In vizor

Corpul de clădire de la Saligny, reclamat drept insalubru de părinții elevilor relocați de la Coșbuc, a fost reparat și igienizat de Serviciul Tehnic al Primăriei Cluj-Napoca

Părinții au reclamat în mod repetat către Ziar de Cluj condițiile insalubre în care învață copiii lor, elevi ai Colegiului Național „Georghe Coșbuc”, ce funcționează provizoriu și într-o clădire pusă la dispoziție de către Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” (din anul 2017, o parte dintre elevii de la Coșbuc au fost mutați în alte unități, până la finalizarea lucrărilor de consolidare și de renovare a vechii clădiri a colegiului).

Ultima sesizare ne-a fost transmisă acum câteva zile, mama unei eleve reclamând condițiile improprii în care învață fiica sa de 10 ani – mizeria, igienizarea necorespunzătoare a claselor și a toaletelor, lipsa măsurilor de prevenție în contextul gripei sezoniere, păduchii din clase.

Citiți  și: Părinții reclamă din nou condițiile infecte în care învață elevii de la Colegiul Coșbuc, „prizonieri” în clădirea Colegiului Tehnic Anghel Saligny

Ziar de Cluj a sesizat Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, Inspectoratul Școlar Județean, Primăria municipiului Cluj-Napoca, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” și Colegiul Național „George Coșbuc” asupra reclamației primite.

Directorul Colegiului Național „Georghe Coșbuc”, prof. Valentin Maxim-Oros, ne-a comunicat faptul că „monitorizarea stării de sănătate a elevilor se face zilnic”, că la triajul de după vacanța de iarnă au fost identificate 4 cazuri de pediculoză (păduchi) în clase diferite, la ciclul primar, iar ca urmare a triajului din această săptămână a mai fost depistat încă un caz, care este izolat la domiciliu. Directorul a mai precizat și faptul că personalul școlii este instruit cu privire la curățenia și dezinfecția spațiilor utilizate în procesul educativ.

Prof. Valentin Maxim-Oros ne-a mai informat „de asemenea că prezența elevilor din ciclul primar în clădirea Colegiului Tehnic Anghel Saligny s-a datorat lucrărilor de reabilitare derulate la sediul principal al Colegiului Național George Coșbuc”:

„Clădirea ne-a fost pusă la dispoziție cu amabilitate și colegialitate pentru a putea desfășura orele într-un singur schimb.

Toate intervențiile făcute la clădire (reparații, igienizări etc.) s-au făcut în urma unei colaborări excelente între cele două unități de învățământ și cu sprijinul Serviciului Tehnic al Primăriei.”

Citiți și: Directorului Colegiului Național „George Coșbuc” reacționează la reclamațiile părinților elevilor mutați la Anghel Saligny: „Monitorizarea stării de sănătate a elevilor se face zilnic”

Directorul Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”, care îi găzduiește temporar și pe elevii de la Coșbuc, ne-a comunicat că „microclimatul instructiv-educativ pentru elevii ciclului primar de la Colegiul Național «George Coșbuc» este asigurat de personalul acestuia, nu de personalul nostru, în spațiul reparat și igienizat cu sprijinul Serviciului Tehnic al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, spațiu pe care am putut să îl punem noi la dispoziție pe termen limitat.”

„În acest sens, consider că este corect să ascultăm opinia domniilor lor pentru a înțelege problemele cu care se confruntă”, ne-a transmis prof. Corina-Virginia Pop. De îndată ce le vom primi, vom asculta cu multă atenție și opiniile reprezentanților Primăriei Cluj-Napoca, al cărei Serviciu Tehnic a reparat și igienizat spațiul sesizat de mai mulți părinți drept insalubru.

Directorul Colegiului Tehnic „Anghel Saligny” a precizat pentru Ziar de Cluj că niciun elev de la Saligny, care învață în corpurile de clădire administrate de către Colegiul Tehnic, nu a avut și nu are pediculoză.

Cazurile de pediculoză au fost înregistrate, așadar, doar la elevii din ciclul primar de la Coșbuc, care învață în corpul B al Colegiului Saligny, reparat și igienizat de Serviciul Tehnic al Primăriei și administrat de personalul Colegiului Coșbuc. Conform declarațiilor directorului Colegiului Tehnic Saligny, în clădirile în care învață elevii Colegiului Saligny nu există probleme de igienă.

Vă redăm integral răspunsul directorului Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”, prof. Corina-Virginia Pop:

„Am citit cu mare atenție documentul pe care ni l-ați transmis în 11.12.2020, pe adresa electronică a școlii. Este adevărat că elevii din ciclul primar de la Colegiul Național „George Coșbuc” au fost relocați într-o clădire a școlii noastre (clădirea B) până la finalizarea lucrărilor de reabilitare a clădirilor de pe strada Avram Iancu.

Sunt în măsură să vă răspund la îngrijorările care vizează desfășurarea procesului instructiv-educativ din școala pe care o reprezint și doresc să fac acest lucru având în vedere că imaginea Colegiului Tehnic «Anghel Saligny» a fost afectată într-un mod nedrept.

Elevii Colegiului Tehnic «Anghel Saligny» își desfășoară activitatea în clădirea A (ore de predare și de laborator), clădirile C și D pentru activitățile practice și orele de sport. Acestea sunt clădirile pe care noi le administrăm în momentul de față și în care își desfășoară activitatea angajații Colegiului Tehnic «Anghel Saligny».

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Cluj care au efectuat controalele sanitare nu au găsit nereguli în unitatea noastră școlară, îngrijitoarele școlii noastre își îndeplinesc sarcinile de lucru în mod exemplar, cu atât mai mult cu cât toată lumea înțelege importanța prevenției în plin sezon al gripei. Procedurile de igienizare sunt cunoscute de personal și respectate. «Igiena în Saligny» nu este precară. Băile elevilor sau ale personalului au în permanență hârtie igienică în suporturi, săpun lichid în dozatoare, iar mopurile sunt schimbate în funcție de sectorul igienizat (conform procedurilor).

Articolul face referire la cazuri de pediculoză, dar nu îi exclude pe elevii școlii noastre. Doresc să subliniez că niciun elev al Colegiului Tehnic «Anghel Saligny» nu a avut și nu are pediculoză, iar afirmația mea poate fi verificată și confirmată de personalul medical de la cabinetul școlii.

Microclimatul instructiv-educativ pentru elevii ciclului primar de la Colegiul Național «George Coșbuc» este asigurat de personalul acestuia, nu de personalul nostru, în spațiul reparat și igienizat cu sprijinul Serviciului Tehnic al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, spațiu pe care am putut să îl punem noi la dispoziție pe termen limitat. În acest sens, consider că este corect să ascultăm opinia domniilor lor pentru a înțelege problemele cu care se confruntă.

Între cele două școli a existat permanent o bună comunicare și am căutat împreună soluții pentru problemele care au apărut pe parcurs.

Pentru noi, profesorii de la Colegiul Tehnic «Anghel Saligny», fiecare elev este valoros și respectat și nu merită să fie umilit și desconsiderat. Mai mult, mă întreb ce a simțit părintele copilului care studiază la Colegiul Tehnic «Anghel Saligny» când a citit sesizarea mamei?”

Inspectoratul Școlar Județean Cluj ne-a transmis astăzi că, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj, va monitoriza în continuare activitatea instructiv-educativă a elevilor care învață în clădirea a doua a Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”, clărire pusă la dispoziția Colegiului Național „George Coșbuc” pe perioada cât Primăria municipiului Cluj-Napoca va reabilita clădirile Colegiului.

Așadar, toate drumurile duc la Primăria Cluj-Napoca! Municipalitatea a întârziat lucrările de reabilitare a clădirilor Colegiului Național „George Coșbuc”, iar elevii din ciclul primar de la Coșbuc au fost nevoiți să învețe în clădirea pusă la dispoziție de către Colegiul Saligny, în spațiul reparat și „igienizat” cu sprijinul Serviciului Tehnic al Primăriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *