Reportaj

Create.Act.Enjoy. Sau doctorii de suflete de la Recuperare

Cum e ca un spital intreg, intins pe sapte etaje, cu sute de saloane ce ascund oameni macinati de boala, sa rada in hohote? Cum e ca, pe scaunul unde astepti diagnosticul doctorului, sa primesti o floare si o bomboana, doar asa, din partea unui strain? Cativa tineri, actori si regizori ai companiei independente Create.Act.Enjoy fac minuni in aceste zile, pe holurile Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca. Au pornit, pentru al treilea an, intr-o calatorie jucausa, cu mimi si statui vivante. Au cate un zambet, o floare si o bomboana pentru fiecare in parte, fie ca e pacient, asistent sau medic.

Bianca si Diana se pregatesc de momentul itinerant prin saloane si asteapta restul echipei pe scarile infierbantate de la soarele puternic, din fata spitalului. Li se alatura Ania, o blonda cu privire jucausa si un aparat de fotografiat ce-i atarna de gat. Din spatele ei, apare un pui de om ce se pierde in rochia cloche, inflorata. Pe Andreea au cunoscut-o in 2012, la Recuperare, iar anul acesta s-au reintalnit. E fanul lor numarul unu si “seful voluntarilor”, cum singura ii place sa se numeasca. Mana dreapta ii este bandajata, dupa ce i-a fost amputata de doctori. A ramas asa, fara degete, de la cativa ani, cand a avut un accident, iar lipsa unui tratament adecvat de atunci au adus-o pe fata in imposibilitatea de a mai desena cu creta pe asfalt. Acum, Andreea vine la spital cat de des i se cere, pentru ca medicii de aici incearca sa-i reconstruiasca degetele.

“Mananci bine si luni o sa fii clovn. Trebuie sa ai fundul mare, altfel nu poti”, ii spune Ania micutei cu zambet larg.

In aceste zile, pe fata Andreei se citeste fericirea. Cum ajung la spital, se tine scai de actorii de la Create.Act.Enjoy si imparte pliante pentru ceilalti pacienti.

 

“Uite-i!”, exclama fata cu bucurie in glas. Trei mimi isi fac aparitia pe aleea din fata spitalului. Sunt imbracati in pantaloni negri si tricouri-zebra, fata le este zugravita in alb, in timp ce casca trei perechi de ochi negri si isi tuguie buzele de un rosu aprins. Crina, Florina si Robert sunt cei trei actori care, astazi, vor starni multe zambete pe holurile spitalului. Si-au pregatit numarul de mima cu Cristian Pascariu, celalalt om de nadejde al companiei “Create. Act. Enjoy”, dar cel mai mult ei se bazeaza pe improvizatie.

Echipa de vreo sapte-opt oameni se aduna in “sala de buna dispozitie”, cum au botezat camera de la parterul spitalului. Cristian pregateste o geanta maro, pe care o deschide larg, in timp ce tinerii toarna pachete cu bomboane si jeleuri in ea. E sacul lor cu bunatati, pe care-l poarta la fiecare usa de salon, pana hat la ultimul etaj. Sapte.

Calatorie pe sapte etaje

Peretii de la parterul spitalului sunt tapetati cu fotografii, zeci de zambete colorate, imortalizate in imaginile-tablou care-i ilustreaza pe actori, alaturi de pacienti. Au fost aici prima data in 2012, cand au inceput programul de terapie prin arta la Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca, iar multi dintre cei internati aici deja ii cunosc. Ceilalti intra imediat in jocul lor. Pentru cateva secunde, nu mai sunt pacienti sau bolnavi, sunt spectatori in propria piesa, o calatorie in care sa primesti bomboane cu aroma de portocale e cea mai mare bucurie din zi.

Bianca e voluntar, in primul an, si e de-o veselie molipsitoare. Studenta de la Psihologie are vocea subtire si le explica cu multa rabdare oamenilor din saloane ce fac ei acolo. “Am venit sa va inveselim. Va asteptam, de la doua, la parter, sa radem impreuna!”.

Mimii se opresc in fata camerei de fototerapie si isi continua, apoi, drumul. Ajung, in curand, la Salonul 118, unde intra de unii singuri pe varful picioarelor, pentru a nu-l deranja pe bolnavul din fundul camerei. “Aici suntem la Cardio, trebuie sa avem grija”, spune Diana Buluga, coordonatoarea proiectului. Din salonul alaturat, se aude o voce de femeie: “Veniti si la noi! Eu inteleg ce ziceti!”, se adreseaza ea mimilor. Imediat, cele trei perechi de ochi isi indreapta atentia catre femeia trecuta de prima tinerete. O inconjoara si ii aseaza intr-o mana cateva bomboane, iar in cealalta ii strecoara o floare. Femeii ii sta inima in loc de fericire.

“Mi-au dat bomboane, ce gest frumos!”, spune doamna Firuta, care abia asteapta sa fie externata, saptamana viitoare.

Pe Diana o vezi in spatele grupului, ca o mama protectoare, in timp ce are grija ca echipa sa respecte programul. Este al treilea an in care tanara, alaturi de echipa, se implica cu toata fiinta in pogramul de terapie prin arta de la Recuperare.

In restul timpului, pe Diana o puteti vedea pe scena Teatrului National din Cluj. In 2011, ea a pus bazele companiei independente de teatru Create.Act.Enjoy, alaturi de Alexandra Felseghi, regizor de teatru, Cristian Pascariu, regizor de film, si actorii Mihail Onaca si Raluca Lupan. Tinerii nu s-au oprit la teatru si au dorit sa aduca spectacolul in mijlocul celor suferinzi. Asa a inceput “terapia prin arta”, iar cu multa implicare si efort, anul acesta proiectul a ajuns rotund, deoarece a obtinut finantarea necesara pentru a fi dus la bun sfarsit. Progamul “Terapie prin arta – daruieste prin arta” beneficiaza, anul acesta, de sustinere financiara de 15.000 de la Primaria Cluj-Napoca si 19.000 de la Servier Pharma. 5.000 de lei este contributia tinerilor implicati in proiect, actorii de la “Create. Act. Enjoy”. Banii sunt destui pentru a plati 15 persoane sa se implice, in aceste doua saptamani, in campanie. Pe langa ei, tinerii au atras 12 voluntari cu care lucreaza cot la cot.

Daca, astazi, Crina, Florina si Robert sunt mimi, luni au fost statui vivante, iar in alta zi au fost clovni.In fiecare zi, de la 14.00 la 16.00, bolnavii din spital se aduna in sala de buna dispozitie, de la parter. Actorii ii initiaza in calatorii uneori jucause, alteori emotionante. Citesc povesti si versuri, improvizeaza, coloreaza.

“Niciodata nu ii intrebam de ce sunt aici, ce probleme au. Tocmai asta NU vrem. Pur si simplu, vrem sa uite de tot, sa se simta bine alaturi de noi”, spune Diana Buluga. Alaturi de ei, artistii au adus si un psiholog, care ofera, dupa-amiaza, sedinte de consiliere psihologica.

Terapia de la Spitalul de Recuperare a actorilor de la Create.Act.Enjoy dureaza pana pe 5 august. O alta componenta a proiectului este “Ruda pentru o zi” si are menirea de a le aduce o vizita-surpriza din partea grupului vesel celor internati in spital si ale caror rude sunt prea departe pentru a-i vizita. La sfarsit de saptamana, pe noptiera de langa patul de spital vor avea flori si bomboane, in timp ce cateva fete zambitoare le vor starni hohote de ras.

Credit foto: Ania Ciotlaus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *