Sanatate

Consultațiile dermatologice online, noul trend în materie de medicină. Cât de credibil este un diagnostic pe internet

Tot mai multe clinici dermatologice și firme de produse dermatocosmetice vin în ajutorul pacienților cu consultații online. Acestea oferă un diagonstic pe baza pozelor trimise de pacienți. Consultația online este la jumătate de preț față de costul la un cabinet de specialitate. Medicul care face consultația online îi poate recomanda pacientului să meargă la o consultație „pe bune”. În aceste situații, pacientul primește reducere de preț și costul ajunge să fie între 50-60 lei, depinde de patologie.

Comoditatea pentru a nu se mai deplasa de fiecare dată la medicul dermatologic le vine mănușă mai ales părinților cu copii mici. La fel și prețul redus.
„Am copil mic de 4 ani și îmi vine greu să mă deplasez de fiecare dată la medicul dermatologic, pentru fiecare bubiță care îi apare pe piele copilului. Îmi convine acestă metodă nouă lansată de către medici dermatologi, pentru că îmi economisesc din timp și bani”, spune Alexandra, mama unui copil de patru ani din Cluj-Napoca.

Medicii dermatologi ne avertizează însă că aceste diagnostice nu pot fi exacte, ci mai mult orientative.

„Probabil este o șmecherie să atragă clienții pentru consultații. În orice caz, dacă o să pună un diagnostic, cu siguranță o să cheme pacientul și la un consult, deci o să ajungă până la urmă cred că la un preț mai mare de cât ar fi o prezentare la o singură consultație. Poate îi mai spune că îi mai face ceva la consultație și atunci sigur că o să fie mai mult”, declară medicul dermatolog Adela Tămaș.

Melanoamele și alte patologii serioase nu pot fi depistate doar printr-o poză și de aceea aceste diagnostice sunt mai mult pentru persoane ipohondre, care au nevoie de confirmarea medicului specialist, că acea „bubiță” nu este atât gravă. Unii se mulțumesc doar cu pozele găsite pe internet, și le asociază cu problema pe care o au.

„În nici un caz nu se pot depista melanoame pentru că diagnosticul online nu este de mare acuratețe, dar poate să fie orientativ în anumite situații. Uneori le nimerești, alteori nu. Așa sunt vremurile, nu putem fi împotriva lor. Trebuie sa le acceptăm și pe astea. Totul se bazează pe cum le nimerești, depinde de poză cum e făcută. Desigur că nu sunt împotriva acestor consultații.

Nu cred că trebuie să fim împotrivă pentru că până la urmă fiecare are libertatea de a alege. Să știți că multe persoane vin cu diagnosticul făcut de ei acasă, pe baza pozelor care le-au văzut pe internet. De aceea acesta nu este un diagnostic cu mare acuratețe, este mai mult ca un diagnostic orientativ”, subliniază medicul dermatologul Adela Tămaș.

Site-urile care oferă consultații dermatologice online sunt din ce în ce mai căutate de către pacienți, printre ele se numeră dermestetica.ro, sfatulmedicului.ro, dermatologie-online.ro, iar în Cluj urmează să se lanseze la finalul lunii pocketderma.com, inițiat de către doi medici dermatologi.

 

 

 

 

Sursa foto: brol.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *