Sanatate

Convalescenta dupa un infarct miocardic

Daca ati suferit un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral (ACV) si doriti sa va petreceti convalescenta in conditii cat mai bune, aveti multe optiuni in acest sens. Cele mai multe functii revin la normal in primele sase luni de la accident, astfel ca in acest interval de timp trebuie sa va asigurati ca organismul dvs. beneficiaza de uin suport nutritiv optim.

Folosirea oxigenului in mod eficient

ACV-urile si infarctele de miocard au ca rezultat aparitia unor zone de tesuturi (celule) slab oxigenate, probabil din cauza reducerii sau disparitiei complete a circulatiei sanguine la acele niveluri.

Asadar, ce se poate face pentru a facilita patrunderea substantelor nutritive si in special a oxigenului in aceste zone afectate? Raspunsul consta in cresterea aportului de vitamina E, de coenzima Q-10, de vitamina C si de alti antioxidanti. Aceste substante nutritive vor favoriza patrunderea si utilizarea oxigenului in celulele aflate in plin proces de refacere.

Astfel, mariti aportul dvs. zilnic prin suplimentare cu:

– Coenzima Q-10       180 mg
– Vitamina E              800 mg (1000 UI)
-Vitamina C              6000 mg
-Formule antioxidante:  2 sau mai bine 3 pe zi.


Aparitia de noi celule sanatoase

Organismul uman are o capacitate remarcabila de regenerare a propriilor celule – si unele substante nutritive contribuie la acest proces. Schematic, celulele sunt niste containere care mentin lichidul interstitial in afara lor si nutrientii de care au nevoie in interior.

Membrana celulara, structura care permite aceasta separare controlata, este alcatuita din fosfolipide si din acizi grasi. Prin marirea aportului alimentar de fosfolipide, mai ales fosfatidil-serina (FS), se produce accelerarea la maximum a proceselor de reparatie tistulara, in special la nivelul sistemului nervos. Rezultatele sunt de-a dreptul spectaculoase.

FS provine din lecitina care, la randul ei, este extrasa din boabele de soaia. Lecitina, mai ales imbogatita cu FS, este de asemeni bogata in fosfatidil colina (FC), care partricipa la sinteza acetil-colinei, un neurotransmitator esential pentru memorie. Impreuna, aceste substante favorizeaza refacerea celulara, in special a celulelor componente ale sistemului nervos. Se pot procura granule de lecitina imbogatita cu FS ce pot fi adaugate in cereale. Astfel, recurgeti la un supliment adecvat.

Un alt element-cheie implicat in formarea membranelor celulare este aminoacidul denumit glutamina. Acesta contribuie la refacerea muschilor dupa leziuni sau dupa interventii chirurgicale si este cel mai abundent aminoacid din lichidul cefalo-rahidian.

Desi nu s-a demonstrat acest lucru, glutamina ar trebui sa fie in mod logic folositoare refacerii dupa un AVC sau dupa un infarct de cord. Cel mai usor si mai ieftin mod de suplimentare a glutaminei este sub forma de pudra. Fiind insipida, poate fi dizolvata in apa sau suc de fructe adaugata in cerealele consumate la micul dejun.

Deci, daca ati suferit un AVC sau un infarct miocardic, in urmatoarele luni  de convalescenta v-ar putea fi de folos suplimente sub forma de:

– Fosfatidil serina:   300 mg (600 mg in primele 2 saptamani);
Glutamina :           3000 mg (6000 mg in primele 2 saptamani).

Dupa incheierea perioadei de convalescenta, reduceti la jumatate aceste doze, pentru a obtine doze optime de intretinere. De asemenea, si acizii grasi esentiali au o importanta vitala, desi nu e cazul sa fie suplimentati peste nivelurile enumarate pentru “pacientii cu risc deosebit”.

Interactiunile medicament – substante nutritive

Dupa un ACV, vi se poate prescrie, cel mai probabil, o asociere de medicamente. Cum unele medicamente, ca de exemplu aspirina, tind sa subtieze sangele, trebuie sa fiti atenti cu substantele nutritive care produc acelasi efect. In aceasta categorie intra uleiul de peste AEP (efect puternic), vitamina E si B3 (efect redus). Daca aceste substante sunt administrate in doze terapeutice, s-ar putea sa nu mai aveti nevoie de aspirina; oricum, in aceasta privinta mveti decide de comun acord cu medicul dvs. curant.

Problemele de sanatate cardiovasculara sunt complexe. Substantele nutritive luate in discutie difera una de cealalta, astfel incat nu se poate prerscrie o reteta universal valabila. De aceea, se recomanda calduros sa apelati la un specialist in materie de nutritie, care va poate ghida prin acest labirint si va poate recomanda exact ce aveti dvs. nevoie.


.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *