PORTRET

Cosmin Mihaiu, un clujean care la 26 de ani conduce o companie inovativă care transformă recuperarea medicală într-o joacă

Cosmin Mihaiu este, la 26 de ani, conducătorul unei companii inovative care combină informatica cu medicina pentru a le oferi celor care au nevoie de recuperare fizică o soluție interactivă pentru a își realiza exercițiile într-un mod plăcut și distractiv. Împreună cu încă 3 colegi de facultate, Cosmin Mihaiu a dezvoltat un soft care, folosind tehnologia Microsoft Kinect, îi ajută pe pacienți să facă kinetoterapie sub formă de joacă și astfel să se simtă atrași de această formă de activitate, să nu sară peste ședințe și să se recupereze mai rapid. 

Pentru softul lor, Mira (Medical Interactive Recovery Assistant), studenții clujeni au primit importante premii internaționale, iar compania lor se dezvoltă în prezent în România și în Anglia, colaborând cu prestigioase universități și centre medicale. 

Jocurile pe calculator și recuperarea fizică

Cosmin Mihaiu s-a născut în Cluj și, de mic, a fost pasionat de jocurile pe calculator. A absolvit Colegiul Național „Emil Racoviță”, după care a urmat Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul UBB, specializarea Ingineria Informației. În anul II de facultate, a format o echipă, împreună cu încă 3 colegi, pentru a participa la competiția Microsoft – Imagine Cup, cu un proiect cu care tinerii au reușit să ajungă în finala mondială și care a pus bazele a ceea ce mai târziu a devenit MIRA:

„Eram la masă cu colegii mei, alături de mentorul nostru, Dan Suciu, și fiecare dintre noi propuneam idei. Eu le-am povestit cum mi-am rupt mâna în copilărie, am rememorat experiența anevoioasă de recuperare pe care am avut-o și atunci ne-am gândit că ar fi interesant să facem o aplicație pentru a îi ajuta pe pacienții care au nevoie de terapie, pentru a avea o experiență de recuperare fizică cât mai plăcută. 

Am început să ne documentăm, să vedem ce alte soluții aplicau terapeuții și am văzut că mulți începeau să folosească Nintendo Wii în terapiile lor. Însă nu exista nimic pe piață specific terapiei medicale, toate jocurile de pe Wii erau destinate oamenilor sănătoși și atunci ne-am gândit să construim noi o soluție specifică pentru kinetoterapie, pentru că celelalte soluții care existau la vremea aceea erau sau foarte complicate, sau foarte scumpe.

Am participat cu ideea noastră la Imagine Cup, în New York, unde am reprezentat România la categoria Software Design și am ajuns în ultima rundă, ceea ce a însemnat top 6 la nivel mondial. După competiție ne-am hotărât să continuăm proiectul și, un an mai târziu, după ce eu și cu Andrei Dascălu am terminat facultatea, ne-am focusat mai mult pe partea de business, ca să aducem produsul la un nivel de business adevărat.”

Mira Rehab, o companie multinațională încă de la început 

În 2012, tinerii din echipa MIRA au aplicat pentru acceleratorul de start-upuri Healthbox, ei fiind cea mai tânără dintre cele 7 echipe selectate pentru a participa în acest program de accelerare, de îndrumare în industria medicală.  După numai o lună, tinerii au deschis în Marea Britanie compania Mira Rehab Limited, Healthbox, investind în proiectul lor 50 000 de lire. În timp ce colegii săi s-au întors în România pentru a se ocupa mai departe de partea de cercetare pe care o implică dezvoltarea Mira, Călin Mihaiu a rămas în Anglia pentru a încerca să găsească colaborări, oportunități și soluții pentru a crește businessul lor.

După 3 luni de participare în programul Healthbox, cele 7 echipe și-au prezentat rezultatele în fața unui public format din peste 250 de investitori și de specialiști din industria medicală, publicul a votat pentru compania care a găsit cea mai inovativă soluție la o provocare a industriei medicale, iar MIRA a câștigat premiul de 10 000 de lire. 

În Anglia, Cosmin Mihaiu a pus bazele unei colaborări cu Universitatea din Manchester și cu un spital din Manchester cu care Mira a început să dezvolte exerciții de prevenire a căderilor și unele destinate terapiei vorbirii:

„Prin aceste colaborări aduceam primul venit în companie și, în același timp, prototipul de Mira a devenit o primă variantă pe care am început să o vindem. În primele luni ale anului 2014 am început să dezvoltăm pentru ei ceea ce ne propusesem și am avut primele vânzări ale produsului nostru în varianta Beta în Anglia și în România. Am aplicat și la un grant cu partenerii din Manchester, grant pe care l-am câștigat, prin care ne-am acoperit costurile și prin care am putut realiza prima testare de fezabilitate a aplicației noastre cu persoane în vârstă. Prin faza a doua a acelui grant am continuat dezvoltarea produsului și testarea cu persoane în vârstă, toată suma primită am investit-o în cercetare și dezvoltare.

Momentan, Mira oferă terapii pentru membrele superioare și inferioare, umăr, cot, genunchi, șold, și dezvoltăm aplicații ca să putem ajuta cât mai multă lume pentru cât mai multe condiții, inclusiv pentru problemele cognitive. Produsul nostru este adresat instituțiilor care oferă servicii de terapie pentru toate vârstele, cel mai tânăr utilizator al aplicației a avut 3 ani, iar cel mai în vârstă, 92.”

Mira a fost creată ca o unealtă pentru terapeut, pentru a fi folosită cu pacienții în așa fel încât aceștia să aibă o experiență de recuperare mai plăcută. Softul nu este unul destinat folosirii pe cont propriu de către pacient, ci numai sub îndrumarea terapeutului. Recent, tinerii de la Mira au lansat și varianta care permite utilizarea de la distanță a programului, sub monitorizarea terapeutului care poate urmări și corecta evoluția pacientului care execută exercițiile acasă.

Acum, softul Mira este disponibil pentru pacienții din Cluj la centrul „Un zâmbet cu Mira”, pentru cei din Alba-Iulia la Centrul „Maria Beatrice”, iar cei din București se pot recupera „jucându-se” la „Fundația Bucureștii Noi”. În Anglia, aplicația este folosită în cadrul câtorva spitale din Manchester și din Londra, iar prin activitatea sa, Cosmin Mihaiu speră să crească constant numărul centrelor care folosesc Mira.

Perseverența este cheia succesului

De-a lungul timpului, Cosmin Mihaiu, Andrei Dascălu, Andrei Cantea și Alina Călin, fondatorii Mira, au primit mai multe premii importante ca o recunoaștere a muncii lor. După Imagine Cup, ei au fost invitați la Kairos 50, topul celor mai inovative businessuri din lume create de studenți, au fost prezenți în ediția specială a Forbes România „30 sub 30”, iar în 2015 Cosmin Mihaiu a prezentat soluția Mira pe scena TED în Vancouver. 

Tânărul de 26 de ani consideră că perseverența este cel mai important factor de succes, alături de mentorii care sunt necesari pentru a  te îndruma într-o direcție cât mai corectă:

„Mentorii sunt persoane care te pot ajuta să nu faci greșeli, iar un sfat pe care îl dau tuturor este să nu renunțe niciodată la visul lor, chiar dacă pe parcurs pot apărea o mulțime de motive pentru a renunța!”, conchide CEO-ul Mira Rehab.

Foto: Facebook Cosmin Mihaiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *