Editorial

CORONAVIRUȘELUL

Scris de 306

Acum, că s-a confirmat primul caz de coronavirus în România, ne putem liniști: în sfârșit, am intrat și noi în rândul lumii. Ce mă intrigă e că am intrat cu doar un caz. La ce potențial are țara asta, mă așteptam să ne facem un debut fulminant, cu minim 10 cazuri: „Loaț’ de-aici, amatorilor!”

Trecând peste isteria generată de titlurile panicarde din presă, serios că trebuie să ne liniștim. În loc să ne panicăm, mai bine ne-am informa din surse sigure și am avea grijă de noi. Nu e rău că ți-ai umplut cămara, dar dacă ignori recomandările specialiștilor legate de igienă, ai cam dat cu mucii-n fasolea din conservă. Mâna întinsă care nu se spală, nu primește protecție.

Să ne potolim poneii, că vom muri mai repede de paranoia decât de cronavirus. Ca să nu mai sune atât de amenințător, hai să-l alintăm coronavirușel. Așadar, coronavirușelul face parte din familia coronaviridelor, o familie disfuncțională, care se ține doar de prostii prin natură. Dintre membrii acestei familii degenerate, 4 sunt specifici omului, iar 3 dintre ei sunt responsabili pentru 15-29% din ce numim „răceli sezoniere”. Deci, o familie nasoală, dar suntem obișnuiți cu ea. Vorba aia: prietenii ți-i alegi, familia ți-o dă Dumnezeu.

Coronavirușelul este cel mai nou membru al acestei familii depravate și problema lui este că se răspândește foarte rapid și nu are încă un leac. E ca ruda aia de la țară de care nu ești foarte mândru când o scoți în lume, dar n-ai ce face, că n-o poți da afară din familie. E ca mătușa aia care pune cele mai nasoale întrebări la masa de Crăciun, gen „când vă căsătoriți?”, „când faceți un copil?”. E ca uncheșul ăla care se îmbată la nuntă și pipăie tot ce prinde.

Chiar dacă a creat panică la nivel global, coronavirușelul e mai „cuminte” decât pare:

– din 44.672 de cazuri confirmate, 2,3% au murit, toți clasificați ca pacienți critici
– din 44.672 de cazuri confirmate, 81% au fost ușoare, 14% severe și 5% critice
– dintr-un total de 2.087 de pacienți critici, au murit 49%
– mortalitatea a fost mai ridicată în cazul celor care sufereau de alte afecțiuni: 10,5% pentru boli cardiovasculare, 7,3% pentru diabet, 6,3% pentru boli respiratorii cronice, 6% pentru hipertensiune arterială și 5,6% pentru cancer.

Datele sunt publicate de „Chinese Center for Disease Control and Prevention” și ar trebui să ne liniștească: au murit 2,3% din 44.672 de cazuri confirmate, toți pacienți în stare critică. Să nu uităm că 81% din cele 44.672 de cazuri confirmate sunt ușoare. Repet, să ne potolim poneii.

Ce putem face ca să ne protejăm? Să ascultăm sfaturile ministerului Sănătății:

– spălați-vă pe mâini de mai multe ori

– evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute

– nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile

– acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți

– nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice, decât în cazul în care vă prescrie medicul

– curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool

– utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave

– sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa, de cel puțin 14 zile.

Dacă la oraș oamenii au năvălit ca turcii în magazine, la țară situația e mai relaxată. Cei de la „Libertatea” s-au dus să-i întrebe pe săteni cum văd ei criza asta care a băgat spaima în orășeni.

„Am auzit că la oraş cumpără oamenii din magazine tot şi se închid în case. Noi nu putem să ne închidem în case, că trebuie să dăm mâncare la animale. Şi, mă scuzaţi, WC-ul îl avem în curte, nu în casă.”

„M-am pregătit de coronavirus la popă, uite-aşa. La anii mei, ce să mai aştept?”

„Noi, la ţară, suntem oricum răciţi tot timpul, că stăm pe afară. Mai ales când se schimbă vremea, ca acum.”

„Coronavirus? Se stinge cu ţuiculiţă! Eu nici gripă n-am făcut, în viaţa mea. Am stat la spital la Floreasca numai după ce-am avut o bătaie cu unii, dar atât”.

Veșnicia s-a născut la sat, iar paranoia la oraș.ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Justitie
  JUSTIȚIE DE DRAGUL PENSIEI SPECIALE: Delia Purice, de la Curtea de Apel Cluj, se cere în pensie
 • Acum 6 hours Politica
  Marcel Ciolacu, despre mandatele președintelui Iohannis: ”Au fost ani de zile pierduți din cauza unor ranchiune, discuții politice și a unor decizii”
 • Acum 7 hours Rautacisme
  Sabin Sarmas – dusmanul Clujului. A muscat mana lui Boc si s-a dat cu securistii de la STS, inclusiv in problema cloud-ului!
 • Acum 10 hours In vizor
  PÂNĂ CÂND OSĂ NE MAI MINTĂ BOC, CA PE ULTIMII OAMENI? Criza gunoaielor pândește din umbră: Supercom n-a primit încă ordinul de începere a contractului pentru că nu îndeplinește obligațiile asumate
 • Acum 10 hours Eveniment
  TÂLHAR LA 27 de ani: A fost arestat preventiv după ce a agresat o femeie de 96 de ani şi i-a furat trei tablouri. A fost recuperat unul dintre tablouri
 • Acum 13 hours Anchete
  Prințul Alin “ÎNTR-O ZI” Tișe și regele Emil OSĂ Boc nu numai că au pierdut cloudul regional, dar n-au fost în stare să aducă la Cluj nici măcar o fracțiune din cloud-ul mare guvernamental de 500 de milioane de euro
 • Acum 14 hours Eveniment
  SĂ TRĂIASCĂ ANTIDERAPANTUL, CĂ MI-A PUS ÎN ȘANȚ BĂRBATUL! De la atâtat deszăpezire pe drumurile județene din Cluj, o mașină cu 4 pasageri s-a răsturnat în decor
 • Acum 16 hours In vizor
  70 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea de la Sighet și 10 zile de la smulgerea din soclu a statuii sale de către ”doreii” angajați de Boc să ”reabiliteze” zona. Tot o ucidere. A memoriei
 • Acum 1 day Analiza
  Marțafoii Clujului, Alin Tișe și Emil Boc, au trimis la STS o adresă smiorcăită, de ciudă că Clujul a pierdut Cloud-ul Regional. Sunt Tișe și Boc izolați de PNL?
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  VIDEO/FOTO: Cluj-Napoca, ca un patinoar. N-a făcut ”OSĂ” Boc patinoar pe lacul din Parcul Central, a făcut iarna în tot orașul
 • Acum 2 days Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 2 days Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE