Din oras

Costurile clujenilor pentru căldură și apă caldă se majorează cu 15%. Emil Boc: Menținem factura la un procent suportabil pentru populație

Clujenii vor plăti mai mult pentru căldură. Edilul Emil Boc a prezentat „realitatea de hârtie” în privința majorării prețului la gigacalorie și a costurilor pe care clujenii vor trebui să le achite începând din această iarnă pentru căldură și apă caldă. Consilierii locali vor aproba în ședința extraordinară de luni, 22 noiembrie, noile tarife care se aplică începând din luna noiembrie pentru serviciul de furnizare a agentului termic. Astfel, clujenii vor plăti cu cca 15% mai mult în această iarnă pentru căldură și apă caldă. 

„În sfârșit am putut să prezint Consiliului local, pe care l-am convocat luni, situația căldurii la Cluj pentru cei care sunt conectați la sistemul de termoficare.

Am făcut niște eforturi financiare uriașe. 

Avem o creștere de aproape 20 de milioane de lei față de ce plăteam până acum, deci aproape 4 milioane de euro în plus față de ce am plătit în 2021 pentru a menține factura la un procent suportabil pentru populație. 

Vom avea o subvenție de la Primărie de aproape 47 milioane de lei, cu alte cuvinte aproape 10 milioane de euro pentru ca factura la cetățeni să fie suportabilă”, a anunțat edilul Emil Boc într-o intervenție radio. 

Prețul de producție al gigacaloriei este de 664 de lei. Prețul pe care-l vor plăti clujenii va fi de 278 de lei. 

Creșterea este de cca 15%.

Față de prețul inițial pe care îl plăteau clujenii pentru căldură – 242 de lei, creșterea prețului/gigacalorie va fi de 36 de lei, cu un total de 278 lei. 

Potrivit autorităților, prețul gigacaloriei în Cluj-Napoca nu a mai fost majorat din anul 2018. 

Primăria analizează noua Strategie locală a serviciului de alimentare cu energie termică a consumatorilor din Municipiul Cluj-Napoca în perioada 2021-2030 și perspectivă 2050, prin aplicarea căreia noile blocuri cu un număr mai mare de 6 apartamente vor fi obligate să se racordeze la sistemul centralizat de termoficare, iar centralele individuale vor fi interzise. 

CITEȘTE ȘIContinuă dezbaterea pe prețul gigacaloriei și subvenționare în prag de iarnă, dar se anunță o nouă strategie pentru sistemul de termoficare din Cluj. Boc: Tendința este de a elimina centralele pentru viitor și de conectare la sistemul de termoficare

Din păcate, începând din noiembrie 2021, clujenii vor fi nevoiți să suporte costuri mai mari pentru căldură. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *