Din oras

Creativitatea clujenilor, blocata de birocratie. „Aproape de Somes” este departe de a fi realizat

Grolsch a provocat clujenii sa transforme orasul cu creativitate. Proiectul echipei formate din arhitectii Diana Galos, Silviu Medesan si Lala Panait, „Aproape de Somes”, a fost desemnat castigator si urma sa fie inaugurat in acest weekend, insa lucrarile nici nu au inceput. Pontoanele si pavilioanele planuite s-au blocat in procedurile de autorizare, iar organizatorii acuza municipalitatea ca trage de timp pentru a se lauda cu proiectul in 2015, cand va fi Capitala Europeana a Tineretului.

Cei trei arhitecti care urmau sa transforme o parte a orasului si-au imaginat mai multe puncte strategice de pe malul raului Somes, transformate prin pontoane si pavilioane in locuri de intalnire, relaxare si dezbatere pentru oamenii creativi si cu idei frumoase ai orasului. Bugetul pus la bataie de Grolsch este de 10.000 de euro, din care urmau sa fie achizitionate materialele necesare. Din pacate, lucrarile la proiectul ce ar trebui inaugurat sambata nici macar nu au inceput.

Aproape de Somes este momentan in plin proces de obtinere a autorizatiilor. Sambata nu o sa avem nimic construit in zona in care trebuia implementat proiectul. Vom avea doua corturi in care vom prezenta proiectul, macheta, planse, elemente care vor fi folosite – o bancuta, o parte din sistemul de iluminat etc”, a mentionat Alexandra Boicu, unul dintre organizatorii evenimentului Grolsch.  

Potrivit proiectului gandit de Diana Galos, Silviu Medesan si Lala Panait, „Aproape de Somes” ar trebui sa fie format din:

Gradene ce se vor utiliza multifunctional drept amfiteatru, trepte-banci pentru relaxare, loc de intâlnire si socializare
Ponton – aceasta zona va apropia mai mult utilizatorii de apa, vegetatie si tot mediul ambiant, senzatie pe care nu au cunoscut-o inca in oras.
Pavilionul Multifunctional – utilizat pentru dezbateri, prezentari, expozitii, happening-uri, film si alte evenimente. Malul Apei – Suport de proiectie Filme – malul de vizavi de Pavilion va fi folosit in timpul zilei ca un zid pentru street art si in timpul serii pentru proiectii de filme.

„Noi am vrea sa fie gata pana cel tarziu in primavara lui 2015. Din pacate nu stim cum o sa mearga partea cu aprobari de la Primarie. Ei au fost foarte incantati de proiect, dar trag sa intre in planul de promovare pe 2015 pentru ca e un proiect in plus cu care se pot lauda”, adauga Alexandra Boicu.  

De cealalta parte, reprezentantii Primariei Cluj-Napoca sustin ca tot procesul de avizare este unul standardizat.

„Nu incercam sa tragem de timp, noi suntem deschisi la astfel de proiecte, dar implementarea lor nu poate sa fie responsabilitatea noastra. Punerea in practica trebuie sa urmeze niste pasi foarte clari, sunt proceduri care necesita timp”, explica Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca.

Din cei 10.000 de euro alocati proiectului au inceput sa achizitioneze materiale de care au nevoie. Banii sunt accesibili finalistitlor, insa dupa cum spune reprezentanta Grolsch, din acesta suma trebuie finalizat proiectul si trebuie sa includa toate cheltuielile care apar pe parcurs, inclusiv autorizatii, studii de fezabilitate sau promovarea din acest weekend.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *