In vizor

Costoiu a venit cu sange rece si fara bani la UBB. Cercetatorii sangelui artificial lucreaza pe gratis de 4 luni

Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Cercetare, din cadrul Ministerului Educatiei Nationale (MEN) a venit azi cu mana pe mapa la Facultatea de Chimie, unde Radu Silaghi-Dumitrescu incearca sa isi continue cercetarile de Nobel. Tinerii care injecteaza sangele artificial sobolanilor nu au fost platiti de 4 luni. Costoiu promite 400.000 de lei pentru cercetare in 2014, insa nici la aceasta ora nu a virat 2.000 de euro pentru salarii.

Mihnea Costoiu a venit ca la moaste la Facultatea de Chimie a Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB). Cu nesfarsita abnegatie pentru cercetare si vadit interes pentru sange, ministrul a intarziat 10 minute la intalnirea pe care el si-a programat-o cu inventatorul sangelui artificial de la Cluj. Coborat dintr-un Mercedes lustruit, care valoreaza cat materialele necesare testelor clinice pe durata unui intreg an de cercetare a sangelui artificial, Mihnea Costoiu a vrut sa vada cu ochii lui laboratoarele in care oamenii de stiinta se chinuie sa prepare sangele artificial.

“Situatia este asa cum a fost cand ne-am vazut ultima data. De aproape patru luni nu am mai fost platiti”, a recunoscut, pentru Ziar de Cluj, Anca Farkas, masteranda care se ocupa de testele clinice pe sobolani, in cadrul Insitutului pentru Cercetari Biologice (ICB), inainte ca ministrul sa-si ceara scuze, in laborator, “pentru ca va deranjeaza colegii din presa”.

Prea senin si zambitor, Costoiu s-a perindat cu un intreg alai compus din PSD-isti sangerii de Cluj, in trei laboratoare in care oamenii de stiinta prepara mostrele de sange artificial.

“Foarte frumos, da, da”, a mimat ministrul Educatiei.

El a refuzat sa faca orice alta declaratie privitoare la situatia salariilor cercetatorilor uitati de minister, de 4 luni. Intrebat, punctual, daca in Ministerul Educatiei nu se gasesc 2.000 de euro pentru salarii, el a evitat sa raspunda. A ales sa stea la poze si sa dea mana, in biroul decanului, cu rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, laolalta cu alaiul de PSD-isti: intarziatii Gheorghe Vuscan, Horia Nasra si „doamna ministru Aurelia Cristea”.

“Primeste toata lumea bani fara probleme. Da. Foarte repede”, s-a razgandit, ulterior, ministrul, in cap de alai, pe coridoarele Facultatii de Chimie, pentru Ziar de Cluj.

Intrebat de situatia cercetatorilor, ramasi fara finantare in primele 3 luni din an, Costoiu a declarat ca “nu am facut nicio promisiune de acest trimestru sau de alt trimestru in mod special”.

“Domnul profesor o sa primeasca cati bani o sa aiba nevoie anul acesta. Sa vedem cati bani are nevoie domnul profesor si ii va primi, la fel ca pentru celelalte proiecte de cercetare”, a adaugat ministrul care a propus Sangele artificial pe lista proiectelor cu prioritate nationala.

Ce inseamna prioritate pentru MEN?

Proiectul sangelui artificial a fost inclus, in 2013, la propunerea lui Mihnea Costoiu, intr-o lista de proiecte cu prioritate nationala. Teoretic. Ce inseamna asta in practica?

“Proiectul sangelui va fi evaluat de o comisie de profesionisti a UBB. Comisia va fi stabilita de catre domnul rector”, a anuntat Costoiu. “Pentru ca asta este mersul lucrurilor in cercetare”, a tinut isonul Ioan Aurel Pop, in stanga Tatalui Costoiu.

Pe scurt, cercetatorii sangelui artificial vor trebui sa faca vrafuri de dosare in care sa arate in ce stadiu sunt cu proiectul de Nobel, care in acest moment e nefinantat, cu toate ca ministrul a anuntat o alocare dubla de fonduri pentru proiect, in acest an, fata de 200 de mii de lei primiti in 2013. Intrebat, punctual, cand vin cei 400 de mii de lei promisi, Costoiu a declarat ca “banii vor ajunge candva in aprilie”.

Se vede ca trebuie sa ai sange rece ca sa vii, din postura de ministru responsabil cu finantarea cercetarii la nivel national si sa vizitezi primul proiect de Nobel din Romania pe care nu-l finantezi, doar cu mana pe mapa. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *