In vizor

Costurile pentru modernizarea parcului Caragiale, aproape duble față de suma din contractul cu NORD CONFOREST. Cum justifică Primăria?

În ultima perioada toate proiectele Primăriei Cluj-Napoca au necesitat o actualizare a indicatorilor tehnico-economici cauzată de creșterea prețurilor. Nici proiectul de modernizarea a Parcului I.L Caragiale și străzii Octavian Petrovici nu face excepție. Costurile pentru acest proiect au crescut de la 18 milioane de lei la 34 de milioane de lei.

Prin proiect se propune reamenajare parcului I.L Caragiale, înclouirea totală a mobilierului urban existent cu mobilier nou pentru repaos și recreere, conservarea și protejarea vestigiilor arheologice, iluminat ambiental și stâlpi noi de iluminat. Totodată se propune descoperirea Canalului Morii a cărui traseu a fost acoperit la sfârșitul anilor 80 cu o dală de beton, precum și regândirea în întregime a străzii Octavian Petrovici prin reconfigurarea geometriei acesteia în plan, eliminarea tuturor parcărilor existente, înlocuirea straturilor de uzură existente, a sistemului de iluminat precum și dotarea acesteia cu mobilier uban nou și aliniament de arbori.

De ce a crescut valoarea proiectului?

Contractul de proiectare și execuție a fost semnat în mai 2021 cu SC NORD CONFOREST SA – SC COSTIN ȘI VLAD BIROU DE PROIECTARE SA, cu o valoare de 18,8 milioane de lei.

Ulterior atribuirii contractului de proiectare și execuție, au apărut modificări în cadrul proiectului de proiectare PT. S-a constat că traseul canalului de pe strada Barițiu al Companiei de Apă Someș nu coincide cu traseul menajer, conform planșelor din 1996-1998. Având în vedere aceste aspecte este necesară modificarea soluției propusă inițial prin expertiza tehnică, și anume consolidarea cu piloți forați întrucât aceștia ar interesecta tavanul menajer. Astfel s-a propus schimbarea soluției tehnice prin fundarea directă cu radier general din beton armat.

De asemenea, în urma săpăturilor de pe suprafața parcului s-au identificat o serie de vestigii arheologice: Zidul medieval al primei incinte fortificate a orașului și Zidul medieval al incintei orașului Napoca. Astfel că se impune conservarea și punerea în valoare a acestora.

Valoarea actualizată a devizului de lucrări este de 34,5 milioane de lei.

Primăria zice că proiectul a crescut doar cu 8,9 milioane de lei

Primăria Cluj-Napoca susține că sumele nu au crescut decât cu 8,9 milioane de lei deoarece suma pentru acest proiect aprobat în 2020 a fost de 25,5 milioane de lei. Faptul că licitația a fost adjudecată la suma de 18,5 milioane reprezintă o economie făcută de Primărie.

Valoarea nou propusă de 34,5 milioane de lei rezultă din:

  1. introducerea în Devizul general a Capitolului 7, unde la subcapitolul 7.2 au fost cuprinse sume pentru constituirea rezervei de implementare pentru ajustarea de preț potrivit indicilor de cost în construcții publicat de INS.
  2. introducerea în deviz a sumelor pentru conservarea și punerea în valoare a descoperirilor arheologice.

Proiectul va fi finanțat din fonduri europene

Primăria Cluj-Napoca a accesat o finanțare europeană pentru acest proiect. Din totalul investiției de 34,5 milioane de lei valoarea eligibilă este de 31,3 milioane de lei, iar cheltuielile neeligibile sunt de 3,1 milioane de lei.

Durata de exeucție a proiectului este de 14 luni, iar durata de implementare este de 24 de luni.