In vizor

Controlul asupra CNATDCU/Daniel DAVID: „NO COMMENT. E o situație sensibilă…”

Un număr de 12 rectori, printre care și câteva personalități din Clujul universitar, s-au înscris în competiția pentru comisiile care vor numi direct membrii Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor Universitare (CNATDCU), ale căror mandate expiră pe 10 iunie. Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai”, nu figurează în lista celor înscriși în acest proces, dar a apreciat că întrucât situația la nivel de CNATDCU este una „sensibilă”, nu dorește deocamdată să comenteze modul în care se desfășoară aceste proceduri. 

Totodată, rectorul universității clujene consideră că este nevoie de o dezbatere amplă pe acest subiect. 

Mandatele actualilor membri ai Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) expiră în această vară, în cursul lunii iunie. În prezent se desfășoară un adevărat joc subteran pentru stabilirea comisiilor care aleg membrii CNATDCU.

Despre acest subiect a scris inițial publicația pressone.ro

În această cursă s-au înscris doisprezece rectori din instituțiile de învățământ superior din România, printre aceștia figurează și doi rectori din Cluj: 

– Cornel Cățoi, rector aflat la al doilea mandat la cârma Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca; 

– Radu Marcel Moraru, rector pentru al doilea mandat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

Și Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, fost rector pentru 2 mandate la UBB Cluj-Napoca și actual președinte CNATDCU, se află de asemenea pe lista universitarilor care vor să numească în continuare membrii CNATDCU, după cum nota recent edupedu.ro

CITEȘTE ȘI: Rectori clujeni care vor să preia controlul asupra CNATDCU. Miza: destinația fondurilor doctorale și banii din cercetare

Responsabilitatea alegerii acestui corp de specialiști ai Ministerului Educației și Cercetării (MEC) este transferată între doi actanți însemnați ai acestui joc: ministrul Monica Anisie și Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor (CNR).

„E o situație sensibilă, pe mine nu m-ați văzut acolo (înscris –n.r.). 

Ce pot spune în condițiile astea, ținând cont că sunt și colegi, inclusiv din Cluj? 

Vă pot spune că NU comentez.

Nu vreau să comentez pentru că e o situație complicată și nu pot comenta”, a declarat rectorul UBB Cluj-Napoca, Daniel David, la solicitarea Ziar de Cluj

Totuși, rectorul universității clujene a apreciat că subiectul participării rectorilor în diverse foruri și consilii, merită dezbătut pentru a fi transparentizat, dar și pentru stabilirea unor criterii clare prin care să fie îndepărtate orice suspiciuni cu privire la legitimitatea candidaturii acestora:

„Eu o să aștept, cândva, o dezbatere, despre cât, unde ar trebui să fie implicați rectorii în structurile naționale și în urma acelei dezbateri să avem niște politici foarte clare, în care unde trebuie să fie rectori, să fie; unde nu trebuie să fie rectori, să nu fie. 

Și toată lumea să accepte acest lucru.

În acest moment, cât timp nu avem această dezbatere colegială, ca să ne dăm seama cum e mai bine și cum e rău, prefer să spun: no comment.

Sunt o mulțime de comisii naționale în jurul ministerului (Ministerului Educației și Cercetării – n.r.), și consilii, și eu asta aș vrea să facem: o dezbatere colegială și publică, să vedem unde și cât se pot implica rectorii, și unde nu-i bine să se implice, și după aceea toți să urmăm regula respectivă. 

Dar fiindcă nu am avut dezbaterea, repet, prefer să nu fac comentarii în condițiile în care colegi de-ai mei sunt implicați în proces”, a declarat rectorul Universității „Babeș-Bolyai”, profesorul universitar Daniel David.

Există șanse ca în viitorul apropiat să avem parte de o asemenea dezbatere? 

Rectorul universității clujene s-a arătat încrezător în privința unei asemenea discuții, afirmând că se va implica activ pentru stimularea acesteia.

„Da, eu o voi stimula.

Și alături de mine sunt și alții care vor să stimulăm discuția asta, sunt convins că și ministerul (Ministerul Educației și Cercetării – n.r.) va dori și chiar forurile de conducere ale universităților și ale rectorilor.

În sensul că e în interesul tuturor să facem o procedură transparentă, ca atunci când trebuie să candidăm, să putem candida și să nu fim oarecum judecați că n-ar fi trebuit să fim acolo.

Pentru ca toată lumea să știe explicit unde e bine și unde nu e bine să candideze rectorii”, a conchis Daniel David. 

CNATDCU reprezintă structura care decide condițiile și criteriile minimale necesare obținerii titulului de profesor universitar, condițiile pentru atribuirea titlului de doctor, evaluarea profesorilor universitari în vederea coordonării doctoratelor, precum și înființarea noilor școli doctorale. 

În această vară, pe 10 iunie, expiră mandatele actualilor membri ai Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Decizia cu privire la componența comisiilor CNATDCU aparține ministrului Educației, Monica Anisie.

 

 

 

 

 

sursa foto: danieldavidubb.wordpress.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *