In vizor

Copiii născuți după 31 august sunt DISCRIMINAȚI la înscrierea în GRĂDINIȚE: ”Copilul meu nu are aceleași drepturi cu cel născut până în 31 august”

O lege aberantă creează discriminări între copiii născuți în același an în momentul în care părinții vor să îi înscrie la grădiniță sau la școală. Practic copii născuți în prima parte a anului, respectiv până în 31 august sunt avantajați de această lege, în timp ce părinții care au copii născuți în a doua parte a anului sunt nevoiți fie să bată pe la uși și să spere că se eliberează un loc, sau să îi dea mai târziu la grădiniță. Dacă totuși vor prinde un loc, aceștia pot ajunge să repete o grupă înainte să poată merge la școală.  

Situația este și mai gravă în acest an când atât locurile din creșe cât și cele din grădiniță s-au înjumătățit din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. Practic, la creșe sunt doar 137 de locuri, pe care se bat peste 1000 de copii. Situația se repetă și la grădiniță, astfel că șansele copiilor născuți după 31 august au și mai puține șanse să prindă un loc la grădiniță.  

Copilul meu împlinește 3 ani în 11 septembrie. În mod normal, ar trebui să înceapă grădinița dar noi nu suntem primiți pe nicăieri. Am fost repeziți când am fost cu dosarul pentru înscriere, ne-am simțit în plus, am fost mustrati, a trebuit sa plec capul de rușine. Știu că dosarele pentru cei născuți după 1 sept se depun dupa/în 1 sept, dar mi s-a părut atata de absurd! Mi-a fost mila de copilul meu. Și îmi e rușine de el, ca nu pot face mai mult. Deja, de la primii pași în viață trebuie să înfrunte diferențele!!! Copilul meu e deja diferit de cel nascut până în 31 august, deși este același an. Copilul meu nu are aceleași drepturi cu cel născut pana în 31 august. Copilul meu îi este inferior celui născut pana în 31 august. Aceia au parte de educatie, aceia isi fac in liniste ghiozdanelul pentru mers la grădi.

Părinții caută cele mai bune grădinițe, se interesează despre educatoare, însă dacă au un copil născut după 31 august nu vor avea nicio șansă să prindă un loc la grădinița pe care și-o doresc. 

Fetița mea e din Octombrie si tocmai ce am vorbit cu directoarea grădiniței unde am vrea si nu poate primi dosarul decât în etapa de ajustări, după 11 august si doar daca mai sunt locuri si au prioritate cei care împlinesc primii 3 ani. La fel mi-a zis, sa caut alta grădiniță unde mai sunt mai multe locuri neocupate.

La fel și al meu… Născut pe 11 septembrie. În prima etapa nu ne-au luat dosarul pe motiv ca doar în etapa a doua preiau dosarele copilașilor care împlinesc 3 ani după 31.08. Surpriza de azi… Nu mai aduceți dosarul ca s-au ocupat locurile în condițiile în care amândoi suntem cu carte de munca, are frate în grădiniță și certificat de handicap… Lucruri care erau criterii de departajare.

Eu am fost sa depun dosarul la grădiniță pentru înscriere. Pur si simplu am fost scoasă afara ca doamna de la secretariat avea de lucru si ca nu mai sunt locuri disponibile. Am fost informată sa merg in data de 20 Iulie pentru înscriere ( copilul face 3 ani in Decembrie) si cei care fac dupa data de 31 august 3 ani sa fie înscriși din dată de 20 Iulie. 

Anul trecut am pățit și eu așa. Făcea băiețelul 3 ani pe 10 Septembrie și mi l-a respins. Abia anul asta am reușit că face 4 ani. 

Situația este disperată pentru părinții care nu au reușit să obțină anul trecut un loc la creșă. Anul acesta șansele pentru creșă sunt extraordinar de mici și nici la grădiniță nu sunt primiți. 

Și băiețelul meu este născut în 29 noiembrie, la gradinita nu îl pot lua că e prea mic iar la creșe nu sunt locuri. 

Al meu face 3 ani în noiembrie, nu are loc nici la creșă ( nici anul trecut nu am avut), nici la grădiniță…. Deci, va intra în colectivitate la 5 ani, probabil, când e obligatoriu sa facă grupa mare…. Ca la Cluj. 

Mămicile sunt foarte nemulțumite de aceste prevederi legale și chiar se discută despre faptul că ar trebui să programeze sarcinile astfel încât să aibă copii născuți în prima parte a anului. 

Ar trebui sa ne programam procreerea in functie de ei. Acolo vom ajunge!  

Toate site-urile grădinițelor din Cluj-Napoca menționează faptul că în prima etapă pot fi depuse doar dosarele copiilor care împlinesc 3 ani până în 31 august. Ceilalți copii vor fi nevoiți să aștepte etapă a doua de înscrieri sau etapa de ajustări. În acest moment în România doar grupa mare este parte a învățământului obligatoriu. Învățământul general obligatoriu cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul secundar superior și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030.Autoritățile locale și centrale ar trebui să găsească soluții de școlarizare pentru toți elevii și să nu vină cu reguli prin care unii copii sunt dezavantajați și astfel nu se suprapopulează grupele. Din toamnă, dacă regulile privind distanțarea socială se mențin sute de copii vor rămâne acasă, iar părinții fie vor apela la grădinițe private, dacă găsesc loc și dacă bugetul le permite, fie vor apela la bunici sau alte rude, sau unul dintre ei va sta acasă cu cel mic, în lipsa unor alte soluții. Primăria a anunțat că subvenționează plata unor bone, singura problemă este că nu se pre găsesc astfel încât aceasta să poată reprezenta într-adevăr o soluție.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *