Politica

Coroian: Daca Alin Tise era presedintele CJ nu se faceau investitiile din imprumut

Scris de 145

Contractarea unui imprumut de 134,2 milioane de lei si garantarea pentru un credit de 50 de milioane pentru Aeroportul International au starnit discutii aprinse intre putere si opozitie in Consiliul Judetean. Liderul grupului PDL din Consiliul Judetean Cluj, Alexandru Coroian, considera ca seful judetului Horea Uioreanu a esuat in aducerea fondurilor guvernamentale la Cluj si este convins ca fostul presedinte al forului judetean, pedelistul Alin Tise s-ar fi descurcat mai bine.

Consilierii judeteni au probat la finalul anului trecut contractarea unui credit de aproximativ 30 de milioane de euro, din care sa fie suportate cofinantarile la proiectele majore, derulate din bani europeni. Este vorba de Sistemul de management integrat al deseurilor, parcurile industriale Tetarom I si IV, drumul turistic Rachitele-Ic Ponor, extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata precum si studii pentru dezvoltarea infratructurii de transport intermodal pentru pasageri si marfa la Aeroportul Cluj.

Consilierul PDL Alexandru Coroian, care le-a reprosat colegilor din USL lipsa fondurilor guvernamentale si faptul ca se imprumuta prea mult este de parere ca fostul presedinte al CJ, Alin Tise s-ar fi descurcat fara imprumuturi pentru proiectele aflate deja in derulare.

“Aceste imprumuturi confirma esecul lui Uioreanu de a aduce fonduri in Cluj de la guvernul USL, asa cum s-a laudat in campanie. Imprumutul in sine nu este o problema, ci modul in care va fi gestionat. Practic toate investitiile mari in infrastructura se bazeaza pe imprumut, nu se pune niciun leu din buget. In plus suma mi se pare destul de mare dintr-o data fara sa fie niciun proiect nou. Dupa cum bine stiti, in cei patru ani cat a fost Alin Tise presedinte nu am recurs la niciun imprumut. Am obtinut finantari guvernamentale substantiale, un bun exemplu fiind 14-15 milioane pentru stadion. Nu cred ca Alin Tise s-ar fi imprumutat pentru proiectele aflate in derulare, poate pentru proiecte noi, dar pentru cele in derulare aveau planuri de investitii multianuale foarte bine puse la punct. E putin probabil sa fi luat imprumut pentru partea de cofinantare, aveau un montaj financiar destul de bun. Pentru investitii noi s-ar fi putut lua in calcul si varianta asta”, a subliniat Coroian.

Cu toate acestea administratia locala PDL recurge deseori la credite pentru finantarea investitiilor, cel mai elocvent exemplu fiind cel contractat in 2011 de la CEC Bank, in valoare de 300 de milioane de lei, scadent in acest an.

“Imprumutul in sine nu este o problema, daca este foarte bine gestionat. Pot sa fiu de acord cu o parte din imprumut, sunt anumite proiecte care trebuie cofinantate, dar acum practic toate investitiile majore din judet se bazeaza pe imprumut si cofinantare si cheltuielile neeligibile, plus ca nu avem niciun proiect mare nou”, a spus Coroian.

Consilierii judeteni USL au justificat imprumutul prin scaderea bugetului destinat investitiilor. Banii urmeaza sa fie impartiti intre cele sase proiecte pentru a suporta cheltuielile neeligibile si cofinantarea din partea CJ.

“Imprumutul este absolut necesar. Alin Tise bineinteles ca nu avea niciun imprumut pentru ca nu aveau niciun proiect major, nici nu avea pentru ce sa se imprumute. Nu a investit un leu in drumuri, am mostenit o retea de drumuri facute praf pe care trebuie sa le fac, clujenii se asteapta sa le fac. Am adus mai multe fonduri decat au adus ei pe tot mandatul”, a replicat Uioreanu.

Foto: citynews.ro

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 20 hours Rautacisme
  “Părintele” Urbanismului de Cumetrie şi al dezastrului urban din Cluj-Napoca, ales președinte al comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor
 • Acum 20 hours Justitie
  JUSTIŢIE CU DEDICAŢIE. Blocaj total în dosarul ritualurilor cu Ayahuasca în care sunt judecați Gelu Oltean și Vanessa Youness: De aproape nouă luni instanța nu motivează decizia de CP
 • Acum 23 hours Politica
  George Simion s-a crezut pe stadion. Aceeaşi concepţie de #misecuvine şi la parvenitul acesta căţărat pe Tricolor
 • Acum 23 hours PubliNews
  Boa constrictor, pitoni regali şi cameleoni cu un colorit de excepție, într-o expoziţie exotică de reptile, la Iulius Mall Cluj
 • Acum 24 hours Din oras
  Căldura “prosteşte” Natura: Au înflorit din nou castanii
 • Acum 1 day Eveniment
  Un pui de vulpe a fost filmat în Baza sportivă Gheorgheni
 • Acum 1 day Politica
  Sebastian Burduja, fiul unui devalizator al Bancorex, este noul interimar la Ministerul Educaţiei, după demisia lui Cîmpeanu
 • Acum 1 day Politica
  Sorin Cîmpeanu anunță că a demisionat din funcția de ministru al Educației
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu: ”Eu nu susțin amendamentul ca judecătorii să poată fi numiți în funcții de procuror-șef”
 • Acum 2 days In vizor
  Alo, domni, domnițe, domnișoare, ”comunicatorii” din CJ Cluj, Aline, ”întreținere” nu înseamnă ”investiție”. Maxim alocarea de fonduri de azi înseamnă ”investim în întreținere” (sperăm că nu a unor firme de casă)
 • Acum 2 days Rautacisme
  L-AU SCOS DE LA NAFTALINĂ PE ŞURUBARU, să-şi justifice salariul: După trei ani de “colectare selectivă” a deşeurilor, aceasta “Se face în proporție de 2% la blocuri”
 • Acum 2 days In vizor
  Primăria s-a asociat, firma faliment a dat, fie numele banilor risipiţi lăudat! SC ANSA SMART ENERGY SRL a dat faliment, dar asociatul Pantelică de la “readepică” şi municipalitatea nu s-au înscris la masa credală să recupereze aproape 11 milioane de lei
 • Acum 2 days PubliNews
  Festivalul SoNoRo aduce muzica clasică în Iulius Mall Cluj! Pe scenă vor urca muzicieni renumiți la nivel internațional
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE