Din oras

Controalele sunt confidentiale la firmele care pacalesc oamenii cu locuri de munca in strainatate

Zeci de oameni se plang ca au fost pacaliti de SC Mainstream Identity Management SRL si SC Blue Dream Consulting SRL din Cluj-Napoca, oferindu-le locuri de munca in strainatate.  Dupa ce au platit cateva sute de lei, nu au mai primit niciun semn de la firmele de mediere. Disperati, oamenii au sesizat autoritatile, in speranta, spun ei, de a stopa fenomenul. Ce s-a intamplat in urma acestor sesizari? Nu se stie. Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca arata ca datele solicitate sunt confidentiale.

In urma plangerilor primite la adresa redactiei, am solicitat ITM Cluj sa ne precizeze numarul sesizarilor inregistrate de ei privind cele doua firme, neregulile gasite si masurile aplicate in urma controlului efectuat, daca e cazul.

Raspunsul ITM arata insa ca informatiile cerute intra sub incidenta confidentialitatii.

“In conformitate cu Legea nr.108/1999 (republicata), art. 18, alin.1, lit.c, inspectorii de munca sunt obligati sa pastreze confidentialitate asupra identitatii persoanei care semnaleaza nerespectarea prevederilor legale in domeniul reglementat de prezenta lege si sa nu dezvaluie angajatorului, prepusilor sai sau altor persoane faptul ca efectueaza controlul ca urmare a unei sesizari”.

Ambele societati sunt proprietatea lui Daniel Goja si Vasile Georgiu. Reprezentantii Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj au confirmat pentru Ziar de Cluj ca exista mai multe plangeri care vizeaza cele doua firme, dar care se afla in evaluare, prin urmare nu exista deocamdata vreun dosar penal inregistrat pe numele acestor societati.

Sute de oameni s-au plans in ultimele luni doar la Cluj ca au fost inselate de firme aparute peste noapte care le-au promis locuri de munca in strainatate. Reteta este simpla: omul semneaza un contract de mediere, cu clauze deseori nefavorabile, plateste cateva sute bune de lei pentru ceea ce crede el ca este fie traducerea actelor, fie transportul pana in tara respectiva, apoi nu mai primeste niciun semn de la firma si nici nu mai pleaca la munca. De fapt banii se dau pentru mediere si nu se garanteaza obtinerea unui loc de munca. Portita pe care au gasit-o firmele tepare cu locuri de munca in strainatate este exact acest tip de contract care nu intra in competentele Inspectoratului de Munca si pagubitilor nu le ramane decat sa se adreseze instantelor de judecata. In plus, de cele mai multe ori nici nu exista oferte concrete de munca, se vorbeste in termeni generali, despre zeci de angajatori din varii domenii care abia asteapta sa te recruteze.

CITESTE SI:

La ce sa fii atent ca sa nu iei teapa cu joburile oferite in strainatate

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *