii plin de pasiune și îndrăgostit de munca ta!”

Veronica Frișan e o tânără creatoare de modă, îndrăgostită de designul vestimentar la modul absolut. Pasiunea sa nu are limite, e înnăscută, a urmărit-o întreaga viață și e o preocupare ce îi acaparează exhaustiv existența. Veronica e o perfecționistă și hainele pe care le creează, de la concepție, până la croi, trebuie să fie mereu desăvârșite. Defectul și eroarea nu există în vocabularul creatoarei, care nu ar vinde niciodată unui client un obiect vestimentar de a cărui realizare nu ar fi pe deplin mulțumită:

„Creația vestimentară e o obsesie, nu mai știu cât e o pasiune și cât o obsesie, dacă mă gândesc la asta zi și noapte, chiar și când mă pun să dormi!” se confesează Veronica.

Creatoarea are propriul Concept Store, unde, într-o atmosferă caldă și „zvăpăiată”, dă viață unor haine „super tari”, comode, decente și perfect adaptate constituției fizice și personalității clientului:

„Mie îmi place să transpun lucruri care sunt mai complicate. Tot ce e challenging mi se pare super tare! Avem o deviză în atelier, că tot ce facem este super tare! Orice se termină din tipar, când iese cusut, e foarte tare! Fiecare om care a lucrat la produsul acela e foarte fericit la final, finalul trebuie să producă încântare! Dacă eu nu sunt mulțumită, dacă un obiect vestimentar nu mi-a ieșit cum mi-am imaginat, nu îl vând, prefer să îl fac din nou, de la zero.

Trebuie să pornești cu ideea de încredere, pentru că, până la urmă, suntem oameni cu toții, nu chiar totul e business. Trebuie să stabilești o legătură cu oamenii. Nu poți să creezi pentru cineva, dacă nu cunoști persoana respectivă. O vizită la noi la atelier, a unei persoane care are nevoie de un produs vestimentar, reprezintă pentru mine o oportunitate de a-l cunoaște. Dacă a venit la mine înseamnă că are încredere și împreună putem finaliza produsul clădit de amândoi, pentru că tot ce se clădește în lume și în societate se clădește împreună!”

În copilărie îmbrăca păpuși și căței

Veronica Frișan s-a născut în Bistrița și încă din copilărie era pasionată de vestimentație. Îi distrugea toate hainele mamei, din care făcea haine pentru păpuși:

„Și aveam multe păpuși! Nu eram mulțumită nici cu părul păpușilor, li-l smulgeam, le puneam păr de ață de toate culorile și toate fetele erau invidioase, pentru că păpușile mele aveau părul colorat! Avem dulăpioare întregi pentru păpuși, pline de outfituri.

Apoi, etapa următoare, când eram mică, am primit un cățel și l-am îmbrăcat, i-am făcut veste cu nasturi, să fie fashion băiatul! Și apoi nu mai putea să urce scările, că era prea gros îmbrăcat!” își amintește cu amuzament Veronica.

Primul manechin pe care l-a îmbrăcat a fost un bebe, aproape cât ea de mare:

„Și de acolo a început distracția! Puteam să fac haine pentru el și în fiecare zi avea un alt outfit. După care, am început să iau fustele denim ale lui mama și mi-am făcut fustă cu franjuri, geantă, era o perioadă mai rock, rave like.”

Anii de studii au însemnat multă muncă și entuziasm

Veronica a intrat prima la Liceul de Arte „Corneliu Baba” din Bistrița, la specializarea design vestimentar, unde, cu ajutorul unei tinere profesoare, proaspăt absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj, a început să lucreze diferite teme vestimentare, să facă colecții și prezentări, similare celor ce se făceau la facultate.

După absolvirea liceului, Veronica a intrat la Facultatea de Arte Decorative și Design, secția de Modă – Design vestimentar. Clujul a maturizat-o imediat, pentru că s-a trezit aici dintr-o dată adultă, cu responsabilități. Își dorea să își urmeze pasiunea și, în același timp, trebuia să și lucreze pentru a se putea întreține. A lucrat la un magazin în mall, colabora cu magazine din București, cărora le trimitea haine, și făcea internship în cadrul unei firme renumite de lenjerie:

„A fost o perioadă destul de aglomerată, dar, când îți dorești foarte mult, nu te oprești, nu ai timp de respiro! Efectiv te bucuri de fiecare oportunitate care ți se oferă și îi dai înainte, plină de optimism, de entuziasm! Și trebuie să depui într-adevăr și foarte multă muncă!”

Veronica a învățat să își coasă singură creațiile vestimentare, în timpul facultății, când a beneficiat și de o bursă Erasmus în Polonia, în Lodz, un mare centru de textile:

„Mi-am luat cu mine două valize, un troler plin de materiale. Aveam mașina de cusut și mi-am făcut în Polonia outfituri pe 3 luni de zile. Trebuia să vin de acolo cu colecția făcută, pentru că aveam licența când mă întorceam.”

În primele zile în Polonia, Veronica a mers la un centru de furnituri și materiale, de unde și-a achiziționat un manechin, și astfel a învățat să coasă. În Polonia, facultatea avea mai multe departamente decât cea din Cluj, iar studenta pasionată își dorea să învețe cât mai mult posibil din toate:

„Facultatea era una mult mai mare decât a noastră și avea mult mai multe departamente, bijuterie, tricotaje, accesorii, absolut tot ce ține de acest domeniu, ceea ce la noi nu prea este, deși facultatea de fashion din Cluj e cea mai bună din țară; dar nu era atât de extinsă. Voiam să explorez toate domeniile, nu puteam să mă hotărăsc unde să activez mai mult, m-am înscris la mai multe și, fiind însetată și fascinată de tot ce se întâmpla acolo, eram toată ziua la facultate, de dimineața până seara. 

O profesoară m-a întrebat la un moment dat dacă, totuși, dorm în facultate? I-am răspuns că nu pot să pierd nimic, pentru că stau numai 3 luni! La fiecare departament îmi alegeam cele mai complicate lucruri de făcut. Eu m-am axat în facultate pe modelare de material și asta am făcut foarte mult și în Polonia. Și lucrarea mea de licență a fost pe transpunere și modelare de material – efectiv să te joci cu materialul, să îi dai o altă formă decât cea brută. Tot pe același segment m-am dus și la masterat, unde am adoptat împletitura tradițională.”

Încă din facultate, Veronica Frișan își dorea să aibă propriul atelier. În camera unde locuia în chirie avea două mașini de cusut și una de surfilat, lucra zi și noapte și peste tot avea împrăștiate numai materiale. În timpul masteratului, timp de 8 luni de zile a dormit doar 3 ore pe noapte, pentru a putea termina lucrarea de absolvire, exact așa cum își dorea.

„Orice alegi să faci în viață, să fii plin de pasiune și îndrăgostit de munca ta!”

După terminarea masteratului, Veronica a simțit nevoia unei pauze de 6 luni, o perioadă de regăsire și de odihnă, de încărcare a bateriilor pentru următorul pas important din viața sa:

„Voiam o pauză, să îmi petrec efectiv timpul cu prietenii și cu familia, să mă eliberez cumva de oboseală. Poți să fii oricât de creativ, dar când oboseala e mai presus decât creativitatea, clachezi. Și atunci am zis să iau o pauză, să îmi dau seama ce îmi doresc să fac mai departe și, după 6 luni, am început să caut spațiu pentru un atelier. L-am găsit, acum 3 ani și jumătate, pe strada I.C. Brătianu, iar de doi ani ne-am mutat pe Dorobanților 107, unde e un spațiu de două ori mai mare.”

VF Concept Store a însemnat pentru creatoarea de modă împlinirea unui vis. Din postura unei învingătoare, care, prin multă muncă, dăruire și sacrificii, și-a transformat visurile în realitate, Veronica îi sfătuiește și pe ceilalți să îi urmeze exemplul și să aibă curajul de a lupta în viață pentru fericirea de a face în fiecare clipă doar activități în rezonanță cu sufletul fiecăruia:

„Orice îți dorești în viață, orice vrei să realizezi, dacă ai o dorință foarte mare și o pasiune către acel ceva, treptat, ușile se deschid. Drumul, într-adevăr, nu e ușor, e foarte greu, dar dacă tu continui să faci ceea ce îți place cel mai mult, lucrul la care ești cel mai bun, vei reuși!

Eu sunt foarte pasionată de ceea ce fac, efectiv îmi iubesc profesia și vreau să le spun tuturor să nu se lase niciodată, să nu se oprească, să aibă încredere în ei, pentru că lucrurile se vor întâmpla, la momentul potrivit, pentru fiecare! Important e să nu dea înapoi, să meargă înainte, pentru că o viață avem și cred că esența vieții e să faci ceea ce îți dorești, ceea ce te face fericit. Asta le spun și fetelor, angajatelor mele, că dacă alegi un job, trebuie să vii la muncă pentru că îți place ceea ce faci. Dacă nu pui pasiune în activitatea ta cotidiană, donʼt do it! Las-o baltă, analizează-te, gândește-te ce îți place să faci și do it!

Viața e prea scurtă ca să te ocupi cu lucruri care nu te fac fericit și, din păcate, timpul trece foarte repede, și trece mai repede când faci ceea ce îți place: te uiți la ceas, imediat e ora 4, imediat e 6, imediat e ora 8 seara și tu ești fericită și mergi încântată acasă! Și ai fi vrut să faci mai multe în ziua aceea, dar ziua trebuie să se încheie. 

E bine să dai sfaturi în cunoștință de cauză și acesta e singurul sfat pe care pot să îl ofer: îndemn pe toată lumea ca, orice ar alege fiecare să facă în viață, să fie plini de pasiune și îndrăgostiți de munca lor, să nu le fie frică să facă ceea ce își doresc, pentru că la sfârșitul zilei nimic nu se compară cu sentimentul acela de împlinire, care e copleșitor, e o altă formă de iubire, cumva față de tine.”

„Când cineva se uită la tine, privește ca la un tablou”

Stilul Veronicăi Frișan e dominat de două tendințe: una mai avangardistă, nonconformistă, iar alta, mai romantică, finuță, elegantă, unde a fi sofisticat înseamnă a fi simplu. Creatoarea de modă nu suportă vulgaritatea, iar în hainele ei nu pune un gram de indecență, pentru că asta este ceea ce detestă cel mai mult:

„Femeile trebuie să fie atente când vor să fie sexy. Este normal să vrei să te simți feminină, să ai încredere în tine, dar poți să fii super îmbrăcată și să fii cea mai feminină femeie din încăpere, chiar și cu o bluză până la gât, fără niciun decolteu. Sau poți să fii super vulgară, încercând să fii prea expusă. Este un echilibru între ce e prea scurt, ce e prea decoltat, unde se află decolteul, cât de adânc e – toate au o limită!”

În plus, pentru o vestimentație cu gust, care să impresioneze plăcut în ansamblu, este important, conform creatoarei de modă, ca niciunul dintre elementele care o compun să nu iasă exagerat în evidență:

„Trebuie să ai o imagine de ansamblu. Când cineva se uită la tine, privește ca la un tablou, e o compoziție. Când admiri un tablou, prima dată îl vezi tot, ca un întreg, și abia apoi privești detaliile. Nu trebuie să existe elemente care să strice compoziția, care să fie prea evidente, trebuie să fie un «total look». Pentru mine e ceva nativ, îmi dau seama imediat fiecare obiect vestimentar cu ce merge, dacă se potrivesc pantofii cu geanta, cu rochia, e ușor, e ca și cum respir! Dar pentru ceilalți, cel mai ușor e să se uite în oglindă: trebuie să te vezi toată! Dacă te vezi secționată, dacă ies în evidență doar pantofii sau fusta, ceva nu e bine.”

„Hainele sunt menite să te facă să te simți bine în pielea ta”

Veronica Frișan consideră că menirea hainelor este cea de a te face să te simți bine în pielea ta. Și, pentru asta, trebuie să te cunoști foarte bine pe tine însuți, să fii încrezător și să te îmbraci așa cum te simți bine, să îți găsești stilul, oricare ar fi el. Stilul hainelor create de Veronica înseamnă și comoditate în purtare:

„O haină nu trebuie să te constrângă. Te poți simți confortabil în ceva ce e high fashion! Eu sunt obsedată de perfecțiune, vreau ca hainele să fie finisate perfect, trebuie să îi oferi clientului confortul necesar!”

În cadrul atelierului său, Veronica Frișan le oferă consultanță gratuită clienților, pentru că își dorește ca aceștia să poarte hainele pe care le achiziționează, chiar zi de zi:

„Nu e în avantajul meu să cumperi de la mine un produs vestimentar care nu ți se potrivește și apoi să îl ții în dulap. Pe mine mă interesează ce job are clientul, ce vrea să reprezinte, cine e el cu adevărat, ce vrea să transpună prin vestimentație, și să se simtă bine, să îi placă atât de mult articolul acela vestimentar, încât să îi vină să îl poarte zilnic!

Orice îți iei, niciodată să nu cumperi un produs vestimentar pe care să nu îl poți accesoriza cu majoritatea produselor de acasă, pentru că dacă îți iei o haină și apoi trebuie să îți schimbi garderoba, eu zic că mai bine nu! Și de-asta eu nu trag de clienți să cumpere de la mine, sunt foarte sinceră și le spun când un produs nu este potrivit pentru ei, pentru că există riscul să nu îl poarte.”

VF Concept Store e un loc cald, cu o atmosferă creată special, pentru ca cei care își doresc creațiile Veronicăi Frișan să se simtă ca acasă. Veronica își iubește profesia la nebunie și a reușit să adune în jurul ei oameni, angajați, care împărtășesc aceeași pasiune. Toți lucrează la comun, ”like a happy family”, pentru fericirea finală a clientului:

„Dorim să le oferim clienților calitatea de care au nevoie, pentru că fără ei nu am fi aici. Sunt încântată că mi-au înțeles viziunea și mă bucur să le place să poarte hainele create de mine!”, conchide creatoarea de modă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *