In vizor

COVID în școlile din Cluj: peste 50 de elevi pozitivi și zece noi cazuri în doar 24 de ore

Cazurile de infecție cu noul coronavirus la nivelul unităților de învățământ preuniversitar din Cluj rămân în creștere, iar potrivit ultimei raportări în doar 24 de ore au fost depistați pozitiv un număr de alți 10 elevi. Până și ministrul Sănătății, Neluțu Tătaru, a fost silit să recunoască: mergem pe un număr de infectați pe care îl putem pune în legătură cu școala, a declarat oficialul. 

Cea de-a treia săptămână școlară se încheie cu 8 unități de învățământ în scenariul Roșu și cu zeci de cazuri confirmate în rândul elevilor și a cadrelor didactice la nivelul județului Cluj.

Potrivit ultimei informări a Instituției Prefectului Cluj, vineri, 2 octombrie, numărul cazurilor confirmate cu COVID-19 în școlile din județ a ajuns la 79. 

Este vorba de un număr de 61 de elevi, din 37 de școli și de 18 cadre didactice din 17 unități de învățământ.

După încheierea campaniei electorale și desfășurarea alegerilor locale din 27 septembrie, autoritățile au început să-și manifeste public îngrijorarea în privința numărul în creștere de infectări. 

„În ultima săptămână la nivel național mergem pe un număr pe care îl putem pune în legătură cu școala: 276 de copii între 0 și 9 ani și 597 între 10-19 ani”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Ministerul Educației. 

Județul Cluj și județul Alba au fost incluse recent de autoritățile din Germania pe lista zonelor de risc. 

Doar în ultimele 24 de ore, au apărut zece noi cazuri de infectare în rândul elevilor și a profesorilor.

Potrivit informațiilor anunțate de Instituția Prefectului Cluj, joi, la nivelul întregului județ, erau confirmate un total de 69 de cazuri.

„Avem în acest moment 53 de elevi pozitivi în tot județul și 16 cadre didactice pozitive. Nu mai avem, deocamdată situații de a trece pe scenariul roșu”, a declarat, joi, reprezentanții Instituției Prefectului Cluj.

În prezent, la nivelul judeţului Cluj sunt un număr de 8 unități de învățământ preuniversitar în care orele se desfășoară în regim on-line, după scenariul Roşu, iar alte 97 de unități de învățământ funcționează în scenariul Galben –  hibrid, care presupune participarea zilnică față în față a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar/ elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială prin rotație de una sau două săptămâni a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu.

În același timp, într-un număr de 318 unități de învățământ preuniversitar din județ se aplică scenariul Verde, adică participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.

În seara zilei de marți, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj a hotărât că, începând de miercuri – 30 septembrie, Colegiul Național „George Coșbuc” Cluj-Napoca va funcționa în scenariul roșu, după apariția celui de al cincilea caz de elev pozitiv în 3 clase diferite.

CITEȘTE ȘI: Mai multe școli din Cluj continuă activitatea în scenariul ROȘU

Numărul de cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus continuă să crească.

Vineri, la nivel național, s-au raportat 2.343 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Este a treia zi cu un număr de peste 2000 de cazuri înregistrate în 24 de ore la nivel național. 

În ultimele 24 de ore, 66 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj.

Un număr de 31 de persoane sunt internate în ATI, din care 27 din județ.

Potrivit ultimei declarații a primarului Emil Boc, situația este sub control, chiar dacă numărul de cazuri a explodat în Cluj.

Potrivit edilului clujean, cel mai mare risc se menține în cartiere – locurile de întâlniri publice unde măsurile nu mai sunt respectate cu strictețe, clujenii aflându-se în proximitatea propriului domiciliu și pierzând din vigilență. 

Cu alte cuvinte, Emil Boc susține că riscul de infectare există acolo unde competențele autorităților sunt mai reduse și intervine responsabilitatea individuală a cetățeanului. Iar numărul mare de cazuri este pus pe neglijența omului de rând, nu pe incompetența, lipsa de profesionalism și lipsa de responsabilitate a autorităților clujene în acest sens.

CITEȘTE ȘI: Emil Boc, după numărul mare de cazuri din Cluj: „Bătălia cu covidul se duce în afara spitalelor… Acolo trebuie să întărim cel mai mult măsurile”

 

 

 

 

 

 

sursa foto: portalinvatamant.ro 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *