Justitie

Contestația DNA a fost admisă: S-a dispus confiscarea definitivă a 1,45 milioane de euro din conturile Vanessei Youness în cazul de traficare a influenţei pe lângă Emil Boc

Curtea de Apel București, admite, definitiv, contestația DNA împotriva undei decizii a Tribunalului București prin care instanța respingea confiscarea specială a unei sume de 1,45 milioane de euro din conturile Vanessei Youness, cea judecată și condamnată, pe fodn, pentru pretinsa traficare a influenței în legătură cu Emil Boc.

Suma de bani descoperită de DNA și probată ca provenind din fapte de mare corupție, pentru care însă a intervenit prescripția și nu au mai putut fi sesizate judecătorilor, ajunge acum în conturile statului urmare efectului confiscării speciale.

CONTEXT: Curtea de Apel București a rămas, luni, în pronunțare în cazul contestației DNA în procesul în care anchetatorii Direcției cer confiscarea specială a 1,45 milioane de euro descoperiți și nejustificați în conturile Vanessei Younnes.

La termenul de luni al procesului procurorii DNA au explicat rațiunile pentru care, deși nu au trimis-o în judecată în al doilea dosar, pentru o nouă faptă de trafic de influență, pe Vanessa Younnes, judecătorii ar trebui să confiște de la aceasta cei aproape 1,5 milioane de euro.

La final magistratul DNA prezent la ședință a cerut instanței să admită contestația și să dispună confiscarea specială a acestei sume de bani.

Procurorii DNA de la Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au trimis-o, în 30 ianuarie 2019 pe Vaneesa Amal Youness în judecată pentru trafic de influență.

În rechizitoriul transmis judecătorilor TB Direcția a notat că în perioada februarie – august 2011, inculpata Youness Amal Vanessa a pretins și ulterior a primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro, promițând că va interveni pe lângă un înalt demnitar în vederea aprobării unor documente ce priveau licențele IT pentru produse utilizate de către Ministerul Educației Naționale în școli.

Concret era vorba de o pretinsă intervenție la fostul premier al României Emil Boc, în cazul prelungirii contractului Microsoft.

Documentația respectivă a fost aprobată la data de 06 iulie 2011, independent de presupusele demersuri ale inculpatei, menționate mai sus.

Cu toate acestea, inculpata a primit banii pretinși, în două tranșe, printr-un intermediar, astfel:

– suma de 720.621 euro a fost virată în contul unei societăți controlată de Youness Amal Vanessa, exact în ziua în care Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a primit confirmarea oficială a aprobării documentelor respective (14.07.2011) iar restul sumei i-a fost înmânată inculpatei în numerar.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, asupra mai multor bunuri imobile (4 terenuri, 6 apartamente, 2 garaje etc.) ce aparțin inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Din acest dosar s-a disjuns noul dosar cu noua faptă de trafic de influență, caz ce s-a clasat însă pe fondul prescrierii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *