Sanatate

CORONAVIRUSUL SE ÎNTOARCE DIN "VACANŢĂ": A treia săptămână consecutivă de creștere a cazurilor de COVID-19 în România

Relaxarea anunțată în urmă cu o lună de preşedintele Klaus Iohannis, pare să se apropie de sfârșit. Coronavirusul se întoarce „din vacanţă”. În toată această „vacanţă” campania de vaccinare a fost înlocuită de campania de alegeri a partidelor din coaliţie: PNL şi USR-PLUS. În rest România a rămas să se bucure de creşterea preţurilor şi de împrumuturile luate pentru plata pensiilor nesimţite. Coaliţa de guvernare este total pe contrasens cu ceea ce au promis în campania electorală şi cu ceea ce doresc românii. Politicienii au rămas blocaţi în propria campanie de imagine.

La Cluj, primarul Emil Boc se pregăteşte să pună din nou oraşul preş la picioarele plodului de sereist Buta, să-şi ţină festivalul de muzică pe stick. Suntem curioşi cine va plăti (dintre adevăraţii vinovaţi) preţul viitoarelor restricţii.

Săptămâna 26 iulie – 1 august a fost a treia săptămână consecutivă în care numărul cazurilor noi de COVID-19 a crescut. Pentru prima dată după două luni, numărul cazurilor noi săptămânale trece de 1000.

Evoluția pandemiei în România nu pare să țină cont de rata de vaccinare și nici de restricții și respectarea acestora.

În săptămâna 26 iulie – 1 august au fost înregistrate 1049 de cazuri noi de COVID-19. Autoritățile pun creșterea în principal pe extinderea variantei Delta a coronavirusului, devenită dominantă.

Ultima săptămână cu peste 1000 de cazuri a fost 31 mai – 6 iunie, după care a urmat o scădere constantă până la 285 de cazuri în săptămâna 5-11 iulie. Ulterior, s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri în fiecare săptămână. Situația din spitale este sub control, chiar dacă și numărul pacienților din secțiile de ATI s-a dublat.

În contextul acestei creșteri și a unui presupus val 4 al pandemiei în România, autoritățile vehiculează tot mai des scenariul revenirii la unele restricții, cu varianta ca acestea să fie impuse doar persoanelor nevaccinate. Pe de altă parte, se dorește evitarea opririi din nou a unor activități economice și școlare, după un an și jumătate de funcționare intermitentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *