Afacerea zilei

Cornelius Brody – CEO iQuest: „Cel mai mare pericol care paste IT-ul clujean e autosufocarea. Specializarea este cheia supravietuirii”

Ziar de Cluj isi continua misiunea de a consemna pentru dumneavoastra, dragi cititori, povestile savuroase ale granzilor din IT-ul clujean. Este o premiera jurnalistica fiindca, pana acum, niciun ziar local clujean nu a avut o initiativa in acest sens si, asata e mandria noastra, ca doar Ziar de Cluj a beneficiat de increderea totala a acestor lideri de a-si deschide usile fara teama catre comunitate, pentru ca orasul sa afle de ce aceasta comunitate IT este atat de importanta.

Nu am ajuns inca la vremea concluziilor, mai e mult pana la asta. Dar intelegem incetul cu incetul, afland povestilor acestor lideri cat de mult le datoreaza Clujul celor 14 000 de angajati din industria IT. Ei misca Clujul. Au salarii bune si meritate, stabilesc noi standarde profesionale, datorita lor, companii de top precum Porsche, Mercedes, Boeing sau Virgin afla ca, in estul Europei, exista un oras pe nume Cluj-Napoca in cuptorul caruia se topesc cele mai bune si creative minti pentru a se crea produse ce vor schimba lumea.

Astazi, a venit momentul sa il introducem pe scena pe un “veteran” al industriei. Cornelius Brody, CEO iQuest, a simtit inca din 1998 ca Cluj-Napoca are potential. Inteligenta si viziunea acestui om ce zambeste mereu, dar taie cu vorbele realitatile zilei, a dus iQuest foarte sus in topul companiilor de profil. 

iQuest este un mic gigant, o firma clujeana cu 600 de angajati si o experienta de 16 ani pe piata internationala de IT, cu un portofoliu de invidiat si o reputatie pe masura. Infiintata la Frankfurt de un clujean care a avut ideea sa creeze o punte tehnologica intre cultura germana si cea romaneasca, compania livreaza un portofoliu extins de solutii software personalizate, produse si servicii integrate, in intreaga Europa si in America. Aplicatia Trip Journal dezvoltata de iQuest a fost premiata de Google cu 100.000 de dolari, iar un an mai tarziu, aceeasi aplicatie a fost declarata cea mai buna aplicatie din lume pentru telefoanele iPhone.

 

Pozitiv, rafinat, cu picioarele pe pamant

 

Rar ai, in viata, norocul sa intalnesti un om sincer optimist si pozitiv, dar in acelasi timp matur si ponderat, inteligent, rafinat, de o modestie si o discretie pe care doar bunul simt si respectul fata de propria persoana i le confera, cu o perspectiva atat de sanatoasa asupra vietii si din gura caruia fiecare cuvant e o poate fi o idee menita sa-ti deschida mintea. 

Cornelius Brody este cel care, in 1998, a pus, in Germania, bazele companiei iQuest, devenita unul dintre principalii jucatori de pe piata locala, dar si internationala. A absolvit Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, sectia Electronica-Comunicatii, in 1986, si a stat un an stagiar la Baia Mare. La 25 de ani a luat drumul Germaniei, simtind ca are nevoie de o alta perspectiva asupra vietii, cea oferita de Vest. 

„Primii ani in RFG au fost o ruptura totala, din punct de vedere cultural, emotional. Eram sarac lipit, plecasem doar cu o valiza. Abia dupa un an am prins primul job la Bonn. In `91-`92, mi s-a oferit sansa unui salt in cariera:  am devenit sef de departament. Aveam 20 de oameni in subordine si atunci mi-am dat seama cat de putine lucruri stiam, de fapt. Eram focusat pe tehnica, eram un bun project manager, dar nu aveam viziune, nu aveam perspectiva de ansamblu. Am hotarat sa ma intorc la studiu. MBA-ul iti largeste orizontul, te ajuta sa intelegi mecanismele economice, iar apoi poti sa alegi ce cale sa urmezi. Fie te calezi pe o nisa si devii foarte bun, fie mergi consultanta sau antreprenoriat. Eu am ales sa fac consultanta, ca sa utilizez cunostintele pe care le-am asimilat si experienta tehnica”, spune Cornelius Brody, Founder & Co-CEO iQuest.

Muncea in perioada aceea foarte mult, iar week-end-urile si le petrecea cu prietenii. Trecea pe acasa atat de rar, incat a ajuns la un moment dat sa isi puna problema daca mai e necesar sa tina casa aceea. 

 

„Libertatea e invers proportionala cu numarul de chei pe care le ai la breloc”

 

„Am redus numarul cheilor la doua, cea de la apartament si cea de la masina. Apoi am renuntat la apartament si mi-am vandut masina. Timp de un an, am fost un om foarte liber. In perioada `94-`98 am facut consultanta, apoi am decis ca e momentul sa imi deschid o afacere. Antreprenoriatul l-am avut intotdeauna in sange. In ’98 am inceput, la Cluj si Frankfurt simultan. Nu era la moda sa codezi, pe-atunci. Am senzatia ca am avut un mare noroc. Aveam 10 ani de experienta in Vest si ma simteam acasa in ambele culturi, iar asta e relativ rar. Imi conferea un avantaj tactic. Eu aveam abilitatea de a vedea in fiecare dintre cele doua lumi oportunitatile neexploatate. Viziunea mea a fost sa creez o punte intre Est si Vest. Numele de iQuest vine de la cautarea personala pe care mi-am propus-o acum 16 ani”, povesteste Cornelius Brody.

 

Amenintarile cu care se confrunta piata locala de IT

 

Cel mai mare pericol care paste IT-ul clujean, dupa parerea Chief Executive-ului de la iQuest, e autosufocarea. Faptul ca vin multe cereri pe care Clujul nu mai are capacitatea sa le preia duce la o evolutie in spirala a salariilor. Cresterea salariilor poate fi buna pentru angajatii respectivi si familiile lor, dar, per ansamblu, submineaza competitivitatea unei intregi structuri. Universitatea produce specialistii de care industria IT are nevoie, dar nu in cantitati suficiente.

CEO-ul de la iQuest nu neaga faptul ca marketarea Clujului ca noul „Silicon Valley” poate dauna comunitatii locale de IT, existand pericoul de a atrage giganti care vor pune si mai multa presiune pe resursele si asa insuficiente, iar asta ar putea duce la explozia pretului pe ora.

„Noi avem clienti mari si ne vine tot mai greu sa livram, pentru ca ne lipsesc oameni. Specialistii buni sunt greu de gasit si nu vin pe bani putini. In asemenea situatie, solutia ar fi sa scazi stacheta, angajand oameni mai putin pregatiti sau sa accepti sa oferi salarii mai mari celor pe care vrei sa-i atragi. Altfel, exista riscul sa pierzi acei clienti. Eu aleg sa nu fac compromisuri in privinta calitatii”, spune Cornelius Brody.

 

Clusterul IT de la Cluj

 

In opinia CEO-ului de la iQuest, structura Clusterului IT este foarte fragmentata, fiecare gestioneaza bucatica lui si lipsa de timp face ca imposibila presiunea pozitiva, in mod concertat, pe universitati pentru a determina producerea de specialistii de care este nevoie. 

„Clusterul e o idee buna si am sprijinit-o, desi nu m-am implicat foarte mult, din lipsa de timp. Scopul era crearea unei mase critice de livrare, care sa permita atacarea unor proiecte de anvergura pe care niciunul dintre noi nu ni le puteam asuma. Nu cladirea de unde se lucreaza e importanta, ci posibilitatea de a merge impreuna mai departe decat putem singuri. Solutia este un mediator, o persoana integrativa si diplomata care sa reuseasca sa ne adune”, mai spune Cornelius Brody.

 

Marimea nu conteaza

 

„Niciodata n-am judecat o afacere in functie de numarul de oameni. Mi se pare irelevant. Ceea ce conteaza e valoarea pe care o produc acesti oameni. Si cu totii ar trebui sa fie preocupati sa migreze in sus in privinta plusvalorii oferite. Din pacate, outsourcing-ul in Cluj nu mai poate concura la pret pe zi cum poate, de exemplu, Filipine”, opineaza fondatorul iQuest.

Solutia pe care o vede Cornelius Brody este ca firma sa demonstreze ca e capabila sa livreze calitate. Si pentru asta trebuie sa se specializeze pe ceva, trebuie sa isi aleaga nise tehnologice sau produse de software pe care sa le livreze la o calitate inalta. O firma mica care reuseste sa stapaneasca in cele mai mici amanunte secretele nisei pe care si-a ales-o – fie ca e vorba de o platforma, un produs sau o nisa tehnologica – are mai multe sanse decat o companie mare care vrea sa prinda contracte in mod generic, nespecializat.

Daca nu te specializezi, pierzi teren in fata competitiei. Prognoza mea e ca aceasta lupta se va acutiza si ii va scoate de pe piata pe cei care nu reusesc sa se adapteze noilor conditii. Specializarea este cheia, dupa parerea mea. Noi asta facem acum si ne-am ales cateva directii pe care mergem”, mai spune Cornelius Brody. 

 

Societatii romanesti ii lipsesc modelele

 

„Lipseste notiunea de role model. Din pacate, la noi, model demn de urmat este considerat cel care a facut bani. Punct. Din `49, tara asta a inceput sa anihileze elita, a distrus modelele. Si atunci, simtul estetic, nu mai vorbim de reperele morale sau de alta natura, nu mai exista. Numitorul comun e banul. Daca am reusi sa cream o structura care sa reinventeze, care sa puna in evidenta niste modele, societatea noastra ar incepe sa se miste intr-o directie buna”, e de parere Cornelius Brody. 

 

Timpul, o alta resursa deficitara 

„Mie mereu mi se intampla sa nu ajung sa imi rezolv toate taskurile pana la sfarsitul zilei. Intervine atunci nevoia de prioritizare. Asa ca am de ales daca sa rezolv problemele clientilor mei sau sa merg la lunch-uri si sa socializez. Aleg mereu in favoarea clientilor”, admite fondatorul iQuest.

 

Cum poate fi pastrat spiritul cu care a debutat afacerea? Cum te poti proteja de virusul corporatizarii?

 

„Spiritul initial nu-l poti pastra, dar poti pastra nucleul. Eu insist foarte mult pe valori. La doar un an dupa infiintare, am pus pe masa prima pagina despre valorile iQuest, spre surprinderea clor 6 colegi pe care ii aveam atunci si care nu intelegeau de ce imi pierd vremea cu asta in loc sa vand mai multe proiecte. Eu continui sa vorbesc despre valori, despre respect, despre curaj, despre onoare. Sunt valori la care eu tin. Dar nu e suficient sa vorbesti despre ele, trebuie sa se si vada in ceea ce faci ca le respecti”, spune CEO-ul de la iQuest.

Marimea unei companii aduce cu sine necesitatea dezvoltarii unor procese si proceduri. Dar e diferit fata de o structura corporatista care presupune ca o decizie sa mearga pe 7 nivele, sa obtina 7 semnaturi inainte de a incepe sa fie implementata. 

„Cum balansam existenta acestor proceduri necesare cu agilitatea pentru care ne iubesc clientii? Aici intervine creativitatea managerului”, marturiseste Cornelius Brody.

Planuri de viitor: un super sediu pentru iQuest

 

„Vom face acel sediu la care visam de mult, cu sala de fitness, cu spa, poate un day care center, dar nu le vom tine inchise, ci le vom deschide si comunitatii. Bineinteles, angajatii nostri vor avea prioritate. Eu vad acolo si o piateta, o fantana arteziana. Sediul este o prioritate majora. Se lucreaza intens la proiect si vrem sa ne mutam la sfarsitul lui 2015”, spune managerul companiei.

„Am construit o axa mare cu Germania si Elvetia, dar avem clienti si in Anglia si America. Crestem cum ne duc clientii, nu ne-am setat sa atingem un anumit numar de angajati sau de sedii. In privinta fondului de investitii care a intrat ca si actionar, am cautat sa fie minoritar, pentru ca am nevoie sa pastram controlul directiei in care se indreapta firma. Am cautat insa si pe cineva care sa ne sustina, sa ne completeze, si am gasit oamenii potriviti”, spune fondatorul iQuest.

Din ianuarie 2014, sefia companiei se imparte intre Cornelius Brody si Jurgen Samuel, care este responsabil de initiativele de crestere strategica si implementarea viziunii de leadership in cultura organizationala.

 

Echilibrul dintre viata profesionala si cea personala

 

„Sunt mecanisme foarte complexe. Fiecare isi gaseste balanta in mod diferit. Eu fac sport, practic Aikido, ma bucur de viata, sunt pozitiv, dar nu in mod artificial, mai sunt si cautari spirituale care ma preocupa si care imi fac bine”, marturiseste Cornelius Brody.

 

Cum trebuie sa arate angajatul iQuest?

 

„Sa aiba motor bun. Trebuie sa aiba capacitate, trebuie sa-i simtim potentialul. Si mai trebuie sa se potriveasca cu noi, cu cultura iQuest. Acest factor nu este masurabil: trebuie sa ai feeling-ul ca se potriveste”, spune CEO-ul iQuest.

In luarea deciziilor, Cornelius Brody se bazeaza si pe intuitie. In 1998 a riscat pentru ca a simtit ca este potential pe acea piata si a sesizat acel catalizator, reprezentat de puntea culturala intre Est si Vest. A reusit sa imbine tehnologia vestica si stilul de munca german cu resursele umane autohtone.

Oamenii de la Cluj sunt foarte buni. Clujul a fost o alegere geniala pe care n-am regretat-o niciodata”, mai spune fondatorul iQuest.

In privinta viitorului IT-ului, dar si al iQuest, Cornelius Brody il citeaza pe Churchill: „It’s not the end, it’s not even the beginning of the end, it might be the end of the beginning.”

 

Un cadou de la Ziar de Cluj pentru doi prieteni

 

Ziar de Cluj i-a facut o surpriza lui Cornelius Brody: i-a prilejuit intalnirea, dupa foarte multi ani (nu spunem cati :)) ) cu cel mai bun prieten din copilarie, Ovidiu Blag, astazi jurnalist si scriitor.

In amintirea prieteniei care i-a legat si ca sa suplineasca anii de absenta, scriitorul Ovidiu Blag i-a oferit lui Cornelius Brody cartea sa, Supercampionii Clujului.

 

„Exista o chimie intre noi. Eram nedespartiti. Amandoi eram foarte buni la invatatura si preocupati de sport. Eram cei mai buni prieteni și rivali la sport”, isi aminteste Ovidiu Blag.

Cei doi isi petreceau timpul liber impreuna, cand in casa unuia, cand in a celuilalt. Tatal lui Cornel, un medic reputat, i-a trimis tatalui lui Ovidiu o carte de vizita pe spatele careia a scris ca ar dori sa se cunoasca si ii invita la cina.

„Minute in sir a stat tata cu cartea aceea de vizita in mana, intorcand-o cand pe o parte, cand pe alta. Era prima oara, probabil, cand vedea asa ceva si i se parea foarte stranie invitatia. In cele din urma, a decis sa o onoreze. A fost o vizita minunata, pe care si acum o tin minte cu placere”, povesteste Ovidiu Blag.

Familia Brody locuia in acea vreme in casa in care functioneaza acum restaurantul Colin`s. Intr-un castan din curte, Cornel avea o casa in toata regula. 

„Duceam in casuta saci de castane si, de sus, aruncam cu castane in trecatori”, isi aminteste amuzat Cornelius Brody.

„Era o casa in toata regula, cea din copac. Ne simteam acolo ca niste mici Robinson Crusoe”, adauga Ovidiu Blag.

Iar amintirile s-au derulat in continuare, cu frenezie, intre cei doi vechi prieteni, care au plecat impreuna razand. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *