In vizor

Costoiu a venit cu sange rece si fara bani la UBB. Cercetatorii sangelui artificial lucreaza pe gratis de 4 luni

Scris de 469

Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Cercetare, din cadrul Ministerului Educatiei Nationale (MEN) a venit azi cu mana pe mapa la Facultatea de Chimie, unde Radu Silaghi-Dumitrescu incearca sa isi continue cercetarile de Nobel. Tinerii care injecteaza sangele artificial sobolanilor nu au fost platiti de 4 luni. Costoiu promite 400.000 de lei pentru cercetare in 2014, insa nici la aceasta ora nu a virat 2.000 de euro pentru salarii.

Mihnea Costoiu a venit ca la moaste la Facultatea de Chimie a Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB). Cu nesfarsita abnegatie pentru cercetare si vadit interes pentru sange, ministrul a intarziat 10 minute la intalnirea pe care el si-a programat-o cu inventatorul sangelui artificial de la Cluj. Coborat dintr-un Mercedes lustruit, care valoreaza cat materialele necesare testelor clinice pe durata unui intreg an de cercetare a sangelui artificial, Mihnea Costoiu a vrut sa vada cu ochii lui laboratoarele in care oamenii de stiinta se chinuie sa prepare sangele artificial.

“Situatia este asa cum a fost cand ne-am vazut ultima data. De aproape patru luni nu am mai fost platiti”, a recunoscut, pentru Ziar de Cluj, Anca Farkas, masteranda care se ocupa de testele clinice pe sobolani, in cadrul Insitutului pentru Cercetari Biologice (ICB), inainte ca ministrul sa-si ceara scuze, in laborator, “pentru ca va deranjeaza colegii din presa”.

Prea senin si zambitor, Costoiu s-a perindat cu un intreg alai compus din PSD-isti sangerii de Cluj, in trei laboratoare in care oamenii de stiinta prepara mostrele de sange artificial.

“Foarte frumos, da, da”, a mimat ministrul Educatiei.

El a refuzat sa faca orice alta declaratie privitoare la situatia salariilor cercetatorilor uitati de minister, de 4 luni. Intrebat, punctual, daca in Ministerul Educatiei nu se gasesc 2.000 de euro pentru salarii, el a evitat sa raspunda. A ales sa stea la poze si sa dea mana, in biroul decanului, cu rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, laolalta cu alaiul de PSD-isti: intarziatii Gheorghe Vuscan, Horia Nasra si “doamna ministru Aurelia Cristea”.

“Primeste toata lumea bani fara probleme. Da. Foarte repede”, s-a razgandit, ulterior, ministrul, in cap de alai, pe coridoarele Facultatii de Chimie, pentru Ziar de Cluj.

Intrebat de situatia cercetatorilor, ramasi fara finantare in primele 3 luni din an, Costoiu a declarat ca “nu am facut nicio promisiune de acest trimestru sau de alt trimestru in mod special”.

“Domnul profesor o sa primeasca cati bani o sa aiba nevoie anul acesta. Sa vedem cati bani are nevoie domnul profesor si ii va primi, la fel ca pentru celelalte proiecte de cercetare”, a adaugat ministrul care a propus Sangele artificial pe lista proiectelor cu prioritate nationala.

Ce inseamna prioritate pentru MEN?

Proiectul sangelui artificial a fost inclus, in 2013, la propunerea lui Mihnea Costoiu, intr-o lista de proiecte cu prioritate nationala. Teoretic. Ce inseamna asta in practica?

“Proiectul sangelui va fi evaluat de o comisie de profesionisti a UBB. Comisia va fi stabilita de catre domnul rector”, a anuntat Costoiu. “Pentru ca asta este mersul lucrurilor in cercetare”, a tinut isonul Ioan Aurel Pop, in stanga Tatalui Costoiu.

Pe scurt, cercetatorii sangelui artificial vor trebui sa faca vrafuri de dosare in care sa arate in ce stadiu sunt cu proiectul de Nobel, care in acest moment e nefinantat, cu toate ca ministrul a anuntat o alocare dubla de fonduri pentru proiect, in acest an, fata de 200 de mii de lei primiti in 2013. Intrebat, punctual, cand vin cei 400 de mii de lei promisi, Costoiu a declarat ca “banii vor ajunge candva in aprilie”.

Se vede ca trebuie sa ai sange rece ca sa vii, din postura de ministru responsabil cu finantarea cercetarii la nivel national si sa vizitezi primul proiect de Nobel din Romania pe care nu-l finantezi, doar cu mana pe mapa. ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 2 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 8 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 9 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 9 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 12 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 13 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 1 day Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE