Din oras

Costurile pentru amenajarea străzii Mihai Kogălniceanu, stabilite la aproape un an de la desemnarea câștigătorilor concursului de soluții

La aproape un an de la desemnarea câștigătorilor concursului de soluții pentru amenajarea străzii Mihail Kogălniceanu, Primăria Cluj-Napoca aprobă cheltuielile aferente lucrărilor de amenajare a străzilor Mihail Kogălniceanu, Universității și împrejurimi. În acest sens, în ședința de Consiliu Local de joi, 4 iulie, va fi supus votului consilierilor un proiect de hotărâre.

Valoarea totală a proiectului este de 48,7 milioane lei, din care contribuția municipiului Cluj-Napoca este în valoare de 1,3 milioane lei, iar restul sunt fonduri europene.

Conform proiectului de hotărâre, obiectivele specifice ale proiectului sunt: construirea/modernizarea/extinderea de zone pietonale, inclusiv măsuri de reducere a traficului auto în anumite zone; dotarea cu mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, toalete ecologice, suport parcare biciclete etc); calmarea, eficientizarea și reducerea traficului motorizat în zonă, în favoarea dezvoltării unei rețele atractive și sigure de trasee ciclistice; plantarea de arbori și arbuști; asigurarea de zone pietonale și de spații cu caracter prioritar pietonal, chiar dacă suportă trafic redus; asigurarea unui mediu înconjurător cât mai prietenos, reducerea poluărilor sub limita pericolului asupra sănătății umane.

Anul trecut, a avut loc un concurs pentru amenajarea străzii Mihail Kogălniceanu. Câștigătorii concursului au fost anunțați în septembrie 2018, urmând apoi derularea următoarelor etape.

Peste 95% din suprafaţa totală a zonei va fi de tip „shared space”, un concept care face din stradă un spaţiu comun pentru autoturisme, biciclete şi pietoni.

„Strada este recuperată din nesatisfăcătorul ei statut prezent de spaţiu de tranzit, pentru o succesiune de experienţe variate, multiple. Doar trei materiale de pavaj sunt folosite într-un mod diferenţiat în funcţie de amplasament şi efectul dorit. Continuitatea spaţială este asigurată printr-o rigolă centrală, o altă referinţă la structuri istorice. Unul dintre meritele majore ale propunerii este modul de tratare a vegetaţiei existente şi propuse. Plantaţiile sunt o unealtă suplimentară pentru configurarea spaţiului urban, controlul perspectivelor şi crearea mediilor intime. Se procedează la o alegere atentă a speciilor botanice şi a locului unde se amplasează. Arborii accentuează ciclul anotimpurilor, iar iluminatul proiectat cu atenţie marchează ciclul zilelor şi al nopţilor”, declarau, anul trecut, arhitecţii care au selectat proiectul câştigător.

Cifrele proiectului: 25.001 mp de „shared space”, 198 mp spaţiu verde, 240 de arbori plantaţi, 11 parcări pentru autoturisme, 2 staţii încărcare autoturisme electrice, 90 parcări biciclete, 5 staţii încărcare biciclete electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *